Kanker hoofddoek.

23 Apr

Laat me bij voorbaat melden dat dit een blog wordt met nul komma nul samenhang, de woordkeuze reteslecht is, het beladen is vol emotie, het waarschijnlijk boordevol spelfouten staat, en ook de opbouw ver te zoeken is desondanks wil ik het toch even kwijt.

Drie maanden geleden vond iemand het nodig mij in een overvolle Albert Heijn uit te schelden voor kanker hoofddoek. Soit. Wilde in de eerste instantie reageren dat ik inderdaad kanker had en hem daarom wegens haaruitval droeg, gewoon, nieuwsgierig naar de reactie. Toch besloten het te laten ben ik verder gegaan met boodschappen doen.
Drie weken geleden gaf een studente in een overvolle trein aan dat zij niet wilde dat ik naast haar plaatsnam. Het moment dat ik dat wel deed kreeg ik een ‘kutbuitenlander’ naar mijn hoofd geslingerd. I have seen worse, dus ook deze liet ik over mijn kant gaan. Vandaag werd mij op Amsterdam CS gevraagd of ik het niet warm had ‘met dat doekje op mn hoofd’ -vraag het aan dat kreng naast me met Uggs aan sukkel- maar nee, ook hier ging ik niet verder op in. Later op de dag liep ik met mamalief op straat, en bleek er iets met ‘burqa’ mijn kant opgegooid te worden, ik hoorde het niet, mijn moeder wel, zij gooide er wel iets overheen, maar ook dit ontging me.

Na deze aanhoudende gebeurtenissen ben ik gaan nadenken, waar mensen ineens  het recht vandaan denken te halen je ongevraagd hun ongezoute, beledigende en pijnlijke meningen op te dringen.

Na op Twitter de onderwerpen PVV, geert Wilders en hoofddoek verbannen te hebben, moet ik het toch nog eenmalig op kwijt.

Ik ben 23, woon op mezelf in een leuk appartement, heb een goede baan, en draag meer belasting af dan me lief is. Ik ben vrij opgevoed, heb altijd de keuzes kunnen maken -en gemaakt- die mij bliefte, en tevens gedaan. Ik ben Moslim en heb na goed overwegen besloten een hoofddoek te dragen. Vanuit geen enkele hoek is me iets opgedragen of verplicht, geloof het of niet, tis allemaal pure vrije wil. (voor een ieder die mij kent weet dat mij überhaupt niks opgedragen kan worden, maar dat even daargelaten)

In mijn dagelijkse leven ben ik heel makkelijk.
Als er in de bedrijfskantine geen halalvlees is, vraag ik daar niet om, en eet wat wel toegestaan is.
Ik bid vijf keer per dag op tijd, laat mijn werk dit niet toe, geen probleem, dan haal ik ‘s avonds thuis alles in.
Ligt mijn Nederlandse moeder ‘s avonds na een dag hard werken uitgeteld op de bank, schenk ik met liefde een glas wijn voor haar in.
Heeft mijn broertje ‘s ochtends een kater, dan bedien ik hem op bed met een stevig ontbijt in de hoop dat hij zich snel beter voelt.
Pas kwam er een verzoek van een niet-islamiet die dicht bij me staat. Deze persoon had iemand leren kennen, en ‘het’ zou wel eens kunnen gebeuren, of ik de daarvoor benodigde voorbehoedmiddelen zou willen halen, de schaamte overheerste van de andere kant. No problem, ik ben naar de Etos geracet en heb zonder blikken of blozen een familiepak condooms gehaald, de enige preek die je van mijn kant krijgt is hoe belangrijk bescherming is.
Ik hou van de gayparade, en van homo’s. Volgens veel moslims is homoseksualiteit verboden, ik heb het vaak onderzocht, en waar in de Torah en de Bijbel letterlijk staat dat hun de meest verschrikkelijke aangedaan mogen worden, heb ik dit nergens in de Quran terug kunnen vinden. Ik gooi het op een ‘God weet het beter’ en laat het oordelen aan Hem over, I love gay men en daarmee uit.

Waar het op neerkomt: Ik dring niemand iets op, functioneer naar behoren, pas me aan, participeer in deze Nederlandse samenleving, maar gebaseerd op het feit dat ik een hoofddoek draag, denken mensen het recht te hebben je als tweederangs burger te mogen behandelen en mij random voor alles en nog wat uit te mogen te maken.

De hoofddoek is een deel van mij, hij hoort bij mij. Ik draag hem nu al zolang, dat bij afwezigheid ik me niet minder naakt zou voelen als wanneer ik in mn blote achterwerk naar buiten zou wandelen. Niet alleen is hij er om een deel van mijn schoonheid te bedekken, ook is hij er om bepaalde verleidingen te weerstaan. Nee, niet voor de mannen, verleiding voor mijzelf.  (geloof me, zo geweldig ben ik niet, ook niet met onbedekt haar).
Ik trek een grens ‘tot hier en niet verder’. Ik ben een volwassen vrouw die alle facetten van het leven geproefd heeft, besloten heeft dat dit de koers is die ik op wil gaan. Het behoed mij voor de dingen waar ik van geloof dat ze mij meer slecht dan goed zullen doen, niet alleen omdat dit in een boek is vastgelegd, ook omdat ik het zelf heb ervaren.

En geloof me, ik hoef niet gered te worden. Had me gered toen ik ‘s avonds laat door jongens lastig gevallen werd. Had me gered toen ik als achttien jarige een week lang doodziek was omdat een debiel GHB in mijn drinken had gegooid tijdens een gezellig avondje op stap met vriendinnen. Had me gered toen ik op te jonge leeftijd een tattoeage zette omdat ik dat stoer vond en niet in de gaten had hoeveel impact zoiets later zou hebben.
Daar lieve meneer wilders, had ik allemaal graag gered van willen worden, jaren geleden.
Dat de een zijn zogenaamde vrijheid de ander niet is, moge duidelijk zijn. Hoe ik dat voor mijzelf afbaken, is aan mij, en mij alleen.
Uiteraard wetende dat het meneer Wilders z’n reet zal roesten of ik onderdrukt ben of niet, en het een staaltje moslim bashen is waar Pim Fortuin een driedubbele salto in zn graf van draait.

De economische crisis is nog steeds niet afgedaan, China neemt de boel over, dagelijks sterven duizenden mensen in oorlogen en aan aids, er worden goed geïntegreerde kinderen gedeporteerd naar land van herkomst, criminaliteit neemt toe, vrouwenhandel is groter dan ooit, maar Nederland maakt zich druk om de hoofddoek.
Als de Nederlandse samenleving zich net zo boos zou maken over de bovenstaande zaken als het feit dat ik mijn hoofd bedek, zouden we zowaar in een utopie kunnen leven.

De volgende keer als je naar een meisje kijkt die haar haren bedekt, denk dan aan de andere kant van het verhaal.

Niet de (niet bestaande) islamisering is een gevaar voor deze samenleving, de groeiende intolerantie is daarentegen wel funest.

Dankjewel meneer Geert Wilders.

Advertisement

562 Responses to “Kanker hoofddoek.”

 1. Meintje Haringsma April 23, 2011 at 12:19 #

  Meid, meid wat heb jij gelijk met deze blog. En wat verafschuw ik mijn eigen land soms. Laat je niet kisten zou ik willen zeggen maar dat klinkt zo gemakkelijk en dat is het natuurlijk niet. Ik hoop dat je weet dat er ook Nederlanders zijn die er zo niet over denken.

  • Marjolein Stam February 23, 2014 at 12:35 #

   Ik sluit me graag bij Meintje aan. Ik schaam me voor mijn ‘landgenoten’ die zich door hun onderbuikgevoelens laten leiden.
   Je zegt het zelf al mooi: “God weet het beter, je laat het oordelen aan hem over.” Ondanks mijn niet erg sterke geloof in een god, denk ik hierin hetzelfde.

   De enige die ik openlijk discrimineer, is die geblondeerde zuiderling met zijn haatzaaiende denkbeelden.
   Ik vind het ongelooflijk erg dat zijn woorden meer en meer navolging krijgen en dat de haat almaar toeneemt. Mijn excuses voor al die Nederlanders die jou zo vernederen – dat verdien je niet! Dat verdient niemand.

 2. EAM April 23, 2011 at 12:23 #

  Respect. Ik vind het sowieso dubieus wanneer mannen zich te veel bezig houden met hoe vrouwen zich kleden; policing gender. Het heeft een sexistische ondertoon die vrouwen reduceert tot slachtoffers. Alsof vrouwen geen eigen keuzes kunnen maken die los staan van wat mannen vinden.

  De meeste problemen in Nederland hebben te maken met de zogenoemde white privilege Totdat er een verandering optreedt in het Nederlandse bewustzijn, zullen mensen die er anders uitzien altijd gezien worden als Allochtoon, de Ander. Het maakt niet uit hóe geïntegreerd je bent.

  • jennifer December 15, 2011 at 17:54 #

   Heel mooi verwoord! Iedereen in hun eigen waarde laten 🙂

  • Maks February 20, 2014 at 21:38 #

   Je hebt hier wel deels gelijk in. Ik ben overigens tegen elke vorm van racisme of discriminatie, maar ik wil dit toch even kwijt. Je geeft namelijk aan dat vrouwen zelf keuzes kunnen maken die los staan van wat mannen vinden. Daar geef ik jou de volle honderd procent gelijk in. Dit is echter ook een punt waarin je jezelf tegenspreekt.

   Het dragen van een hoofddoek is namelijk in bepaalde gevallen totaal niet vrijwillig en wordt sommige vrouwen opgedragen. Dus de uitspraak ‘kanker hoofddoek’ is in veel gevallen ook niet (direct) gericht naar de vrouw die deze hoofddoek draagt, maar gericht op de achterliggende gedachte en mogelijke onderdrukking van deze vrouw.

   • Souzan February 20, 2014 at 23:43 #

    Hoe weet jij of het dragen van een hoofddoek in bepaalde gevallen totaal niet vrijwillig is, Maks on? Heb je daar zelf ervaring mee en wat is het recht van voorbijgangers om dan maar ‘kankerhoofddoek’ te roepen? Om te beginnen is kanker een afschuwelijke ziekte, die vrouwen inderdaad vaak noodzaakt om een hoofddoek te dragen: hoe pijnlijk denk je dat het voor iemand is die kanker heeft (gehad) als dat geroepen wordt, al is het niet eens tegen haar? En hoe pijnlijk is het om.met zo’n ziekte geassocieerd te worden als je er vrijwillig voor kiest om een hoofddoek te dragen of zelfs als je dat zou moeten van je echtgenoot? Het is in.alle gevallen even kwalijk: laat je medemensen in hun eigen waarde en behandel iedereen met respect zoals je zelf behandeld zou willen worden, dan zou de wereld er een stuk vriendelijker uitzien! Met of zonder hoofddoek: dat moet iedereen voor zichzelf weten.

   • said February 21, 2014 at 01:41 #

    Hoeveel vrouwen en of meisjes heb je gevraagd of zij zijn gedwongen om een hoofddoek te dragen ????

   • sosolobi February 21, 2014 at 12:37 #

    Hoe komt het dat (Nederlandse) mensen zo negatief kijken naar “de rest”.
    We leven in een maatschappijk van UITsluiten ipv INsluiten.
    Er is van enige Acceptatie van anderen geen sprake. En er is Segregatie en Apartheid op grote schaal zonder dat de politiek hier wat aan wil doen.
    U mijnheer of mevrouw Maks, veralgemeniseert weer het dragen van een hoofddoek door dit te zien als een vorm van onderdrukking.
    Wat vindt u van het dragen van een keppeltje? Ook lopen er in Amsterdam nog de nodige orthodoxe joden: mannen met lange pijpe-krullen, hoeden en lange zwarte jassen. Is dat ook niet een vorm van onderdrukking?
    En hoe zit het met het dragen van hangertjes met een kruis of een David-ster? Enz.
    Of is er alleen sprake van onderdrukking als het gaat om moslima’s die een hoofddoek dragen?

    Mij zal het worst wezen of mensen een hoofddoek willen dragen of niet. We leven in een vrij land en iedereen moet zijn eigen keuzes maken.
    Zelf zou ik (als ik moslima zou zijn) niet voor kiezen voor het dragen van een hoofddoek.
    Religie zit niet in uiterlijk vertoon: het dragen van een hoofddoek, een kruisje of David-ster.
    Ben zelf religie-loos, maar voel me als mens wel verbonden met alle andere mensen, ongeacht hun sociale klasse, afkomst, huidskleur of geloof.

   • Mahdi February 21, 2014 at 12:47 #

    Waarom relativeer je de uitspraak “kanker hoofddoek” door te zeggen dat het in veel gevallen niet tegen de betreffende draagster is gericht, maar tegen de achterliggende gedachte en mogelijke onderdrukking…?

    Op die manier kan je het ook rechtvaardigen dat iemand “tering mof” naar een Duitser roept. Het is slechts een verwijzing naar het vroegere Derde Rijk. Of rechtvaardigt het ook dat ik, als Hollandse moslim, het stempel landverrader krijg met de toevoeging dat ik een kogel door mijn kop moet krijgen (dit is mij per email te kennen gegeven!). Het is slechts een verwijzing naar het kleine handje vol moslims die de boel op aarde verzieken. (Overigens slechts 2% van de aanslagen wereldwijd hebben een “islamitische” oorsprong).

    Nee, je kan geen enkel individu aanspreken op mogelijke achterliggende gedachten of daden tenzij het individu er blijk van geeft deze daadwerkelijk aan te hangen of te verrichten.
    En dan hebben we het nog niet eens over uitschelden en beledigen.

    Ik kan je relativerende opmerking echt niet volgen!

   • Jeroen February 22, 2014 at 02:51 #

    Het is uiteraard niet goed te praten maar de Hoofddoek is (helaas en onbedoeld) een symbool geworden van alles wat onder de naam Islam heeft geleid tot haat, bloed en nijd. Uiteraard zijn diegene die hiervoor verantwoordelijk zijn een minderheid binnen de Islam. Maar helaas snapt niet iedereen dat. Dat neemt niet weg dat “de Nederlander” wordt gevoed met beelden door de media van Jihad, Al Qaida, zelfmoordaanslagen, etc.. Daarbij komt ook dat er in Nederland en Europa relatief veel rotte appels zijn binnen de praktiserende islamieten die het verpesten voor andere. En helemaal wanneer je dan kort van gedachte bent, en dus niet in staat om verder te denken. dan scheer je alle “hoofddoeken” over een kam. Dat praat niet goed dat iemand je uitscheld voor K hoofddoek. maar dat verklaard wel het gedrag.

    Daarnaast geloof ik persoonlijk wel dat het dragen van een hoofddoek binnen het islamitisch geloof een vorm van vrouwen onderdrukking is. Dan kan het best zijn dat je dat als vrouw niet zo ervaart. Maar de betekenis er achter is dat het haar van de vrouw alleen voor haar man is om te aanschouwen en niet voor andere mannen om naar te kijken. Op zich een mooie gedachte. Maar waarom hoeft de man dan geen hoofddoek te dragen. En omdat ik geloof in absolute gelijkheid van man en vrouw, is dit voor mij een vorm van onderdrukking, en keur ik de hoofddoek af, net zoals de Burka.

   • Karen February 23, 2014 at 00:52 #

    Beste Maks,

    Het feit dat het in sommige gevallen niet vrijwillig is betekend natuurlijk niet dat elk hoofddoek een ‘k hoofddoek’ is. In dit geval is het duidelijk geen ‘k hoofddoek’ want de draagster draagt deze met liefde uit vrije wil. Sex is in bepaalde gevallen ook niet vrijwillig. Toch zul je niet snel mensen ‘kanker sex’ horen zeggen, het verbieden of voor een ander bepalen dat zij geen sex meer zouden moeten hebben.

    En met in het achterhoofd dat de draagster dit met liefde en uit vrij wil doet vraag ik me af wie Jeroen wel niet denkt dat hij is dat hij dit afkeurt. Lijkt een beetje alsof je (Jeroen) last heeft van een god complex en naast zijn schoenen gaat lopen. Het staat je vrij Jeroen om zelf geen hoofddoek te dragen. Moet je ook vooral niet doen als jij je er niet prettig bij voelt maar jij bent helemaal niet in de positie om deze keuze van de schrijfster af te keuren. Je hebt je er maar bij te leggen dat zij dat graag wil. Wie bij JIJ om de hoofddoek af te keuren?

    Laat ik voor de compleetheid ook nog melden dat ook de dames die geen hoofddoek willen dragen zelf ook over die keuze zouden moeten kunnen beschikken maar het feit dat dat helaas niet altijd opgaat zou niet de vrijheid van deze hoofddraagster in de weg moeten zitten.

    Overigens vind ik de schrijfster van de blog Wilders te veel eer toebedelen alsof hij verantwoordelijk is voor de groeiende intolerantie. Dat is te makkelijk… hij maakt er handig gebruik van maar het probleem ligt veel dieper dan dat. Het begint al met een slecht onderwijs systeem waarbij mensen klaar gestoomd worden om een goede werknemer te worden in plaats van een goed, weldenkend en gelukkig mens. Aan de andere kant, een kritisch denkend en gelukkige natie is natuurlijk het laatste wat een regering kan gebruiken; Stel dat zij zich gaan afvragen waarom zij een ONDERDAAN zouden zijn van het Koninkrijk der Nederlanden in plaats van een broeder of zuster of naaste van alle andere mede- wereldburgers. Het feit dat de voorouders van onze huidige Koning ooit gevochten hebben over een stuk grond lijkt niet echt meer een toereikende verklaring. Geld overigens voor alle regeringen.. “Geef de mensen brood en de de spelen.” zei Julius Ceasar. LEES: Geef de mensen zoethoudertjes en afleiding. Brood is vandaag de dag vervangen met “130km per uur op snelwegen” en de spelen met alle bagger wat we via onze tv voorgeschoteld krijgen. Maar goed dat is een (andere) discussie op zich.

    Meid als jij lekker een hoofddoek wil dragen moet je dat gewoon doen. Schijt hebben wat anderen daarvan vinden. Andre Hazes zong: “…want wat ik deed nooit deed ik iemand kwaad ermee, het is mijn eigen leven. Ik begrijp ook niet waar een ander zich zo druk om maakt, het is mijn leven zoals ik het wil leven. Ik maak nooit ruzie, laat mij nu toch met rust. Ik leven mijn leven zoals ik dat wil, ik bemoei me toch ook niet met een ander.” Wijze worden.

   • Miss queen February 24, 2014 at 10:41 #

    Dus dan mag je iemand wel uitschelden? Omdat sommige wel worden gedwongen? Zolang jij die hoofddoek niet draag moet je je zoiezo niet druk maken als worden mensen gedwongen dat is niet onze zaak! In de nedelandse volk worden ook veel meiden gedwongen tot van alles moeten wie die ook voor alles en nog wat uitschelden! Nederlanders willen zovaak discrimineren maar tog doen ze in de zomer alles om onze kleur te krijge en in de winter willen de ook dat huidkankertintje van de zonnebank! Dus aub laat elke persoon met rust want had ik een hoofddoek gedragen en werd ik uitgescholden zou ik elke keer diegene wel aftakkelen!!

   • jeroen February 24, 2014 at 13:00 #

    Beste Karen, jij snapt hier niet wat ik bedoel. Ik keur verschillen in de plicht tussen man en vrouw af. Dus wat ik afkeur is niet de daadwerkelijk hoofddoek, maar wel dat de man het niet hoeft te dragen en de vrouw wel. En daarin staat de hoofddoek nu symbool. Ik keur daarom de hoofddoek af vanwege de godsdienstige gedachtegang erachter. Als in de Koran stond dat de vrouw een hoofddoek moet dragen en de man een volledig haar bedekkende hoed of muts. Dan is er gelijkheid en heb ik er geen probleem meer mee.

    Daarbij zeg je wie ben ik om te oordelen. Maar in dit geval doe jij precies hetzelfde. Jij keurt af dat iemand een mening heeft over een hoofddoek. Of dat die van mij is, of van de persoon die K.. hoofddoek zegt.
    In jouw woorden zou je daar dan ook geen mening over mogen hebben, want dat is hun zaken.

    Uiteraard ben ik blij dat je dat wel doet. Omdat het soms gewoon noodzakelijk is om voor een mening op te komen.

 3. Madelon April 23, 2011 at 12:37 #

  Een volmondig Amen!!! Geweldige post! ❤

  • Emanuelle Pilon February 22, 2014 at 16:24 #

   2 x amen voor Jeroen

 4. Derek Otte April 23, 2011 at 12:39 #

  RESPECT.

 5. Marco April 23, 2011 at 12:56 #

  *staande ovatie*

 6. Seska April 23, 2011 at 13:10 #

  Prachtige blog! Ik draag geen hoofddoek (ben ook geen moslim) maar wegens mijn gewicht krijg ik ook op dagelijkse basis hatelijke opmerkingen naar mijn hoofd geslingerd. Misschien net even anders, maar ik snap je irritatie en vooral pijn.
  Want het is gewoon vervelend, flauw en pijnlijk dat mensen niet voorbij dat ene kleine deel van je kunnen kijken.
  Enerzijds is dat hun gemis. Zij missen een mooi mens in hun leven. Een verstandige vrouw die haar eigen keuzes maakt en staat achter deze keuzes.
  Anderzijds wil iedereen gewoon geaccepteerd worden voor wie ze zijn, en waarom lukt dat de mensen die vaak niet geaccepteerd worden beter dan degene die zulke domme opmerkingen roepen?

  • Linda February 20, 2014 at 10:35 #

   Mooi gesproken. Wat leven we toch eigenlijk in een arm land, hetbkan zoveel mooier zijn.

 7. Mitra Naraghi April 23, 2011 at 13:11 #

  Het bedekken van het haar is voor de vrouw een bijbelse plicht, opgeteked in de Tora en het nieuwe testament en past dus volledig in de joodse/christelijke traditie.

  Ik zie geen verschil tussen het moeten in landen zoals Iran en verbieden hier.
  Laten wij dankbaar zijn dat men de vrouwen (nog) niet zoals in Iran ervoor kunnen straffen. Ik snap het verbod niet.

  Onze Nederlanse Moslima zijn niet onderdrukt. Respecteer hun keuze ook al is het niet de jouwe.

  • jeroen February 24, 2014 at 13:07 #

   Beste Mitra, Ik weet niet of je mijn post eerder hebt gelezen. Maar ik vroeg me af hoe jij dan denkt over mijn visie aangaande de hoofddoek.

   Mijn inziens is de hoofddoek zeker wel een vorm van onderdrukking. Tuurlijk is het voor vele vrouwen een keuze dat zij de hoofddoek dragen. Maar dat doen ze omdat de godsdienst dat opdraagt. Met als gedachtegang dat het mooie haar van de vrouw alleen voor de man moet zijn. Tot hier vind ik het allemaal een mooi verhaal. Maar waarom is het dan niet andersom. Waarom hoeven mannen niet hun haar te bedekken?

   In mijn opinie is dat verschil een vorm van onderdrukking. Des te meer wanneer dezelfde passage in sommige landen waar het geloof nog de boventoon voert. Wordt gebruikt om het wel af te dwingen.

   Laat me voorop stellen dat ik geen geloof afkeur, zolang er ten alle tijden sprake is van gelijkheid voor alle sexe, afkomst of levenswijzen.

 8. sacha April 23, 2011 at 13:21 #

  Ik heb er respect voor dat je je rug recht houdt en je leven inricht zoals je dat zelf graag wilt. Het is voor mij echt onvoorstelbaar dat er mensen zijn die jou dat willen ontzeggen. Niemand heeft ene reet te maken met wat er in jouw hart is, wat je geloofd en hoe je er uit ziet. Ik walg net als jij van deze intolerantie en hoop velen anderen met ons….

 9. bernard April 23, 2011 at 13:53 #

  En zo gaat dat, dus.

  Niet dat er iets in deze blog staat dat me verbaast, maar ik word er wel weer verdrietig van.

  Ook van mijn kant heel veel respect. Hoop dat de mensen hier ooit nog eens normaal gaan doen.

 10. peterflohr April 23, 2011 at 13:54 #

  Mooie blog. Moet vooral verspreid worden in bepaalde kringen.

  • Ivar van Urk February 20, 2014 at 01:00 #

   Precies, maar hoe?

 11. Sa'id April 23, 2011 at 14:02 #

  Amien! Masha’Allah

 12. Janet April 23, 2011 at 14:04 #

  Helemaal mee eens! Mensen zijn bang (of worden bang gemaakt) voor dingen die ze niet kennen/begrijpen. Misschien is het nou eenmaal makkelijker om je zorgen te maken om uiterlijkheden en niet om echte problemen.

 13. m.mazen April 23, 2011 at 14:10 #

  Ik ben echt even sprakeloos. Heel veel respect

 14. barbara April 23, 2011 at 14:29 #

  Lieve moslima, ik weeg over de 100 kilo en mij roepen ze ook vanalles na, nederlanders kunnen het niet hebben als je niet binnen hun saaie lijntjes past, dat maakt ze bang.
  Ik wil er niet meer wonen. Vind trouwens dat Wilders raar haar heeft…

  • Thijs February 20, 2014 at 16:26 #

   Ook dat is discriminerend Barbara

 15. Moon April 23, 2011 at 15:01 #

  Wie afwijkt, is nogal gauw mikpunt van spot. Dat is niet alleen nu en hier zo, maar altijd en overal (met gradaties, dat wel). Dat heeft vaak te maken met onwetendheid en ongemakkelijkheid en het geldt zowel voor de hoofddoek als voor dik zijn, en net zo goed voor een zichtbaar verbrande huid, een zichtbare prothese (amputatie) of de weloverwogen keus je een kledingstijl aan te meten die niet hip is (of juist heel hip, het is niet gauw goed in de ogen van de grijze muis). Deze mensen krijgen allemaal gekke vragen die je misschien niet verwacht als het voor jou gewoon is. Het zegt in de meeste gevallen weinig over jou en veel over degene die het doet. Hou dat altijd in je gedachten. Het wapent je tegen de blikken en de opmerkingen die je toch niet kunt vermijden – hoe graag ik het ook zou willen, want het is natuurlijk absurd dat er mensen zijn die iemand anders afrekenen, uitschelden, uitsluiten op basis van een uiterlijkheidje.
  Ik heb geen groot netwerk onder mensen die dit moeten lezen (mijn vrienden zouden je even hartelijk ontvangen als ieder ander die ze niet kennen; dat maakt ze mijn vrienden), maar wie dat wel heeft: verspreid het!

 16. Sarah April 23, 2011 at 15:58 #

  Lieve meis,

  Dank voor jouw mooie blog. Het is een sterk stuk en helemaal geen jankverhaal. Ik denk dat daardoor veel mensen jouw stuk kunnen waarderen. Jij laat zien dat jij ook maar een mens bent en keuzes maakt in het leven. Het zullen geen “mainstream” keuzes zijn, maar dat is ook onmogelijk met meer dan 6 miljard mensen op deze aardbol.

  Ik wens je al het beste toe, have faith.

  Liefs,

 17. emz April 23, 2011 at 16:23 #

  Prachtig ..
  Hier in het kleine stadje in Nederland waar ik leef is dit (gelukkig) niet zo erg het geval..

 18. Kim April 23, 2011 at 16:25 #

  Via Twitter kom ik op jouw blog terecht en wat een ware, wijze woorden. Maar wat vreselijk jammer dat ze nodig zijn.

 19. emma April 23, 2011 at 16:25 #

  Ik ken je niet, maar wauw! Echt respect voor deze post!

 20. Etienne April 23, 2011 at 16:33 #

  Ik schaam mij steeds meer om Nederlander te zijn…

  • Twanbr June 22, 2011 at 11:43 #

   Wat een onzin.
   Zoals de schrijfster van dit blog niet afgerekend mag worden op de wandaden die anderen plegen in naam van de islam, en het feit dat andere meisjes wel gedwongen worden om zo’n ding te dragen zo hoef jij jezelf niet af te rekenen op het gedrag van anderen die toevallig dezelfde nationaliteit hebben.

   Dit artikel toont trouwens precies aan wat er mis is in het huidige debat over de Islam in Nederland. Alsof het een homogene groep is, alsof alle moslima’s hetzelfde zijn, alsof een hoofddoek altijd een teken van onderdrukking is.

   • Sha February 20, 2014 at 23:37 #

    Precies!

 21. Laura* April 23, 2011 at 16:46 #

  Respect!

 22. Michelle April 23, 2011 at 16:57 #

  Respect. Moge dit de ogen van nog velen gaan openen, want hoe mensen elkaar tegenwoordig behandelen slaat tegenwoordig nergens meer op.

 23. Michelle April 23, 2011 at 16:59 #

  Wat ben ik toch weer een ster in het schrijven van goedlopende Nederlandse zinnen. *ahum*

 24. Elly April 23, 2011 at 17:06 #

  Mooi blog , wat mij betreft heb je helemaal gelijk !!

 25. Redouan Adam April 23, 2011 at 17:10 #

  Diep respect voor jou en voor het stuk dat je geschreven hebt!

 26. Ijaz April 23, 2011 at 17:15 #

  Wasalaam aleikhum.

  Ik schaam me voor deze wending naar intolerantie.
  laten we de Hijab nog een betekenis geven: symbool van tolerantie!

 27. Anne April 23, 2011 at 17:16 #

  Helemaal geweldig! Niet alleen qua inhoud, maar ook qua schrijfstijl, woordkeus en opbouw! Super…

  Maar weet je… Ik vraag -als protestant die met moslims werkt- weleens aan de meiden op m’n werk hoe ‘t nou komt dat ze kiezen voor een donkere hoofddoek, omdat met dit weer een lichtere doek me veel fijner lijkt… (Net als men aan mij vraagt of ik ‘t niet warm heb met m’n lange rok…) En dat bedoel ik niet kwetsend, beledigend of wat dan ook, maar uit pure interesse…

  • disarmtheconflict April 28, 2011 at 15:57 #

   he Anne, is het je wel eens opgevallen hoeveel mensen er in supersaaie zwarte kleren rondlopen, ook bij hoogzomer? Ik ben ook meer fan van een vrolijk kleurtje dan van dat zwartekousenkerk zwart voor hoofddoeken, maar ook voor andere kledingstukken eigenlijk.

   • Romeo February 20, 2014 at 23:25 #

    Hoi disarmtheconflict, het gaat er bij die blog om dat we elkaar respecteren. En jij begint over ‘zwartekousenkerk’ komt dat niet op het zelfde neer als dit geval over een hoofddoek? Laat mensen in hun waarde ook de gene die in het zwart willen lopen, of wit of paars… Want niet elke kerk is het zelfde

 28. Mediamix Weblog April 23, 2011 at 17:17 #

  Prachtig blog! Slaat de spijker op het koppie!

 29. ouafa April 23, 2011 at 17:20 #

  Wow!

 30. Thea April 23, 2011 at 17:35 #

  Zo, die komt aan. Bravo!

 31. Luc Houtkamp April 23, 2011 at 17:36 #

  Dunyahenya, wat een geweldige blogpost!
  Ik ben 57 en kan mij nog herinneren dat het gewoon was in mijn jeugd dat vrouwen hier ook een hoofddoek droegen. Mijn moeder bijvoorbeeld! Daar hoorde je toen niemand over!

  Het soort discriminatie waar jij het over hebt, daar wordt nooit over gesproken. Ik zou willen dat dergelijke zaken veel meer in het nieuws zouden komen.
  ik ben maar een Hollandse kaaskop en absoluut niet religieus, maar ik vind dat vrijheid voor iedereen behoort te gelden! Veel sterkte!

  • ursulla November 9, 2013 at 20:44 #

   Je moet appels niet vergelijken met ander fruit, Luc. Je moeder droeg het ding tegen de Hollandse wind en regen. Toupeerde ze haar haar eerst?

   • flappie_iryn@hotmail.com February 21, 2014 at 15:38 #

    Ursulla misschien moet je je wat meer verdiepen in de Nederlandse cultuur. Vroeger was het immers nog verplicht je hoofd te bedekken in de kerk. Nou ging het wel vooral om kerkbezoeken, maar vele vrouwen droegen altijd hoofddeksels wanneer ze buitenshuis kwamen. Hedendaags voorbeeldje waar dit nog voorkomt: Staphorst.

    Verder ben ik het eens met het verhaal. Het is eng hoeveel “grappen” er onder Nederlanders worden gemaakt die tegen moslims zijn. In veel grappen schuilt een mening. Nederlanders moeten oppassen niet dezelfde fouten te maken als in het verleden.

 32. Simon April 23, 2011 at 18:08 #

  Geweldig stuk. Ik ben 100 % nederlands maar ik schaam me ontzettend voor de toenemende intolerantie tegenover moslims, wat maakt het uit dat iemand een hoofddoek draagt? Who cares? Laat mensen toch hun eigen leven leiden. De laatste jaren ben ik er wel achter gekomen hoeveel domme mensen er in Nederland wonen die denken het recht te hebben andere mensen uit te schelden en over hen te oordelen. Of ik in dit land ooit wil worden vraag ik me af.

 33. Amal April 23, 2011 at 18:27 #

  Staande ovatie! Mijn respect heb je, dit moest eens naar buiten worden gebracht.
  Niets aan te toe te voegen, zeer netjes verwoord! TOP! (Y)

 34. petra April 23, 2011 at 18:50 #

  Prachtig blog! Ben er stil van

 35. Simon April 23, 2011 at 19:20 #

  Dit zou verplicht moeten worden op scholen, en voorgedragen in de Tweede Kamer. Diep respect…

  • Ersen April 26, 2011 at 02:36 #

   Het is heel lastig. Is eigenlijk een strijd tussen goed en kwaad en men weet niet eens aan welke kant ie staat. Men handelt naar eigen gevoel van emoties op basis van onwetendheid of naar een superieur eigendunk. Zulke mensen met dezelfde ideeen zouden op het laatst nog elkaar uitroeien op basis van verschillen totdat er maar uiteendelijk 1 iemand overblijft. Als we om ons heen kijken zien we mensen die alleen maar klagen en zeiken om verschillende zaken van weer tot hoofdoekjes in deze geval. Glas is halfleeg in plaats van halfvol. Zulke mensen en ideeen zijn vermoeiend en kosten alleen maar negatieve energie. Ik vind ze eng maar ben er niet bang voor. Eigenlijk vind ik het voor ze zielig. Want ik geloof dat als jezelf gelukkig bent met jezelf dan klaag en kanker je niet over een ander. Durf de vinger naarjezelf te wijzen zeg ik dan. Wat geef jij deze wereld of maatschappij eigenlijk dat je het van een ander verlangt?

 36. Geert Heldens April 23, 2011 at 19:28 #

  Een sterk, duidelijk en krachtig verhaal.
  Met een conclusie waar ik helemaal achtersta.
  Leef je eigen leven op jouw manier met respect voor anderen.

  Respect!
  van een andere Geert

  • Kheira December 15, 2011 at 00:11 #

   hahhaha Respect van een andere Geert. Like that one !

   ps:Goed stuk!

 37. Ilse April 23, 2011 at 19:33 #

  Respect voor je blog, echt je verontschuldiging als start vind ik overbodig, je zegt waar t op staat.
  Meer RESPECT is nodig in deze achteruit gaande samenleving. Schaam me voor dit soort mensen die zonder juiste en goed onderbouwde ongezouten meningen denken dat ze anderen zomaar als 2e rangs burgers kunnen behandelen.
  Liefs een “niet Moslima” maar zeker een naasten respecterende Vrouw 😉

 38. Marca van den Broek April 23, 2011 at 19:34 #

  Hear hear!

 39. No error April 23, 2011 at 19:36 #

  Prima verhaal. Alleen de laatste zinnen slaan nergens op.
  Er is net zo min reden te zeggen dat islamisering “niet bestaand” is als er reden is iemand te veroordelen op grond van haar hoofddoekje.

  Islamisering is evengoed een gevaar voor een samenleving als intolerantie.

  Maar intolerantie komt voort uit intolerantie, niet uit degene die waarschuwen voor intolerantie.

  De hoofddoek komt voort uit de behoefte van een patriarchaal georganiseerde religie de vrouw te onderdrukken. Of, kennelijk, uit de behoefte van vrouwen zich te onderschikken aan deze religie. De ongelijkheid tussen geslachten die door de hoofddoek wordt uitgedrukt is gelijk de uitdrukking van intolerantie in deze religie.

  Het is niet correct een enkeling af te rekenen op de intrinsieke intolerantie van een religie. Het is evenmin correct degenen die menen deze intolerantie te bestrijden als de enige aanstichters van intolerant gedrag te beoordelen.

  • Tibaert April 23, 2011 at 23:46 #

   Als ik u goed begrijp wilt u zeggen, heel omfloerst zeggen, dat Wilders c.s. gelijk hebben?

   • Hannes Minkema April 25, 2011 at 00:29 #

    Tjonge. Eén genuanceerd kritisch woord, en je bent meteen een PVV-er. En ik dacht dat men hier voor tolerantie was? Kennelijk is die flinterdun.

   • Lekker Vrij July 3, 2011 at 12:12 #

    wilders heeft toch ook gelijk? waarom moet die hoofddoek zonodig dan? ik vind het geen gezicht als er zo iemand achter de kassa zit. en dat is mijn mening. en het worden er steeds meer. er zit mijns inziens veel meer achter.

  • Marjan April 24, 2011 at 23:28 #

   Ik zou zeggen:
   Verdiep u eens in de diverse Godsdiensten en de daarbij behorende gedragingen.
   U zult versteld staan van de diversiteit welke door veel mensen gelinkt worden aan de PVV opvattingen betreffende de gehate Islam.
   Nuance en tolerantie tav. onze medemens zijn zaken die in ieder beschaafd mens grond zouden moeten vinden.
   Bij degenen waar dit niet zo is vind je de PVV voorkeur.

   • Hannes Minkema April 25, 2011 at 00:32 #

    Ook u linkt de reactie van ‘no error’ meteen door naar de PVV. Jammer. Want de reactie van ‘no error’ maakt een helder onderscheid tussen individuele keuzes van personen en geboden/verboden die door een ideologische beweging worden gepromoot en geregeld ook afgedwongen. Ook die onderdrukking maakt deel uit van de ‘diversiteit’ waar u het over heeft. Daar moet u de ogen niet voor sluiten, en u hoeft in dat verband slechts te luisteren naar de vele vrouwen die het juk van hun godsdienst hebben afgegooid en vrijer dan ooit kunnen spreken over hoe de mechanismen van de onderdrukking in hun land werkten.

  • janine April 28, 2011 at 16:06 #

   No error schrijft: Het is niet correct een enkeling af te rekenen op de intrinsieke intolerantie van een religie. Het is evenmin correct degenen die menen deze intolerantie te bestrijden als de enige aanstichters van intolerant gedrag te beoordelen.

   Ik was onder de indruk van hoe u uw kritiek formuleert. Ik ben het erg eens met wat u schrijft over intolerantie. Over het bovenstaande met betrekking tot Islam: het dragen van een hoofddoek door een vrouw wordt in diverse landen waar de Islam veel aanhangers kent op diverse manieren geinterpreteerd. Zo kan het zijn dat in Pakistan vrouwen helemaal gesluierd lopen met alleen hun ogen zichtbaar maar er ook in datzelfde land Muslima’s zijn die de traditionele broek en lange tuniek dragen en daarbij een grote omslagdoek die vaak slechts de helft van hun haar bedekt of niets. Als ik mij goed herinner, maar het is enige tijd geleden, is het dragen van een hoofddoek voor vrouwen voortgekomen uit een vraag die aan zijne heiligheid Muhammad werd gesteld, namelijk hoe vrouwen gekleed dienden te zijn. Wat ik begrepen heb ook van mijn vroegere verdieping in dit onderwerp is dat ten tijde van zijne heiligheid Muhammad vrouwen min of meer als loslopend wild werden gezien en vaak schaars gekleed rondliepen. Muhammad gaf aan dat hij het liefste zag dat de vrouw haar haar, de armen, borsten en de benen bedekt hield. Dit staat bij mijn weten niet in de Qu’ran opgetekend maar behoort tot de Hadith, een verzameling uitspraken die aan zijne heiligheid Muhammad worden toegeschreven.

   Gezien de toestanden van de tijd denk ik dat het bedekken van armen, benen, borsten en haar een behoorlijke veiligheid betekende voor vrouwen. Later is er aan toegevoegd door mannen, dat het haar van een vrouw een man kan verleiden en moeten mannen voor de vrouwen bidden als ze allemaal in 1 ruimte zijn omdat de bewegingen die bij het gebed naar voren komen lustgevoelens zouden opwekken bij een man.

   We zien in een land als Nederland dat de meeste mannen nu zover zijn gevorderd in hun evolutie dat zij in ieder geval niet meer bovenop een vrouw springen als zij in bikini loopt, (misschien dat ze wel de aandrang voelen maar de meesten kunnen zich nu beheersen en het verstoort hun innerlijke vrede niet diepgaand), dat de meeste mannen er tegen kunnen als vrouwen zonder hoofddeksel lopen en er zelfs tegen kunnen als ze het haar helemaal los dragen. Ik denk zelf dus dat het dragen van een hoofddoek niet meer noodzakelijk is voor het oorspronkelijke doel. Een van mijn beste vrienden, een Islamitische schriftgeleerde waarmee ik heel open over dingen kon praten, vertelde me dat hij een vrouw met hoofddoek op vaak aantrekkelijker vindt dan een vrouw zonder hoofddoek. Dus aantrekking blijft bestaan, zelfs al loopt een vrouw in een vormeloze zak. Als iemand echt gefixeerd is op sex of enorm gefrustreerd is op het sexuele gebied en aan niks anders kan denken dan is zo’n gewaad (heet dat nu burka) waarbij alleen de ogen zichtbaar zijn sexueel opwindender dan een naakte vrouw. Je fantasie kun je namelijk meer zijn beloop laten.

   Ikzelf vind zo’n grote sluier waarbij je alleen de ogen ziet eng. Een bivakmuts vind ik ook eng. Ik vind het ook iets van een gevangenis hebben, ik krijg medelijden met zo’n vrouw. Je valt op namelijk hier in Nederland en oh…. om nooit de wind door je haar te voelen, nooit de wind op je gezicht… het lijkt me ook vreselijk warm. Maar ja ik ben licht claustrofobisch.

   Wat men ziet als een intolerantie in een religie hoeft dus niet persee echt een intolerantie te zijn. Er kan een heel logische reden aan ten grondslag liggen. De inteloranties die ertoe leiden dat iemand met een bepaalde religie een ander onderdrukt of geweld vertoont tegen een ander die niet volgens de normen van die religie leeft is puur menselijk en kom je ook tegen in regimes waar geen religie is. Kijk maar naar hoeveel homosexuelen werden omgebracht en Romani’s door de Nazis. Kijk naar wat een a religieus land als China doet met haar bevolking. Dat gegeven zit in de mens.

   Ik vind dat een mens moet kunnen kiezen wat hij of zij wil dragen. Dat zo’n sluier die het hele gezicht bedekt verboden wordt kan ik begrijpen maar dan moet je ook de bivakmuts verbieden op straat. Dat men wil dat een hoofddoek verboden wordt vind ik grote onzin. Ik ben daar echt kwaad over. Het is voor mij hetzelfde als Joden verplichten een gele ster te dragen. Als je een hoofddoek verbiedt, waar is dan de grens wat je wel en niet toelaat? Waarom een hoofddoek wel en piercings niet? Er zijn piercings waar ik niet goed van word, zoals een piercing midden op de tong. Zodat ik denk dat de persoon die spreekt met een volle mond praat (griezel)!!! En mannen in pakken vooral donkerblauw, grijs in alle tinten en zwart vind ik ook om te griezelen. Ik zou het heel fijn vinden als ik dat niet meer tegen hoef te komen. Nu vandaag is het de hoofddoek, voordat we het weten is de dictatuur van de ontwerpers en wat mode is weer veel sterker en moeten we volgens bepaalde normen ons kleden. Het beste is om als je de hoofddoek verbiedt tegelijkertijd een algemeen kostuum te ontwerpen dat iedereen aan moet als je naar buiten gaat. Je krijgt wel een homogeen straatbeeld dan en dat is saai, maar dan weet iedereen wat te doen. Dit is de conclusie waar de redenatie om een hoofddoek te verbieden uiteindelijk toe leidt…. want waar trek je de grens? Er is geen rechtvaardiging voor het verbieden van de hoofddoek. Die laat immers het gezicht vrij. Ik vind het verbieden van de hoofddoek grote onzin en mensen die rottige opmerkingen maken om hoe iemand eruit ziet moeten meteen opgepakt worden en in een groep worden gezet waar iedereen rottige opmerkingen over hen maakt, 3 dagen lang. En daarna goed begeleidt worden zodat ze geen rancune kweken maar inzien hoe het is om opmerkingen naar je hoofd te krijgen gewoon om hoe je eruit ziet.

   • Gökhan May 10, 2011 at 23:16 #

    Klopt helemaal wat je zegt.
    Maar dat gedeelte waarin je zegt dat jou leraar iemand met een hoofddoek aantrekkelijker vindt dan een zonder een hoofddoek heeft meer te maken met cultuur denk ik. Al weet ik niet wat voor achtergrond hij heeft, maar bv ik ben zelf Turk, ben Moslim en vind een vrouw met een hoofddoek veel aantrekkelijker dan een zonder, maar dat heeft denk ik te maken dat mijn moeder ook een hoofddoek heeft en ik zelf vaak met personen te maken heb die een hoofddoek dragen. Dit kan jou keuzes in het leven beinvloeden.

    Dus je moet niet zeggen dat het niet veel uit maakt of je hoofddoek draagt of niet…. plus als ik sommige mensen zie die een hoofddoek dragen dan vraag ik me soms wel af of ze het dragen omdat ze in hun geloof geloven of dragen omdat ze zich dan een betere Moslim bij voelen. En daarmee bedoel ik Moslima’s die te strakke kleding aan hebben met hoofddoek of f*** veel make up op heeft.

    Btw ik ben als allochtoon, als moslim, al Turk erg blij dat er tenminste nog Nederlanders zijn die wel helder kunnen nadenken die wel weten wat Tolerantie, Respect en Vrijheid weten. Dit zijn ook de eigenschappen van een echte Nederlander. Zo waren ze ook in de tijd van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.

    Jullie Nederlanders zijn de Toekomst van jullie land, dankzei jullie kan ik tenminste wat meer in Nederland geloven dan normaal 🙂

   • Luc June 22, 2011 at 09:44 #

    Nette reactie, maar een kleine correctie; het is niet evolutie die ons mannen ‘minder hitsig’ gemaakt heeft in de afgelopen vierhonderd jaar. Daar heeft evolutie niks bij te winnen en dat zou ook een veelte abrupte verandering zijn (evolutieprocessen spannen duizenden jaren).

    Het is een cultureel en op mode gebaseerde ‘point-of-view’. Wat mannen nu aantrekkelijk vinden is heel anders dan wat wij vierhonderd jaar geleden aantrekkelijk vonden (als je naar schilderijen van Rubens kijkt zie je wat er toen de mode was; mollig en spierwit).

    Het is vooral (in het verleden) religie geweest die een nieuwe moraliteit oplegde (voor zowel man als vrouw, en deze dus uit een goddelijke-schaamte minder durven). Hierdoor bleven mannen vaker van vrouwen af.

    Maar sinds een eeuw hebben we het in de meeste westerse landen ook opgenomen in de grondwet; vrouwen zijn gelijk en je behandeld ze met respect. Op die manier is de samenleving veranderd.

   • Bert van der Neut June 22, 2011 at 16:18 #

    Janine, jouw reactie is bijna net zo mooi als het oorspronkelijke verhaal.

  • Naomi 18jr June 22, 2011 at 09:42 #

   mensen,
   jullie geven nu vrij jullie mening op “no error’s” reactie.
   nederland is dat wel het land van vrije meningsuiting maar uit een menselijke reactie na het lezen van dit verhaal wat btw. heel ontroerend en super sterk is,
   gaan jullie gelijk in verdediging. een natuurlijke menselijke reactie en daardoor heel begrijpelijk, maar bekijk het eens van de andere kant.

   wat “no error” hier ook zecht is in feite:
   jij zecht nu het vervelend te vinden om zo veroordeelt te worden,
   maar hoe durf je dan een ander te veroordelen om feiten van enkele voorbeelden.

   ondanks ik het eens ben met deze jonge dame geef ik in een klein aantal deze “no error ” ook enigsins gelijk.

   en dan nu mijn reactie voor iedereen!

   schoonheid zit van binnen, vergissingen zijn menselijk…
   maar vooral: Laat ieder in zijn/haar waarde

  • rachy February 21, 2014 at 11:20 #

   Beste no error, vergis je daar niet in. Ook de man krijgt vanuit de islam kledingvoorschriften toegereikt waar hij zich aan hoort te houden.(baard. Broek tot boven de enkels etc.) Echter is het aan de man of vrouw zelf de keuze om aan deze voorschriften te voldoen. Ieder doet het bovendien voor zichzelf.
   Zovaak als de vrouw genoemd wordt in de koran wordt de man ook genoemd.

 40. Thomas April 23, 2011 at 19:53 #

  Leuk verhaal en ik geloof echt dat je het meent.
  Daarmee hebben we direct het probleem te pakken.
  Je hebt niet door wat voor schade je pleegt met het dragen van het hoofddoek.
  Waar het voor jou ogenschijnlijk een vrije keuze is (uiteraard valt dat aan te vechten maar voor nu niet belangrijk) is het voor miljoenen meisjes en vrouwen een dwangmiddel door mannen bepaald om hun vrije wil te beperken.
  Het hoofddoek kan en mag niet alleen gezien worden als haar bedekking. Zoals een kruis geen twee planken haaks op elkaar zijn.
  Alles draait om symboliek.
  Een verstandige meid als jij weet dat donders goed.
  Je haar niet mogen tonen, of gedwongen je hele lichaam onder een laken bedekken, hoe verschrikkelijk moet dat niet zijn?
  Jij kan je dat niet voorstellen.
  Pas wanneer iedereen deze verwerpelijke onderwerping van vrouwen afkeurt en iedereen het vrij staat om te dragen wat ze wil, pas dan en dan alleen kan je een betoog houden zoals je net hebt beschreven.

  • bernard April 23, 2011 at 21:03 #

   En @Thomas: Jij denkt echt dat het Wilders, aangaande zijn aversie tegen ‘kopvodden’, gaat om die zielige door mannan onderdrukte moslimvrouw? Get real!!!

   • Dirk April 26, 2011 at 15:50 #

    Beste Bernard,

    Thomas bekijkt de zaak niet alleen van de individuele kant in Nederland, zoals Dunya doet, maar tevens vanuit een internationaal perspectief voor wat betreft emancipatie van de vrouw. Je kunt je afvragen in hoeverre de keuze voor een hoofddoek in Nederland betekenis heeft voor de afgedwongen draagplicht van hoofddoek of andere bedekking in het Midden-Oosten, maar dat staat hier los van.

    Nergens, maar dan ook echt nergens, noemt Thomas de naam Wilders, of wekt hij ook maar de indruk hem na te praten. Hoe komt het dan in je op om deze link te maken?

  • Henny April 23, 2011 at 21:18 #

   (On)gelovige Thomas,
   Geloof mij maar dat de Islamitische Vrouw over het algeem prima in staat is haar eigen emancipatie voor elkaar te krijgen. Op de manier en het moment dat zij dit wil. Je betrokkenheid is roerend maar onnodig. In ieder land, in iedere cultuur en in iedere religie worden mensen onderdrukt en zullen zij, als de tijd daarvoor rijp is zichzelf bevrijden, zo ook de vrouwen die geen hoofddoek willen dragen. Verbeter de wereld en begin bij jezelf. Hiermee wil ik in dit geval zeggen dat commentaar leveren op een vrouw die uit vrije wil een hoofddoek draagt ook een vorm van dwang door een man is.

   • Hang Tuah April 29, 2011 at 20:16 #

    Henny, precies mijn mening. Heel goed gezegd, vooral je laatste zin is me uit het hart gegrepen 🙂

   • Jennifer February 20, 2014 at 14:32 #

    Prachtig verwoord en zó de spijker op z’n kop!

  • Carlien Roodink April 24, 2011 at 08:26 #

   Thomas, je reactie rammelt aan alle kanten. Hoe kan jouw verwijt aan Dunya nu zijn “Jij kan je dat niet voorstellen”. Kan jij het je dan wel voorstellen dan? En wat vind je nu echt: heeft Dunya niet door wat voor schade ze berokkend? Of weet ze het als verstandige meid allemaal donders goed?
   Je doet nu precies wat je die mannen die meisjes en vrouwen verplichten om een hoofddoek te dragen verwijt, namelijk haar in haar vrije wil en in haar eigen beoordelingsvermogen beperken. M.a.w. jouw inlevingssvermogen en beoordelingsvermogen is superieur aan dat van Dunya.
   Je opmerking dat pas wanneer iedereen de verwerpelijke onderwerping van vrouwen afkeurt Dunya een betoog kan schrijven zoals ze heeft geschreven, doet denken aan een goedbedoelende, en vanuit zijn optiek oprechte alleenheerser die tegen zijn volk zegt dat ie democratie zal invoeren zodra hij vindt dat het volk er aan toe is.
   Laten we ons in Nederland vooral richten op vrouwen die wel onderdrukt worden en die dat inderdaad als een verschrikking ervaren. En laten we ons dan vooral ook eens voorstellen hoe het moet zijn als je onvrijwillig een hoofddoek draagt en vervolgens ook nog eens woorden als kanker hoofddoek naar je hoofd geslingerd krijgt. Als we in Nederland werkelijk begaan zijn met het lot van onderdrukte islamitische vrouwen, dan laat we dit soort gedrag namelijk achterwege.

  • eelco April 25, 2011 at 10:31 #

   ehh, thomas, maar wat dan indien iemand graag een hoofddoek draagt?

   “alles draait om symboliek”, schrijf je. Inderdaad, en dat is het punt van deze hele discussie. Symbolen dragen een lading in zich (positief of negatief. Soms beiden tegelijk, afhankelijk aan wie je het vraagt). Die lading hebben ze gekregen door gebeurtenissen, mythologisering of door propaganda. Als het om ‘kopvodden’ gaat is die lading ‘bedreiging’ en ‘islamisering’. Dat fanatici dat zo zien is erg genoeg. Dat de mainstream het over lijkt te nemen en Dunya zich afvraagt waarom een groeiende groep zich beledigend gedrag permiteert op basis van een kledingstuk, of huidskleur/uiterlijk, is niet alleen legitiem, maar ook reden tot grote zorg.

   Ook jij, want jij ‘beschuldigt’ Dunya in feite van provocatief gedrag, terwijl ze vrij helder uiteenzet waarom zij er voor kiest een hoofddoek te dragen. Alsof ze daarmee onderdrukking propageert? Kom op zeg! Als de hoofddoek zo veel ‘statement’ in zich draagt die ‘vrije’ mensen tot afschuwelijk gedrag triggert, what’s next? Genau!

  • helena April 26, 2011 at 15:07 #

   Ik hoop van harte dat ZIJ geen kanker heeft………….want om dat aan te halen is “een brug te ver”.
   Schelden doet geen zeer, SLAAN des te meer. (heb ik aan den lijve ondervonden en “verberg je Davids-ster onder je kleding anders krijg je moeilijkheden”…..ook erg prettig om mee te maken en wat te denken van mijn zoon die geen hetero is????
   Zeer kortzichtig blog en “kort door de bocht”.
   p.s. In Dubai word ik met alle égards die een mens maar kan bedenken ontvangen door MOSLIMS!!!!! Toch ook iets om over na te denken niet?

   • nilu April 27, 2011 at 11:16 #

    nou als je dit allemaal zo goed weet, dan moet het toch makkelijk in te denken zijn dat moslims ineens geen moslim mogen zijn omdat meneer wilders zegt dat het een slecht geloof is. moslims volgen tenminste wat er echt in het boek wordt gezegt, jullie joden moeten jullie hoofd ook bedekken, geen varkensvlees eten, ritueel slachten, niet drinken en ga zo maar door. maar bij jullie is het niet barbaars en bij moslims wel? DAT is pas kortzichtig.

   • janine April 28, 2011 at 16:29 #

    schelden doet geen zeer zeg je.
    okay, ik nodig je uit drie dagen door een groep mensen alleen maar uitgescholden te worden, 2 uur per dag.
    Ik ben 2 jaar lang een kwartier uitgescholden, als ik van school naar huis ging, en tijdens speelkwartier en gym werd mij heel duidelijk gemaakt dat ik er niet bij hoorde en niemand op school mij mocht. Ik ontwikkelde sociale angst, de neiging om perfect te zijn en een afkeer van mijn leeftijdsgenoten die mij toch niet moesten dacht ik. Pas 15 jaar later hoorde ik dat een aantal van de populaire mensen op school mij best beter wilden leren kennen maar ik hield ze af want ik was ervan overtuigd dat zij mij toch niet moesten. Mijn hele tienertijd en een groot deel van mijn ‘twintigertijd’ zijn daardoor gekleurd. Neee…. schelden doet geen pijn. HA! het kan net zulke traumas veroorzaken als een aframmeling.

  • Experimien April 27, 2011 at 12:17 #

   Het verbaast me dat jij voor de moslima meent te moeten denken. Dat kunnen ze zelf wel. Jouw “terechtwijzing” komt waarschijnlijk voort uit een miskend plichtsbesef en een te ver doorgevoerde zogenaamde e-man-cipatie en een plaatsvervangend slachtoffer denken. Dat het schadelijk is voor islamitische vrouwen waar dan ook ter wereld als hier een geëmancipeerde moslima er bewust voor kiest een hoofddoek te dragen is jouw voor- en veroordeel en een niet bewezen persoonlijke stelling.

   Het ageren er tegen en zeggen dat het schadelijk is, is veel schadelijker, het zegt impliciet wat Wilders zegt, dat hoofddoekjes verboden moeten worden, maar dan op een wat laffe en bedekte manier! Niet omdat ze gedragen worden door een zelfbewuste moslima, maar wel omdat ze in jouw en Wilders’ ogen “schadelijk” zijn. Voor Wilders en zijn aanhang vanwege de islamisering, voor jou… ja waarom eigenlijk echt? Schadelijkheid? Schei toch uit, daar geloof ik geen derrière van. Het klinkt meer als het ‘gelijk van de superieure witte man’.

   Jij keert de wereld om naar jouw zelfbeeld.

  • janine April 28, 2011 at 16:21 #

   Ik ben het niet met je eens.
   Er zijn mensen met piercings en tattoeages die associaties bij mij oproepen aan geketend te zijn, aan jezelf te willen pijnigen (zelfs al weet ik dat een piercing die eruit ziet als een haak die in het vlees is gehaakt, niet echt een haak is, toch krijg ik acuut pijn als ik zo’n piercing zie), en aan concentratiekampen in de 2e wereldoorlog waar de gevangenen een nummer getattoeeerd kregen.
   Dat mag dus volgens jou allemaal wel.

   Een vrouw voelt zich vrij of niet. Weet jij hoeveel vrouwen er zijn die er westers uitzien, sexy kleding dragen of gewoon normale kledij volgens westerse normen, en die toch enorm onder de plak zitten? Weet jij hoeveel van dat soort vrouwen regelmatig alle hoeken van de kamer rondgeslagen worden door hun mannen? Als je de hoofddoek de onderdrukking van de vrouw vindt symboliseren hoe vind je dan de behoorlijk uitdagende kledij die couturiers ontwerpen voor vrouwen? Ik zie daar een heleboel sexisme en onderdrukking in. En vrouwen huppelen daar braaf in mee, omdat ze mannen willen aantrekken. Niet alle vrouwen doen dat, maar heel veel wel. Onder het mom van ik ben vrij, ik doe wat ik wil, doen velen juist niet wat ze willen. Ze lopen op hoge hakken die enorm pijn doen, en in latere jaren bijdragen aan de vervormde voeten en rugpijn, dragen strakke broeken die zo nauw zijn dat ze allerlei infecties veroorzaken rondom de vagina. Ik vind dat enorme onderdrukking van de vrouw! Laten we daar wat aan doen en het wel of niet dragen van een hoofddoek overlaten aan de vrouw zelf. Laten we werken aan werkelijk respect van elk mens voor zichzelf, daar hoort bij dat vrouwen en mannen kritisch leren nadenken en op grond van hun eigen onderzoek en inzicht een keuze maken op alle gebieden. Het verbieden van een hoofddoek werkt alleen nog meer narigheid op, omdat zoals de columniste laat zien, het niet altijd een teken van onderdrukking is en omdat mensen met kale plekken op hun hoofd of zij die effe hun haar niet willen laten zien omdat het geen gezicht is, bij zo’n verbod ook geen hoofddoek meer mogen dragen. Kijk naar de oorzaak en neem de oorzaak weg, niet een uiting die er op zou kunnen wijzen dat iemand onderdrukt wordt.

   • Hang Tuah April 29, 2011 at 20:23 #

    Een fantastisch commentaar Janine, applaus 😀

  • sanne June 22, 2011 at 22:31 #

   zo hee, nou Thomas, je hebt hier precies geschreven wat ik denk, bravo!
   ik denk dat een hele tolerante werld een heel leuk idee is maar dat de werkelijkheid heel anders is en de dames die nu een hoofddoek dragen “uit vrije keuze” de vooruitgang van vrouwenrechten belemmeren met hun gedrag.
   sanne.

 41. Ragna April 23, 2011 at 20:09 #

  Goed Gezegd! Kudos!

 42. Ragna April 23, 2011 at 20:12 #

  Mooi blog goed gezegd bedoel ik! Kudos.
  Mijn vorige reactie staat precies onder iemand die vindt dat iedereen een hoofddoek moet verwerpen. Ze heeft duidelijk niet begrepen wat je schrijft.

 43. Carolien Geurtsen April 23, 2011 at 20:15 #

  Fantastisch goed stuk Dunya, het is echt onvoorstelbaar Wat mensen zich inene menen te kunnen permitteren als ze over een van hun eigen dogma’s struikelen. En je zal de hypocrieten de kost moeten geven die ook nog ns met twee maten meten als het hun uitkomt.

  If only if only, het bewustzijn wat jij in je pink hebt, in hun brein zou zitten, dan zou er al enorm veel gewonnen zijn! Chapeau en warme groet,

  Carolien Geurtsen

 44. Casho April 23, 2011 at 20:21 #

  Hey meid!

  Mashaallah moge allah jou belonen. Ik ben heel erg trots op je als een moslima en als een Nederlander.

  Groeten,

 45. Neal Lachman April 23, 2011 at 20:44 #

  Mooi betoog. Meer moslimas moeten van zich laten horen.

 46. Humphrey April 23, 2011 at 20:49 #

  Helaas regeert de ANGST. En zolang er Nederland binnen het onderwijs niets gedaan wordt aan Nadenken (het woord zegt het al) maar helaas nog steeds aleen ingezet wordt op reproduceren als leren, zal het ook zo blijven. Gelukkig is nu ook in Nederland ruimte voor het platform: Zeitgeist Moving Forward.

 47. Jan April 23, 2011 at 20:51 #

  En ik al die jaren maar denken dar vrouwen een hoofdoek MOESTEN dragen omdat ze dachten dat MANNEN de verleiding niet kunnen weerstaan bij het zien van een (mooie) onbedekte vrouw.

  Dank je wel voor het toelichten van de andere kant, die van vrije keuze voor zelfbescherming.

  sterkte in je keuze

  • janine April 28, 2011 at 16:44 #

   ik snap die zelfbescherming waar Dunya het over heeft niet.
   Ik zie er niet uit als een fotomodel. Ik kleed me niet sexy. Toch schijn ik iets uit te stralen wat mannen aantrekt. Er is een tijd geweest dat ik dat helemaal niet wilde, want ik wilde helemaal geen romantische relatie toen. Ik stikte van de problemen. Gelukkig leidde die problemen er toe dat ik heel veel ging eten en dus dik werd. Hoe dikker ik werd hoe minder aandacht ik kreeg van mannen. Heerlijk!

   Misschien werkt het dragen van een hoofddoek voor haar ook zo, dat ze minder aandacht krijgt van mannen waardoor ze minder in de verleiding komt een relatie aan te gaan op basis van de verkeerde gronden. Maar zoals al aangegeven maakt het voor een man niet zoveel uit wat een vrouw aan heeft, sommige Muslim mannen en misschien niet Muslim mannen ook, vinden een vrouw met hoofddoek extra aantrekkelijk. Dus een ultime bescherming tegen dat je toch in de verleiding komt omdat een man aandacht aan je besteedt is dat niet volgens mij. Het is hooguit een filter. Ik heb moslimmannen gekend die hoogstaande normen en waarden hadden en veel aanzien in hun gemeenschap en de Hadith en Qur’an en commentaren op de Qur’an en Hadith van binnen en van buiten kenden, maar niet konden begrijpen waarom hun eerste vrouw helemaal van de kaart was toen ze een tweede vrouw namen, zelfs ondanks dat in de Qur’an staat dat God meer behagen schept in mannen die zich aan een vrouw houden. En die er geen been in zien om een tweede vrouw te nemen die jonger is dan hun eerste vrouw en nog maagd. Terwijl veel van de vrouwen van zijne heiligheid Muhammad weduwen waren met kinderen. Wil je dan wel voor zo’n man vallen Dunya? Sorry dat ik kritisch klink, ik respecteer je besluit om een hoofddoek te dragen, maar ik vind het gegeven zelfbescherming net zo raar als mijn eigen zelfbescherming, namelijk het aankweken van vele kilo’s. Okay we zijn beiden niet perfect misschien, misschien nog niet zo helemaal bij onszelf dat we die zelfbescherming niet nodig hebben…. want ondanks dat ik mijn eigen redenatie en blijdschap over het filter wat die kilos mij geven stom vind, ben ik nog steeds veel te dik 😉

 48. Elly April 23, 2011 at 20:52 #

  @ thomas , dat kan zo zijn Thomas , maar dan nog geeft dat mensen absoluut niet het recht andere uit te schelden om het dragen van een hoofddoek of wat dan ook , dat is in mijn ogen ontoelaatbaar .

 49. Nak April 23, 2011 at 20:55 #

  Voelde me stil worden tijdens het lezen… wat is deze blog ”De Waarheid”. Hopenlijk lezen ook personen dit die, zonder info, hun oordeel al klaar hebben en alles op 1 hoop gooien en denken dat hun waarheid… ”De Waarheid” is!

 50. Beatrijs April 23, 2011 at 21:32 #

  Hear Hear!
  Ik snap echt niet waar iedereen zich altijd mee bemoeit.
  Jij bent de gene met een hoofddoek op, zij hoeven het niet te dragen. Als ze het niet mooi vinden kunnen ze ook de andere kant op kijken.
  Hierbij gaat het natuurlijk niet alleen over hoofddoekjes, maar over alles waar een beetje een ‘taboe’ op ligt.
  Men zou zich niet zo druk moeten maken over wat anderen doen!

 51. Sonja April 23, 2011 at 21:38 #

  You tell’em girl!

 52. tempmuse April 23, 2011 at 21:49 #

  Prachtig geschreven!

 53. Maud April 23, 2011 at 22:40 #

  Je mag trots op jezelf zijn. Heel inspirerend verhaal, dankjewel.

 54. Boutaina April 23, 2011 at 22:43 #

  Mooie worden; dank voor het andere geluid

 55. Renesmurf April 23, 2011 at 23:05 #

  Heftig.
  Ik oordeel niet, en vind dat een ieder maar moet doen wat die wil, mits die een ander niet lastig valt.

  Het lijkt er op dat de geest uit de fles is, mensen beledigen mag tegenwoordig schijnbaar. Ik vind het triest, respectloos.

  Ik ken een aantal pvv stemmers online, en tegen mij doen ze heel sociaal, maar ik weet dus hoe ze er over denken.

  Na je laatste zin denk ik er bij: En dankjewel PVV stemmers.

 56. Marianne April 23, 2011 at 23:16 #

  Als Joodse mamma van een bewust moslima dochter (waar ik super trots op ben) wens ik je gezondheid en liefde toe.
  Blijf jezelf. Dank voor je prachtige verhaal.

 57. Mea April 23, 2011 at 23:23 #

  Mooi gezegd, uitgelegd en beschreven. Met bewondering gelezen. Heb er respect voor dat je met dit soort aantijgingen zo sterk staat in je geloof. Je zal ongetwijfeld niet de enige zijn die dit mee maakt. Mensen zijn helaas vaak ellendelingen zonder hart.

  Nog wel een dingetje, ik heb wel degelijk in de Quran gelezen dat mensen die van dezelfde sexe houden vernietigd moeten worden…eigenlijk alle ongelovigen moeten gedood worden. Heb je daar misschien overheen gelezen? Daar worden de eerste 20 pagina’s zo ongeveer al bijna mee gevuld…verder ben ik nog niet gekomen, want het heilige boek kon me maar niet boeien en minstens 20 pagina’s lezen dat je eigenlijk dood moet, nah het trok me niet zo. Ik wilde hem ooit eens lezen om te weten wat de radicale moslims nu zo verkeerd uit de Quran interpreteren. Maar het meeste wat ze prediken staat er toch echt. Ik kon weinig vredelievends ontdekken maar misschien komt dat later aanbod, maar wilden ze het lekkerst voor het eerst bewaren.

  Ik vraag me nog steeds af wat het is dat mensen überhaubt trekt in geloof. Zonder geloven waren er op zeker minder oorlogen. Ik ben dan ook gewoon atheïst, lekker rustig.

  Bedankt dat je dit wilde delen.

  • janine April 28, 2011 at 16:47 #

   Mea, geloof je dat nou echt dat zonder geloven minder oorlogen waren? Kijk eens naar wat de chinezen doen in hun land met hun eigen inwoners. Kijk eens naar wat de nazi’s deden. Kijk eens naar voetbalvandalisme, rassenrellen, etc. Kijk naar het geweld ten tijde van de jaren dertig toen alcohol verboden was in de USA. Zolang de mens op zijn ego leeft en zijn ego voorrang geeft boven alles zal er oorlog zijn, zullen ze elkaar kapot maken.

   • Dino Kanhai May 2, 2011 at 10:18 #

    lekker boeiend..
    50% van de oorlogen komen door geloof..
    de andere 50% is machtlust…
    FEIT!

 58. Femme April 23, 2011 at 23:27 #

  Begrijpelijk dat je boos bent over domme reacties. Net zo boos en verdrietig ben ik over het schelden met het woord kanker, als lijder daaraan.

 59. Rinske April 23, 2011 at 23:49 #

  En we hebben weer bewijs dat de wereld is gevuld met ongelukkige mensen die het geluk niet gunnen aan mensen die dat wel zijn. Triest. Je behoort tot een uitstervend soort, blijf zoals je bent, we hebben het nodig!

 60. rosanna April 24, 2011 at 00:01 #

  Masha Allah wat een mooie blog, en zo waar!Zet hem op meid, en blijf wie je bent!Veel liefs

 61. yenolah April 24, 2011 at 00:07 #

  Zeer sterk geschreven. Respect!

 62. Alexander April 24, 2011 at 00:09 #

  Laten we wel reeel zijn, een hoofddoek is een vorm van afzondering en in sommige landen een symbool van onderdrukking. Maar ik vind het vreselijk om te lezen dat je zo benaderd wordt. Ondanks dat ik geen voorstander ben van hoofddoeken vind ik dat we altijd het recht om zelf te kiezen moeten verdedigen. En zou ik je een hart onder de riem willen steken. Op zo’n Nederland ben ik niet trots op. We moeten juist trots zijn op mensen als jij.

 63. Ikarus April 24, 2011 at 01:39 #

  @No Error & Thomas,
  1. De Islamisering, zoal deze door Wilders wordt omschreven, bestaat niet. De enkelen die willen beweren dat islamisering bestaat zijn altijd een van beide: een niet moslim of een persoon die graag een moslim zou willen zijn, maar heeeeel veeeel kennis te kort komt / gehersensspoeld is door aanhangers van een ‘religie,'(historisch) verwant aan de Islam, die de staatsgodsdienst is van een bepaalde Arabische land, die de grootste Arabische vriend is van het westen.

  Doe alsjeblieft een WETENSCHAPPELIJK onderzoek naar de Islam en zijn boodschap. Als je hier niet in staat toe bent, probeer je kennis te verdiepen in Islam ervaren door de meerderheid van de Moslims in Nederland. Dit zijn de enige manieren om een correct beeld te krijgen van Islam.

  2. Helaas is het een realiteit dat in de wereld, de hoofddoek te vaak wordt gedragen ‘to fit in,’ of het wordt inderdaad door de directe omgeving opgelegd. Dit gaat geheel in strijd met mijn eigen perceptie van de Islam.

  Concreet: Alles in Islam is ten goede van een goed hart. Alleen het vrijwillig dragen van een hoofddoek, puur voor je schepper, puur omdat men het afleiden van de zelfwaarde van het uiterlijk, tegen wilt gaan gaan. Puur om de innerlijke nederigheid ook te vertalen naar een uiterlijke nederigheid. Puur om de Moeders van de Ummah als voorbeeld te willen nemen. Dit is niet slechts een ideaalbeeld, het is in Nederland een realiteit geworden.
  Over de grenzen zal het ongetwijfeld vaak anders gaan, in het verleden (1e en 2e generaties) is het ongetwijfeld ook anders gegaan.
  Kijken we naar het Nederlandse Heden, dan zie ik een overgrote meerderheid van zelfbewuste vrouwen die om alle bovenstaande pure redenen, en meer, zich willen bedekken. Ik zeg: geef hen de vrijheid om dit te doen! En natuurlijk ook de vrijheid een ander keus te maken.

  Opkomen voor de aantal Moslima’s die onder druk of dwang zich op een bepaalde manier moeten kleden, doe je niet door hun levensbeschouwing door de slijk te halen.
  Allereerst ligt de verantwoordelijkheid bij de Moslims zelf: De Nederlandse Djamaat zou een gezamelijk consensus / standpunt moeten nemen tegen dit soort praktijken. Dit zou vervolgens gesteund moeten worden door alle Nederlanders.

  Zo is een probleem op te lossen: De zaak eerst correct in kaart brengen, en daarna met voorstellen komen die echt iets op kunnen lossen.

 64. WvZ April 24, 2011 at 01:51 #

  Ga door met deze blog.
  Wijze woorden worden nog zo weinig geschreven….

 65. Andre April 24, 2011 at 01:52 #

  Respect, duidelijk een vrouw die stevig in haar schoenen staat. Kiest voor haar manier van leven en klaar staat voor anderen RESPECT. Geloof vind ik niet echt belangrijk, maar probeer begrip en respect te tonen tegenover gelovigen, dat haakt echter af waar mensen gekwetst worden. Waardeer ieder persoon om zijn persoonlijkheid en niet om zijn/haar geloof, is mijn motto.

 66. Laki April 24, 2011 at 06:12 #

  Dankje wel voor je hevtige bloc.

  Het is verre weg van mensen waardigheid om je zo te uiten tegen je mede mens.
  Wat jij mee hebt gemaakt is niet niets , ik vind het knap van je dat je niet hier door laat kisten , ik besef wel hoeveel inpact dit kan hebben op jou.
  Deze verketerring van mensen getuigd maar weer eens hoe ons bewustzijn van vele onder ons ver te zoek is.
  Wat wilders betreft ik snap die man niet en ook niet waar hij mee bezig is dit gaat in vere extremen en kan zeer gevaarlijk uitpakken.
  Het is jammer dat er blijkbaar mensen in onze samenleving aanwezig zijn die iedere logische beredeniring kwijt zijn.
  laat je niet kisten , liefde is uiteindelijk de sleutel en ik hoop dat mensen die deze dingen anderen in het openbaar durfen aan te doen eens zelf goed op een bek gaan , dit soort onrecht is te triest voor woorden in een beschaafd land waar we dachten te wonen en waar we andere landen altijd voor bananen republieken verklaarden.
  Dit is onze colectiefe vuile was en dat is goed zichtaar aan het worden ook, triest ..triest …..triest
  Nogmaals dank dat je je verhaal hier hebt willen doen.

 67. Anne de Haan April 24, 2011 at 07:17 #

  Lieve Dunya,

  Ik kan me zo kwaad maken over mensen die ongevraagd beledigende opmerkingen maken over mensen uit niet-westerse culturen. Veel mensen (ook hoogopgeleide mensen die geacht zijn om toch iets meer van de wereld te snappen) denken dat hoofddoekjes bedreigend zijn. Natuurlijk is dat onzin! Maar deze menzen zijn eigenlijk bang dat bepaalde negatieve culturele zaken zoals eerwraak en ongelijkheid tussen mannen en vrouwen de overhand zullen krijgen in Nederland. Nu was en is het met de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in Nederland nooit echt goed gesteld geweest, want vrouwen verdienen gemiddeld veel minder geld dan mannen, nemen nog steeds helaas vaak noodgedwonen de zorgtaken op zich in het huis. Bovendien worden vrouwen ook eerder als bitch betiteld als ze zakelijk zijn in tegenstelling tot mannan die met hetzelfde gedrag succesvol worden genoemd.

  Het zou beter zijn als het emancipatiebeleid bij de Nederlandse overheid en in het bedrijfsleven drastisch wordt aangepast en dat vrouwen minder in de slachtofferrol worden gezet. Oja daarnaast moet harder worden opgetreden tegen eerwraak en eergerelateerd geweld. Dit kan onder andere door goede voorlichting te geven op scholen hierover en strengere handhaving van de wet. Zo vind ik ook de maatregel tegen te jonge importbruiden heel goed. Laat zo’n meisje zichzelf eerst ontwikkelen, zodat ze tenminste meer kansen heeft in Nederland en financieel onafhankelijk wordt van haar man.

  Wat mij betreft mag iedereen een hoofddoekje dragen!

  • Anne de Haan April 24, 2011 at 07:19 #

   Er zitten wat typefoutjes in mijn commentaar. Vervelend dat ik dit niet kan aanpassen…

   • Doo Hyong van Eibergen Santhagens April 25, 2011 at 17:21 #

    Hai Anne,

    Het gaat mij om je boodschap en niet om je spelling.
    Ik sta achter je boodschap!

    Hartelijke groet, Doo Hyong van Eibergen Santhagens

 68. Sajumar April 24, 2011 at 07:17 #

  Ijzersterk!!!

 69. Rob April 24, 2011 at 07:28 #

  Heel veel respect!! Je hebt zo ontzettend gelijk.

 70. Bert V April 24, 2011 at 07:41 #

  Respect, meer hoef ik niet te zeggen.

 71. Els Rentenaar (Schrijfs_Els) April 24, 2011 at 07:42 #

  De verharding van de samenleving vanuit de ervaringen ´van zomaar iemand met een hoofddoek´ in deze blog raken me snoeihard, in mijn hart en in mijn ziel. Wat overblijft daarvan is een vreemdsoortige plaatsvervangende schaamte en ja, misschien ook wel boosheid om dergelijke voorvallen. Is dít de maatschappij waar ik deel van uitmaak? Zitten we zo vol met oordelen en vooroordelen dat we het allemaal niet meer goed kunnen overzien? Het maakt me soms bang dat mensen kennelijk vanuit een diepliggende angst of wantrouwen zo kunnen reageren naar mensen. Er moet toch iets in ons, mensen, zitten dat veel basaler en veel sterker is dan dat? Het zijn thema´s die me ook dikwijls bezig houden. En heel soms schrijf ik er ook wel wat over (zie b.v. http://bewustzin.wordpress.com/2011/01/02/gluren-bij-de-buren/) maar zo treffend vanuit de eerste hand heb je dit prachtig verwoord. Een eyeopener, niet alleen voor mensen met oogkleppen voor, maar ook de mensen aan de zijlijn. Pas dan kunnen we met recht zeggen: `Dat nooit meer` als we ons weer beseffen wat de verschrikkelijke onmenselijke gevolgen van de per definitie hersenloze discriminatie kunnen zijn.
  Intussen hoop ik op en bid ik voor een beter collectief inzicht..dat mensen hun woorden gebruiken om elkaar te inspireren, i.p.v. discrimineren, hun elkaar de hand om te helpen of een hand van vrede reiken en niet om mee te slaan. Deze persoonlijke reactie schrijf ik op Pasen / Pesach – en het maakt mij weer bewust van de boodschap erachter.

  Lieve groet,
  Els Rentenaar

 72. paul April 24, 2011 at 08:10 #

  Ik ben stil van dit prachtige en sterke blog…

 73. Tim April 24, 2011 at 08:22 #

  Hulde, wat een fantastische blog!

 74. Irene April 24, 2011 at 08:30 #

  Respect! Jij beschrijft precies de medelanders waar ik mij de ogen voor uit mijn kop schaam. Niet veel mensen zouden zich zo sterk houden als jij!

 75. flopke April 24, 2011 at 09:09 #

  Als ik dit lees, word ik achtereenvolgens moedeloos, radeloos, woedend en gemeen. (Zeg tegen de ergste: mevrouw, ik moet u even iets zeggen, dat sproetje in uw nek, laat er even naar kijken. Een neef van mij had eenzelfde… en hij is… enfin, ik zou er even mee naar de dokter gaan.) Maar nee, dat heeft geen zin, niets is opgewassen tegen kleinheid, het zijn juist tijden waarin je moet voorkomen zelf klein te worden. En ik moet zeggen: dan ben je op de goede weg. Ken je Etty Hillesum? Prachtig dagboek van een Joodse vrouw in de oorlog. Een voorbeeld van hoe iemand er innerlijk niet onder te krijgen is. Als ik dreig verbitterd te raken, pak ik het er nog wel eens bij.

 76. Bianca April 24, 2011 at 09:43 #

  Goeiemorgen, dat is niet niks! Ik kan mij met jou kwaadmaken over het feit dat de mensen zo tekeer gaan. Mensen moeten gaan leren om iedereen op zijn/haar waarde te schatten, en niet zich af te reageren op een hoofddoek.(het lapje stof bedoel ik hiermee in dit geval) Men kwetst de persoon die het draagt, en de mensen die om die persoon heen staan. En dat vind ik heel erg triest.

 77. woordwapen April 24, 2011 at 09:55 #

  Lieve schrijfster, wat beschrijf je dit prachtig mooi! Je zet me even stil, zo op 1e Paasdag! Respect voor wie je bent en wat je beweegt. Gods zegen!

 78. Liesbeth April 24, 2011 at 09:55 #

  Ga vooral door met dragen wat je wil. Kledingvoorschriften voor vrouwen in Nederland zijn beslist ongrondwettelijk en in strijd met de Universele Rechten van de mens. De mensen die vrouwen willen beperken in hun persoonlijke keuzes zijn zelf fundamentalisten.

 79. Aja April 24, 2011 at 10:04 #

  Heel goed dat je dit schrijft en hoe je het schrijft, Dunya. Ik houd trouwens niet van mannen met verkeerd geblondeerde haren, maar dat terzijde. Meneer Wilders mag van mij best bleek over zijn hoofd blijven gooien want wie ben ik om dat te verbieden?

 80. Barbara 不真 de Zoete April 24, 2011 at 10:15 #

  Sinds ik als vrouw mijn haar afscheer, omdat ik Zen Boeddhist ben en probeer om mijn studie en training zo intensief mogelijk te maken, begin ik te begrijpen wat discriminatie is. Werd ik eerder nog voor ‘Hoer!’ uitgemaakt door opgeschoten knulletjes in Gouda die helaas niet beter kunnen weten, nu zijn er volwassen mannen, huisvaders, trouwring, bierbuikje, grijze slapen, die serieus menen dat ze met verkrachting mogen dreigen omdat ze menen dat ik lesbisch ben. Ook jeugd vindt er regelmatig wat van en meent dat luidkeels te moeten meedelen.
  Mijn reden om mijn haar af te scheren is vooral zodat ik niet kán vergeten welke weg ik heb gekozen en zorgvuldig mijn stappen zet op de door mij gekozen weg. Als mijn haar wat langer wordt, voelt dat niet goed. Alsof ik mezelf verzaak.

  Lieve dappere Dunyahenya, dank je voor je openhartigheid en voor de trouw aan jezelf. *Buigt, handpalmen tegen elkaar voor de borst*

 81. Lennybruce April 24, 2011 at 10:33 #

  RESPECT! Dat zou op de opiniepagina van alle kranten staan ipv alle bagger over deze (en aanverwante) onderwerpen. En voor de mensen die zich niet beseffen dat er een gigantische verscheidenheid is aan hoe mensen hun geloof belijden, we zijn een homostel: 1 jood, 1 moslim, beide migranten, 1 ‘westerse allochtoon’ en 1 allochtoon van het gewone variant haha

 82. Amal April 24, 2011 at 10:38 #

  So hey heftig verhaal!! Een aantal zaken zou de gepaste reactie zij: you’ve got that right sister. Zoals het feit dat een hoofddoek je weerhoudt van dingen doen, die je anders wel gedaan zou hebben. Been there done that.. Is het een bescherming? O jahwel..
  Spijtig dat jij zulke kortzichtige debielen treft.. Hoor het wel vaker alsof het normaal is om te zeiken op de islam.. En met alle respect voor de vredelievendheid vanuit de islam, maar me oren zouden op zo een moment klapperen van frustratie.. Me mondhouden? Dat zal er helaas niet inzitten, anders zou het me niks verbazen dat me hart van ze plek springt… Toch vind ik het super knap van je dat je dat wel kan!

  Overigens ben ik van mening dat hoe harder men zich tegen de Islam keert hoe standvastiger het mij maakt. Om het te beschermen en het te behouden, welk resulteert in verdieping in het geloof. Ook denk ik dat wij de moslims van nu een strijd(aldanwel in peace en harmonie) moeten leveren om de Islam te behouden voor het nageslacht..

 83. Peekster April 24, 2011 at 10:41 #

  “De economische crisis is nog steeds niet afgedaan, China neemt de boel over, dagelijks sterven duizenden mensen in oorlogen en aan aids, er worden goed geïntegreerde kinderen gedeporteerd naar land van herkomst, criminaliteit neemt toe, vrouwenhandel is groter dan ooit, maar Nederland maakt zich druk om de hoofddoek.
  Als de Nederlandse samenleving zich net zo boos zou maken over de bovenstaande zaken als het feit dat ik mijn hoofd bedek, zouden we zowaar in een utopie kunnen leven.”

  Hear hear. Vrijheid is voor iedereen. Ongeacht of je een god, vis, eenhoorn of moerasrat aanbid. Zelf ben ik atheis, maar ik vind de partij voor de vrijheid een partij voor de inperking van deze vrijheden. Verder kan je alles over ze zeggen, maar zodra er kritiek komt kunnen ze hard huilen en met het vingertje wijzen.

  Hypcriet, meer is het niet.

 84. Ivar April 24, 2011 at 10:43 #

  Mooi geschreven en goed geraakt.
  Laat de eerste alinea met verontschuldigingen maar weg, nergens voor nodig zou ik zeggen.
  Ingewikkelde discussie, voor jou en je keuze, chappeau, voor alle moslima met vrije keus, chappeau.
  Komt er dwang bij kijken is het een heel ander verhaal denk ik.
  Maar nog geen reden voor grofheden, het E.Q. en I.Q. van mensen die deze uiten en hun politieke voorkeur heeft weer helemaal niets met hoofddoekjes te maken dunkt me.
  Zij winden zich over ongeveer alles op.

  Een post die aan het denken zet op een positieve manier, dank je wel hiervoor Dunya.

  Respect!

 85. Ina April 24, 2011 at 11:35 #

  Wow, heel herkenbaar( ook zelf een hijabi) en goed beschreven, heb me geabonneerd op je blog.

 86. K.Kok April 24, 2011 at 12:08 #

  U heeft het begrepen no error, het gaat niet om de hoofddoek als zodanig, het gaat om wat de hoofddoek uitdraagt. En dat uitdragen gebeurt heel bewust, De heer wilders heeft het dan ook duidelijk niet over deze blogende Moslima, hij heeft het over de intolerante opdragende Islam, dat er een paar zijn die daadwerkelijk de hoofddoek vrijwillig dragen is ongetwijfeld waar, maar ik zie in mijn omgeving regelmatig 2 14 jarige meisjes die geheel “vrijwillig” een hoofddoek dragen, echter, ik ben ze ook eens tegen gekomen op een gangpad terwijl ze uit de toilet kwamen inclusief rouwranden van het zwarte potlood… toen was de hoofddoek die “vrijwillig” gedragen werd verdwenen in de tas.

  Maar de schrijfster van deze blog, dunyahenya, heeft wel gelijk met het feit dat de opmerkingen die zij moet aanhoren nergens op slaan, ondanks dat ik het dragen van een hoofddoek met als reden dat het zo geschreven staat niet kan waarderen, dat discrimineren wat zij ondervind slaat nergens op.

 87. NN 1966 April 24, 2011 at 12:14 #

  Prima geschreven blog! Rechts en met name kleinburgelijk Nederland verhard inderdaad. Ik merk het (zelfs als ‘autochtoon’) al m’n hele leven omdat ik ook nogal afwijk van de doorsnee mens. Vroeger was ik punk en later hippie en nu ben ik een anarchist met een lange baard. Dat waren en zijn mijn eigen persoonlijke keuzes en voorkeuren. Nederland is nooit open en tolerant geweest laat staan vrij. Alleen het woord aanpassen word ik al misselijk van. Waarom zou je je moeten aanpassen aan hen terwijl zij zich nog voor geen millimeter zich willen verdiepen in JOUW belevingswereld? Bovendien, wat heeft uiterlijk nou te maken met aanpassen aan gedrag en wetten en regelgeving? Mag ik dan straks ook geen petje of hoed meer op? Er moet me trouwens ook nog even iets van het hart met woorden als Illegaal en verillegalizering.. Joden waren onder het nazibewind ook illegaal maar je mag vooral niet de vergelijking trekken tussen de concentratiekampen en iemand illegaal verklarend een gewisse dood insturen omdat ie gevlucht is voor een regime dat hem de kogel toewenst. Ik durf gerust te stellen dat Nederland sinds de 2e wereldoorlog nog steeds hetzelfde aantal NSB-ers kent als toen. Ordnung, ausweis und befel! Toen ik voor het eerst een bril kreeg was ik voor sommigen meteen een brillejood en nu ik een lange bard heb ben ik een vieze moslim, baardaap en de Henken van de Ingrids vinden het grappig om zich onder de oksels te krabben en oerwoudgeluiden te maken. Evenzeer als jou trek ik me daar maar weinig van aan maar vind het wel schrijnend en het getuigd van een sociaal IQ (EQ) van beneden alle peil. De laatste jaren is die groep enorm gegroeid en verhard. DAAR moeten wij ons eens echt zorgen om gaan maken in dit land. Ooit ben ik aanwezig geweest bij een demonstratie om een spreker van het neonazisme te verhinderen te ‘spreken’ en je raad het al. Uiteraard werden wij door de politie tegen gehouden want de ‘man’ had een vergunning gekregen om te spreken en we leefden immers in een vrij land. Op onze opmerking dat wij dan ook vrij waren om te demonstreren tegen onvrijheden als het nazisme, greep de aanwezige politie met behoorlijk harde hand in. Fijn om even m’n hart te hebben kunnen luchten hier, gooi je kont tegen de krib van het neonazisme, ras- en fascisme en draag je hoofddoek met trots en in alle vrijheid!

 88. Gepke de Leef April 24, 2011 at 13:37 #

  Bizar veel PVV’ers zijn voormalig politieagent.
  Denk daar maar is over na!

 89. Rietje April 24, 2011 at 14:05 #

  Hey meid! Toffe blog, ik ben ook een bekeerde moslima maar uit België.
  En ik dacht dat het in Nederland zo veel beter was op dit vlak, maar dat is blijkbaar toch niet waar.Wat spijtig…
  Maar wil je toch even laten weten dat je niet alleen bent en dat dit ook over de grenzen zo is… Helaas!
  Het zou idd beter zijn moesten mensen zich met echte problemen bezig houden ipv met de hoofddoek, waar ze het probleem zelf zo groot van hebben gemaakt!
  Vind het trouwens tof dat er ZOVEEL toffe reacties op komen!
  Keep on beeing strong meisje!
  En dat Allah (swt) je weg mag vergemakkelijken…

  groetjes

 90. een Vrije Radicaal April 24, 2011 at 14:26 #

  Ik verafschuw uw kleding, maar ik zal tot de dood toe strijden voor uw recht om die te dragen.

  (En kan iemand mij intussen even uitleggen wat de islamisering van Nederland nu eigenlijk concreet inhoudt?)

 91. Hanne April 24, 2011 at 15:39 #

  Eindelijk. Ik ben zo blij om een tekst te lezen van iemand die mijn mening deelt. De tekst die jij geschreven hebt beeldt het karakter van onze Profeet (saws) volgens mij al vrij goed uit!
  Moga Allah je belonen!!! Amien

  As-salamu aleykoem wa rahmatullah wa barakaatu
  Summayah

 92. Ellen April 24, 2011 at 17:11 #

  Mooi geschreven! Ik woon al 14 jaar in een land waar verschillende religies gemoedelijk naast elkaar wonen, en waar dit door de meeste mensen gewoon gerespecteerd wordt. Burka, hoofddoek, keppeltje, het maakt niet uit. Ik heb vorig jaar voor het eerst in die 14 jaar weer de behoefte gevoeld om te stemmen in de NL verkiezingen, omdat ik TEGEN de intolerante samenleving wilde stemmen. Mocht het ooit tot een hoofddoek verbod komen in NL, dan ga ik per direct een hoofddoek dragen als ik in NL op bezoek ben. Alle vrouwen die ik gesproken heb over de hoofddoeken/burka’s vertellen me hetzelfde: het is hun eigen keus. Zeg nou zelf, wat is nou meer onderdrukkend: het laten dragen van een hoofddoek, of het verbieden daarvan?

 93. Hetty Millenaar April 24, 2011 at 17:57 #

  Wat een geweldig verhaal ! Ga het ook meteen door-twitteren ! En wat een heerlijke humor. Vooral de zinnen over de Ugg’s. Schitterend! En boven alles: je hebt helemaal gelijk. Waar maakt Nederland zich druk om ! Dus niet over die rovende 16 jarige kereltjes, niet over spijbelende meisjes met make-up tot aan hun knieën, duidelijk niet over bejaarden die niet meer over straat durven, de bijstandsmoeder die haar boodschappen haalt bij de voedselbank. Nee, we maken ons druk over het dragen van een hoofddoek !
  Ik wens je heel veel succes in je verdere leven, MET hoofddoek !
  Hetty

 94. Marjan April 24, 2011 at 17:57 #

  Er komt een dag waarop iedere vrouw in Nederland een hoofddoek gaat dragen en daarmee van de hoofddoek eht symbool van tolerantie maakt.

  Tevens het symbool van anti-PVV en anti racisme.

  Meisje je hebt een geweldig goed stuk geschreven vanuit je hart en dagelijkse beleving.

  Veel mensen zouden dit moeten lezen en eens goed nadenken over hun gedrag maar vooral de leugens en fictie die ze als waarheid door de PVV ingefluisterd hebben gekregen.
  Misschien dat die groep dan eens zelf gaat nadenken in plaats vanuit haat en intolerantie te handelen.

  Dank je wel voor dit mooie stuk.

 95. Tiefflieger April 24, 2011 at 18:14 #

  Hallo DunyaHenya,

  Mit Tränen in den Augen habe ich Dein Blog gelesen! Ich denke ich hätte Deine Kraft und Durchsetzungsvermögen nicht! Verstehe nun besser warum Menschen radikaliseren. Habe keine Ratschläge für Dich, soll Dich wahrscheinlich beschützen wenn es nötig wird! Kann Dir als Atheist meinen Gott nicht mitgeben! Nur so viel die schweigende Mehrheit ist auf Deiner Seite, leider ist sie noch schweigend nicht nur in den Niederlanden!

 96. Monique de Boer April 24, 2011 at 19:12 #

  Geweldige blog, zou door iedereen gelezen en begrepen moeten worden. Er staat naar mijn mening maar 1 fout in: “geloof me, zo geweldig ben ik niet, ook niet met onbedekt haar”. Ik vind je wel geweldig!

 97. A'isha April 24, 2011 at 20:35 #

  Prachtige tekst dunya!
  Ik heb echt respect voor! Heb het helaas ook meegemaakt, afgelopen week nog. Een hoogbejaarde man die op het station naar me schreeuwde dat ik maar moest oprotten of dit doekje af moet doen. Heb hem maar genegeerd.
  En voor de mensen die denken dat een hoofddoekje een vorm van onderdrukking is, hoe kan je jezelf nou onderdrukken? Een hoofddoekje dragen is een keuze die je maakt, net zoals het geloven in iets een keus is. Dat er vele vrouwen in de wereld zijn die het niet uit vrije wil dragen is inderdaad jammer. Maar dat die vrouwen onderdrukt worden wil nog niet zeggen dat de Islam onderdrukt.
  De Islam zegt namelijk wie niet in zijn hart gelooft, wordt niet als gelovige beschouwt ongeacht je een hoofddoekje op hebt of niet!
  Dunya,Ik wens je verder heel veel geluk en sterkte in jou leven hier in NL, want we moeten toegeven wij als hijab dragende Moslima’s hebben het zwaar te voorduren helaas.

 98. Nassira April 24, 2011 at 20:40 #

  Wat een mooie blog! Prachtig geformuleerd en heel duidelijk. Moge insha’allah je wegen vergemakkelijkt worden… ga zo door meid, ghair inshallah voor jou.

  Even een reactie gericht op de mensen die denken dat de hoofddoek in de meeste gevallen “niet vrijwillig” is.
  Naar mijn ervaring is de hoofddoek in de meeste gevallen geheel vrijwillig en absoluut een individuele keuze. Ik zelf draag geen hoofddoek maar mijn jongere zusje draagt het wel enkele jaren. Niemand die haar wat heeft opgedragen, op een dag werd ze wakker en zei ze trots: “Ik ga hoofddoek dragen”. Evenwel zie ik dit in andere Islamitische gezinnen gebeuren. Er is geen dwang en indien dat er wel is, is dat vrijwel nihil. Niettemin heb ik dwang nooit in mijn omgeving gesignaleerd. De meiden die stiekem een hoofddoekje afdoen, floeit meestal voort uit schijnheiligheid. Ze dragen de hoofddoek meestal om zodoende een heilig plaatje te creëren bij de ouders thuis.

  Dus waarom zo een heisa om slechts een lapje stof, terwijl de hoofddoek dragende er geen enkel probleem mee heeft en die geen ieder ander kwaad doet? Antwoord: Intolerantie jegens de Islam.:jammer: Zie de waarheid, want vooroordelen zijn slechts een illusie. Het leven is kort, maak je eerder druk om essentiele zaken…. “Leef en laat leven”.

 99. Eva April 24, 2011 at 20:53 #

  Dunya, het enige wat ik kan zeggen is dat mensen die elkaars keuzes niet respecteren, zichzelf vroeg of laat zullen tegenkomen. Wat mij betreft zet je een bloempot op je hoofd, neem je rasta of wat dan ook… Leven en laten leven! Jammer inderdaad dat niet iedereen er zo over denkt, maar ook dat is vrijheid helaas.

  Geweldig stuk in ieder geval.

 100. Arjan April 24, 2011 at 21:14 #

  Dunya, zelden zo’n mooi verwoord verzet tegen intolerantie gelezen! Hou je hoofd hoog; er zijn genoeg Medelanders die wel weten hoe respect hoort!

 101. Fieke April 24, 2011 at 21:32 #

  prachtig blog meid. raakt me. heb bewondering voor je. blijf bij jezelf!

  groet, een oerhollandse rotterdammer.

 102. Mark April 24, 2011 at 21:47 #

  Heel sterk betoog. Je hebt helemaal gelijk. Mijn oma droeg ook altijd hoofddoekjes, want dat vond ze gewoon mooi en praktisch. Ik heb er ooit zelf een blogje aan dit onderwerp gewijd: http://verwoedenoten.wordpress.com/2009/10/18/roodkapje-was-een-blondje-met-een-sexy-hoofddoekje/

 103. WhiteBeard! April 24, 2011 at 22:12 #

  Nice Blog!

  Nederland is voor bijna alles tolerant BEHALVE voor islamieten. Het blijkt ook dat sommige denken dat ze het veel beter weten, omdat ze artikelen in de telegraaf hebben gelezen.

  Hoofdoek is geen onderdrukking, het verbod en de reacties die je erop krijgt zijn dat wel!

 104. Sterre Verwey April 24, 2011 at 22:51 #

  Goed gezegd meid! 😉

 105. samir toub April 25, 2011 at 00:16 #

  Wat een geweldige blog! Diep respect! Je raakt hem precies waar de pijn zit.

  @Toubke

 106. Hannes Minkema April 25, 2011 at 00:43 #

  Mooi, al die bijval van mensen die het idee steunen dat de hoofddoek uit vrije wil gedragen moet kunnen worden zonder daar op een akelige manier op te worden aangekeken.

  Wel heb ik een vraag: bij mij om de hoek is een islamitische school. Meisjes van acht jaar en ouder gaan er gedwongen met een hoofddoek naar toe, moeten die de hele dag dragen, en mogen die pas ‘s middags thuis weer uitdoen. Ze moeten ook hun armen en benen bedekken en hebben slechts beperkte keuze in de kleding die ze van school aan mogen. Dat gaat zo door totdat ze met 17 of 18 jaar van de middelbare school komen.

  Is hier sprake van vrijwillig dragen van die hoofddoek?

  Kunnen dergelijke strenge, dus onvrije, regels omtrent de kleding door jullie beugel? Mag een school zijn eigen kledingeisen stellen?

  Zo ja, komt dat recht dan ook ‘de Volendamse school’ toe die een kledingeis – namelijk geen hoofddoek dragen – aan de leerlingen oplegde?

  • Carlien Roodink April 25, 2011 at 01:36 #

   Beste Hannes,
   Ik ben geintrigeerd door de woorden ‘door jullie beugel’, er spreekt iets polariserends uit. Alsof je niet en voorstander kunt zijn van iemand als Dunya die uit vrije wil een hoofddoek draagt en tegelijkertijd ook tegenstander kunt zijn van strenge, onvrije regels die het meisjes verplichten om een hoofddoek te dragen.
   Overigens is vrijheid van kledingkeuze iets wat heel veel kinderen, zeker als ze op de lagere school zitten, niet hebben. Dit heeft overigens niets van doen met religie maar puur met voorkeuren van de ouders zelf. En we moeten ook niet doen alsof kinderen ondragelijk leed wordt aangedaan als ouders er voor kiezen om hun kinderen met hoofddoekjes en bedekte armen en benen naar school te laten gaan. Sterker nog, het barst in deze wereld van mensen, ook mannen, die vrijwillig en ook bij warm weer, met tulband of andere hoofdbedekking en bedekte armen en benen rondlopen. Wat we in NL gewend zijn, om massaal met zomerweer in korte broek en hemd rond te lopen, heeft meer te maken met onze wens om bruin te worden.
   Het hoofddoekje op zich is niet waar het hier om gaat, dat droeg mijn moeder 40 jaar geleden om praktische reden ook zo nu en dan, het gaat om het feit dat als mensen de leeftijd hebben bereikt dat ze kunnen vertrouwen op hun eigen beoordelingsvermogen zelfstandig hun eigen keuzes mogen maken. En dat is volgens mij de kern van de blog van Dunya. Ik heb daar overigens nog een eigen blog over geschreven: http://www.carlienroodink.nl/2011/04/24/dicht-bij-jezelf-blijven/

   • Hannes Minkema April 25, 2011 at 13:48 #

    Dag Carlien, nee hoor, ik polariseer niet, ik vroeg om een mening, dat is alles. jammer dat je mijn laatste vragen niet beantwoordt. Dat er mensen zijn die uit vrije wil veel of weinig kleding dragen, en dat er kinderen zijn die geheel hun ouders’ wens volgen is natuurlijk duidelijk.

    Ik vroeg naar de vrijheid van scholen om de vrijheid van hun leerlingen te beperken in de kledingkeuze. En of mensen die hier reageren de vrijheid van Dunya om wél een hoofddoek te dragen net zozeer zijn toegedaan als de vrijheid van schoolgaande moslima’s en lesgevende moslima’s die géén hoofddoek of arm- en beenbedekkende kleding willen dragen. Want hun aantal is erg groot en neemt toe. Is het wel okee om deze meiden en zelfs volwassenen te verplichten te dragen wat zij niet willen?

    Als het antwoord op de laatste vraag ja is, dan komt de school blijkbaar het recht toe om eisen te stellen aan de kleding van leerlingen of medewerkers. Dat recht kan natuurlijk niet alleen tot islamitische scholen beperkt blijven. De vrijheid of bevoegdheid van de ene school is gelijk aan de andere. Dus wie islamitische scholen toestaat strikte regels te stellen, staat dat ook de Volendamse school toe. En wie meent dat de Volendamse moslima in haar gelijk staat, heeft minstens zoveel reden om ten strijde te trekken tegen de strenge kledingregels op islamitische scholen. Dat is volgens mij geen polarisatie, maar gelijkwaardigheid.

    Maar zeg het gerust als je het anders ziet. De discussie is open.

   • ursulla November 9, 2013 at 20:59 #

    Nee he, alweer iemand die geen onderscheid ziet in een hoofddoek dragen als het waait of regent en er een dragen om te gehoorzamen aan een goddelijke wet. Dat verschilt nogal wat.
    Joodse vrouwen houden zich al dan niet aan die wet. Christelijke ook nog, hier en daar. Echt iets anders, praktisch zijn of gehoorzamen aan regels, die door mannen verzonnen zijn ter verhoging van de mannelijke heerschappij, hier op aarde en in de hemel.

  • Chantal April 25, 2011 at 16:50 #

   Bij mij in het dorp is een Gereformeerde school. Meisjes worden gedwongen een rok te dragen. Regen of zonneschijn, de kinderen moeten zich bedekken. Ze zijn zeer beperkt in hun kledingkeuze. Ook worden meisjes geacht lange haren en platte schoentjes te dragen. Later komt daar vaak een gestreept sjaaltje bij. De meisjes mogen niet meedoen met gymnastiek.

   Is hier sprake van keuzevrijheid? Kan dit door de beugel van het Nederlandse wetstelsel? Maar belangrijker: is dit anders dan vrouwen die een hoofddoek dragen?

   • Hannes Minkema April 26, 2011 at 16:36 #

    Dat is natuurlijk geen vrijheid, Chantal. Al zijn die meisjes volwassen, of 17, 16 of 15, ze zullen moeten aantrekken wat de school (en vaak de ouders) dwingend aan hen opleggen.

    Ik zie hier dus een duidelijke parallel met islamitische scholen die strenge kledingregels hanteren. Deze scholen zijn hier even vrij in.

    Ook zijn er scholen die om andere redenen kledingregels hanteren. In de klas geen hoofddeksels op bijvoorbeeld (mutsen, honkbalpetjes, baretten, hoeden etc.). Met een honkbalpet op kun je natuurlijk even goed wiskunde leren als zonder. Toch hanteren scholen huisregels die verordonneren dat je in de klas bepaalde kleding wel draagt (je mag niet in een zwembroek in de klas) en bepaalde kleding niet (je doet je jas uit).

    De vraag naar verschillen is voor mij dan ook niet tussen gereformeerde rokdragers en islamitische hoofddoekdragers, maar tussen godsdienstig gemotiveerde geboden & verboden en al die andere geboden & verboden. Erkennen we zo’n verschil, of maken we ons dan schuldig aan voortrekken/achterstellen van godsdienst?

    Een meisje mag in de klas geen hoed op. Maar mag ze wel een hoofddoek op, ook al is ze atheïstisch? Mag een jongen in de klas een honkbalpet op, als hij claimt dat dit ‘deel uitmaakt van zijn identiteit’, of mogen we soms alleen godsdienstige motieven serieus nemen? En als de jongen claimt dat zijn god hem gebiedt een honkbalpet te dragen, moet de seculiere overheid dan ineens onderscheid maken tussen ‘echte’ en ‘onechte’ godsdiensten?

    Het lijkt mij een heilloze discussie. Over een wat specifiekere context dan “Dunya Henya”s hoofddoekdracht op straat, maar niettemin een relevante discussie over onze omgang met kledingvoorschriften en het doorbreken daarvan.

  • Experimien April 27, 2011 at 12:27 #

   Zullen we dan van diezelfde school eisen dat jonge reformatorische meisjes geen lange rokken meer hoeven te dragen? Je polariseert wel degelijk onder het mom van een vraag.

 107. A'isha April 25, 2011 at 00:55 #

  Dat recht heeft die school.

  Alleen kwam die er een beetje laat mee.

 108. broer April 25, 2011 at 05:06 #

  u couldnt have said it better..

  #trots

 109. Jan April 25, 2011 at 08:11 #

  Wat een ongelooflijk sterk verhaal en wat goed geschreven. Een eye-opener, dank je wel daarvoor.

 110. Mark April 25, 2011 at 08:12 #

  Dunya Henya zei:

  “Niet de (niet bestaande) islamisering is een gevaar voor deze samenleving, de groeiende intolerantie is daarentegen wel funest.

  Dankjewel meneer Geert Wilders”.

  Geachte mevrouw Dunya Henya,

  Dat is een veronderstelling waarvan ik (nog) geen onderbouwing heb gezien.

  Mijn visie, die ik wel onderbouw:

  Wilders heeft, dankzij het gedogen van ernstige overlast, met name in de oude volkswijken een podium gekregen om zijn gedachtegoed te verspreiden.

  Bedank Mariëtte Hamer maar die haar moeder uit een volkswijk haalde wegens ernstige overlast en verder “blind” bleef…

  Bedank de meeste Linkse leiders die geen oor hadden voor overlast-klachten en de klagers steevast afschilderden als racisten.

  Het is nog niet te laat, maar de tijd begint te dringen…

  • Marjan April 25, 2011 at 15:27 #

   Als u wilt onderbouwen doe dat dan met feiten en geen zogenoemde onderbuikgevoelens.

   U heeft deze situatie aan rechts te danken.
   CDA en VVD hebben de laatste 50 jaar in 2/3 van de kabinetten gezeten en geregeerd.
   Het was de VVD en eht CDA die de grenzen opengezet hebben en nu is het een afvallige van de VVD die Nederland splijt en links daar de schuld van geeft.

   Mocht u niet zo goed zijn in historische feiten of enig politiek historisch besef dan raad ik u aan of de geschiedenisboekjes eens open te slaan of op deze link te gaan kijken http://sargasso.nl/archief/2005/08/23/staatsschuld-begrotingstekort-en-de-linkse-kabinetten/

   Zo zijn er nog een aantal sites die de feiten weergeven.

   Voorts is het enige waarvoor de tijd begint te verstrijken een gezonde en tolerante samenleving waar mensen elkaar in hun waarde durven en willen laten.

   • Mark April 25, 2011 at 20:20 #

    @ Marjan,

    U zei:

    “Het was de VVD en het CDA die de grenzen opengezet hebben en nu is het een afvallige van de VVD die Nederland splijt en links daar de schuld van geeft”.

    U heeft gelijk!

    Perfecte omschrijving wat er werkelijk is gebeurd, kan het niet beter verwoorden!

    Ik constateer dat de Linkse politiek hier (nog steeds) geen goed antwoord op heeft, hetgeen alarmerend is.

    Geert Wilders is een gevaarlijke populist die het volk (tot nu toe) perfect weet te bespelen.

    Wilders wordt wel (onbedoeld) geholpen door (Linkse) politici die (vooral in het verleden) weigerden maatregelen te nemen om bepaalde overlast te verminderen/achterhaalde regelgeving weigerde te veranderen.

    Het woord: “Onderbuikgevoelens” wordt helaas vaak gehanteerd door mensen die niet verder willen kijken dan hun neus lang is en mij in een Rechts “hokje” plaatsen, terwijl het tegendeel waar is.

    Mocht Mark Rutte (mede dankzij Jolande Sap) op 23 mei 2011 ook in de 1ste Kamer een meerderheid weten te behalen, zal er voor Nederland een ongekende duistere periode volgen…

  • Doo Hyong van Eibergen Santhagens April 25, 2011 at 18:17 #

   Beste Mark,

   Je begint bij je reactie met de zin “Dunya Henya zei:” en vervolgens herhaal je wat zij zei. Wat mij direct opviel is dat je een heel klein deel van wat zij zei eruit pikt en daarop ingaat.In haar verhaal heeft ze heel veel dingen gezegd en door je specifiek op 1 ding te richten, ruk je het wel uit zijn verband.Blijkbaar heb je het totale verhaal van haar niet begrepen of niet het hele verhaal gelezen (dat kan natuurlijk ook).

   Over het punt waar je op ingaat,geef je duidelijk aan dat het een veronderstelling van haar is.Het kan ook gewoon een mening zijn (als het haar mening is dan deel ik deze mening).Een mening of veronderstelling hoef je niet per definitie te onderbouwen alleen wanneer mensen hen gaan vragen hoe zij aan hun mening of veronderstelling komen dan ben ik wel de persoon die vindt dat ze dat dan goed moeten kunnen motiveren of met sterke argumenten moeten komen.Overigens verwijs ik je naar een citaat van iemand anders: “The most violent element in society is ignorance.” Emma Goldman.

   Tevens heb je het over oude volkswijken waar Geert Wilders zijn gedachtengoed heeft kunnen verspreiden.

   Je hebt het ook over een volkswijk waar Marriëtte Hamer haar moeder heeft weggehaald wegens ernstige overlast.Nu weet ik persoonlijk niet het verschil van een oude vokswijk en een volkswijk maar mijn conclusie is a.d.h. van jouw woorden dat in een oude volkswijk voornamelijk autochtone Nederlanders wonen (Omdat dhr. Wilders daar zijn gedachtengoed heeft weten te verspreiden).En dat in een volkswijk veel allochtonen Nederlanders wonen.Dat maak ik op uit de 2 regels eronder waar o.a. staat dat de klagers van overlast-klachten steevast werden afgeschilderd als racisten.

   Het lijkt erop dat je een koppeling maakt tussen etnischiteit enerzijds en het veroozaken van ernstige overlast anderzijds.Mijns inziens bestaat deze koppeling niet en het veroorzaken van ernstige overlast heeft met heel veel factoren te maken (bijvoorbeeld: cultuur,machtpositie,opleidingsniveua,IQ en veel meer sociologische en maatschappelijke aspecten).

   Deze reactie is puur gebaseerd op hetgeen je omschrijft en heeft verder geen diepere betekenis.

   Doo Hyong van Eibergen Santhagens

   • Mark April 25, 2011 at 20:43 #

    Geachte Doo Hyong van Eibergen Santhagens,

    Ik heb (nog) niet het idee dat Dunya Henya doorziet waar bepaalde gevoelens vandaan komen, door wie deze gevoelens worden gestuurd en waarom deze gevoelens kunnen worden gestuurd door een man als Geert Wilders.

    Deze vergissing is eerder gemaakt; namelijk in 1933 in Duitsland…

    U zei:

    “Het lijkt erop dat je een koppeling maakt tussen etniciteit enerzijds en het veroorzaken van ernstige overlast anderzijds”.

    Een dergelijke koppeling maken is uiterst onwetend en zeer contraproductief.

    Je zult er immers geen enkel probleem mee oplossen en het geeft een perfecte voedingsbodem voor langdurige tweespalt binnen een samenleving.

    Helaas vergeet u de handelswijze van (salonsocialist) Mariëtte Hamer te analyseren, waardoor Mark Rutte en Geert Wilders nu zo makkelijk vrij spel krijgen.

 111. Doo Hyong van Eibergen Santhagens April 25, 2011 at 08:13 #

  Sinds Geert Wilders uit de VVD is gestapt en de PVV heeft opgericht is hij bezig het land te polariseren. Ik snap niet waarom hij het de Partij Voor de Vrijheid noemt, omdat deze partij mijns inziens de vrijheid van diverse bevolkingsgroepen ontneemt. Overigens heb ik geen spelfout kunnen bespeuren in je tekst! Iedereen die jou veroordeeld vanwege je hoofddoek heeft niks op zijn of haar hoofd maar mankeert veel in zijn of haar hoofd! Jou mankeert niks! Blijf gewoon jezelf en ik sta achter je! Hartelijke groet, Doo Hyong van Eibergen Santhagens

 112. jeanmodaal April 25, 2011 at 11:38 #

  Hallo Dunya,

  Ik heb mijn verbazing al tijdens de verkiezingen onder woorden gebracht… Ik vind het schrijnend dat het maar door gaat en het gezonde verstand schijnbaar aan terrein verliest…

  http://jeanmodaal.wordpress.com/

  Nogmaals complimenten voor je blog!

 113. Anne April 25, 2011 at 11:54 #

  Mijn complimenten!

 114. Earl April 25, 2011 at 13:00 #

  Meisje, ik zou willen dat iedereen zo welbespraakt was als jij. Dit is een fantastisch opgeschreven relaas over hoe kortzichtig de samenleving in Nederland is geworden. Ik wens de Nederlanse samenleving veel wijsheid toe, en jou verhaal is er hopelijk een in een lange reeks van spiegels voor deze samenleving… We hebben het hard nodig.

 115. Kris April 25, 2011 at 13:23 #

  Ik vind je geweldig! R.E.S.P.E.C.T.

 116. Steve Phillips April 25, 2011 at 14:49 #

  Lieve Dunyahenya,

  Als de gemiddelde Westerling of Nederlander jou intelligentie en humaniteit had zou deze blog overbodig zijn. Helaas is dat niet zo, toch laten de reacties zien dat veel mensen durven op te komen voor meningen die de schaapachtige massa niet willen zien.
  Door de moslim gemeenschap aan te vallen in de media kunnen onze leiders de weinig nadenkende bevolking overtuigen dat de crusade in het Midden-Oosten oprecht is.
  Mensen zoals Wilders worden hiervoor gebruikt of hij dat nou zelf snapt of niet. In het Wester is het al heel lang zo dat de politieke leiders het niet voor het zeggen hebben. De beslissingen die tot oorlogen en wereld controle leiden worden op een hogere niveau gemaakt. Als mensen niet zo naïef waren om de gevestigde media te geloven en zelf deze feiten op het internet zouden onderzoeken zouden ze de hypocrisie van hun (aangepraat) meningen inzien.
  Bedankt voor je waardevolle inzichten!

 117. Anton April 25, 2011 at 16:18 #

  Heel goed dat je dit geschreven hebt. Ik merk zelf ook de sluipende verandering van anderen in de benadering van mensen die er anders uitzien dan volgens hen gewoon zou moeten zijn. Het allerergst is nog wel dat nu kinderen opgevoed worden met haat jegens mensen die ze niet persoonlijk kennen.

 118. Chantal April 25, 2011 at 16:29 #

  Lieve Dunya,

  Wat een super blog! Diep respect voor je woorden en je mening! Ik ben jarenlang het mikpunt geweest van allerhande bespottingen en weet hoeveel pijn het doet. Ik schaam me wel eens voor mijn medemens. Waar zijn we met elkaar mee bezig?

  Ik ben geen Moslim. Ik ben een blanke Hollandse. Met rood haar, dat dan weer wel. En ik zou tegen alle Moslims willen zeggen: excuses voor de domheid van een deel van Nederland. Ik hoop dat de redelijkheid het uiteindelijk zal winnen. En mocht de heer G.W. ooit zijn zin krijgen, dan ga ik een hoofddoek dragen! Wat denkt hij wel?

  Liefs, Chantal

 119. Nicole April 25, 2011 at 16:43 #

  Meis, Ik vind dat je iedereen in z’n waarde moet laten. Mensen kunnen er een handje van hebben om zomaar onbeschoft dingen te roepen, die ongemerkt mensen raken. Een beetje dom is dat wel ja. Maar vergis je niet, dat gebeurt in alle culturen. Ik vind dat als jij een hoofddoek wilt dragen, om welke reden dan ook, dat jij volledig in je recht staat dit te doen.
  Geert Wilders mag wat mij betreft ook echt een enkeltje Bermuda krijgen van mij.
  Ik hou van Nederland als multicultureel land! Ik weet dat jouw blog mensen niet zal weerhouden beledigende opmerkingen te plaatsen… Maar ik vind je een stoer wijf!

 120. Karin April 25, 2011 at 17:14 #

  :-)…spuug jij je gal maar eens…domme angstige lieden zijn het, die alleen je hoofddoek zien…blind voor wat eronder zit….ik lees: GIRLPOWER :-)…you go for it, met een zorgvuldig leuk uitgezocht hooddoekje….prima toch!!…. we leven in een vrij land en jij ( gelukkig) ook!..Kom je naast me zitten in de trein?
  Goed geschreven…
  MvG Karin

 121. patrick April 25, 2011 at 17:52 #

  beste Dunya, zelden heb ik met zoveel bewondering en waardering een column of bloq gelezen (ik weet niet op wat voor ‘n forum ik beland ben, daar ik uw stuks las doordat een ‘hyveskennis uw visie, zal ik maar zeggen, op haar profiel door heeft gebloqt, en daar overigens wel bij heeft vermeld dat het niet haar bloq is maar van een 23 moslima, zonder verder u bij naam en toenaam te beschrijven, uit discretie neem ik aan.. Wel was er een link naar dit gebeuren hier, waarvan ik dus nog moet ontdekken wat het precies voor een forum is. Ik heb het idee dat u iets in de journalistiek doet, iets in de trent van columniste.. Want wijze Waarop uw column ( zo noem ik het gemakshalve maar even, tot ik dat zeker weet of tot ik beter weet) hebt geschreven, de opbouw, de strekking van het verhaal en de boodschap erin, waarmee u nederland een spiegel voor houdt , het prachtige, maar helaas nodige, cynisme waarmee u schrijft, zijn zo perfect dat ik ten uw boodschap zeer duidelijk en Beleefd overkomt, maar waarin u wel op, voor mij zeer vermakelijke, cynische wijze, u toch wel uw, terechte, verontwaardiging laat voelen, waar ik het overigens volledig mee eens ben. Ik vind het héél erg knap, dat iemand die ergens terecht boos over is, mij op nette manier kan vermaken met haar beschreven ervaringen en mening, maar toch wel bewust stil laat staan bij het vermakelijke dat ik aan het lezen ben , dat ik, al zou ik uw mening niet delen, ik waarschijnlijk toch met een iets ander, minder negatieve mening over het issue, en een glimlach om het heerlijke cynisme in uw column, deze site verlaten… Ps, ik ben een autochtone blanke nederlandse man met een kaal geschoren hoofd, maar heb, zoals je wellicht aan de toon van deze reactie hebt kunnen merken, geen racial skinhead ideologie, en nu komt ie… Ik ben geen moslim, maar draag wel steevast, zodra ik me gedouched heb ‘s ochtends,tot ik ‘s avonds weer m’n tombe in kruip voor paar uur coma, een.. Je raadt het al.. Hoofddoek.. Ik draag hem dan wel niet helemaal zoals de meeste moslima’s hem dragen, maar meer als bandana, maar dat zijn ook doeken en die bind ik ook om mijn hoofd… En al komen honderd anti hoofddoek wetten, welke dan ook voor deze niet religeuse ‘kankerhoofddoek’ zou moeten gelden, het zou mij enkel meer sterken om bandánás te dragen.. Men mag mij, in mijn opinie, verbieden wapens te dragen per wet, wat ook niet altijd lukt,daar ik vaak ‘s nachts met mijn hond door wijk loop, waar veel criminaliteit heerst en ik mezelf niet zonder slag of stoot me van mijn bezit laat beroven, maar goed, wapens kunnen levens bèeindigen, dus logisch dat ik die niet mag dragen, maar heeft er ooit iemand van killing hoofdoek gehoord, nee? Eh een .38 dessert eagle bandana misschien? Glock 9 mm burka? Laten we ons druk maken dat we binnen 50 jaar , als het zo doorgaat, moeten verhuizen naar Aachen zum nortmehr.. Wir gehen nach Aachen jetzt an die zee, en op geertje w. na, mag ied’reen mee.

 122. patrick April 25, 2011 at 18:01 #

  ps de vele foutjes komen doordat ik reageer via een nokia mobiel met irritant kleine buttons en een t9 woordenboek waar de leden van de josti band zich voor zouden schamen als zij hem geproduceerd . hadden.. En aangezien het dus al een lange tijd duurde voor ik klaar was meu schrijven, had ik geen zin om ook nog eens zonder corrigeer programma de fouten er uit te vissen.
  was

 123. Amrita Ram April 25, 2011 at 19:33 #

  De groeiende intolerantie is natuurlijk niet zomaar. Veel Islamieten maken het hen zelf niet makkelijk door zich te misdragen in Nederland. De statistische cijfers liegen hier niet om, en ook ik heb dat zelf mogen ervaren. Dat is geen goede reclame voor de Islam.

  Mensen veroordelen wat hun onbekend is en handelen dan uit ontwetendheid. Maar ze zullen niet de moeite nemen om zich te verdiepen in hetgeen waarover ze nu eigenlijk oordelen. Wel zo makkelijk voor hen.

  Het dragen van een hoofddoek hoort tegenwoordig niet echt bij het Nederlandse straatbeeld. Nederland moet wel Nederlands blijven, dat is onze identiteit. De gemiddelde Nederlander denkt dat de hoofddoek wordt opgedragen door de man en is voor hen een synoniem aan vrouwenonderdrukking. Ze verachten daarmee eigenlijk niet de vrouw met de hoofddoek, maar het idee van het geloof.

  Des te beter waarom meiden zoals jij juist dit soort stukken moeten schrijven, zodat er meer begrip in de samenleving komt en wij allemaal op een harmonieuze manier met elkaar kunnen leven.

  Goed gedaan hoor, meid!

  • Mark April 25, 2011 at 21:28 #

   Geachte Amrita Ram,

   U zei:

   “Veel Islamieten maken het hen zelf niet makkelijk door zich te misdragen in Nederland”.

   Mensen (los van welke religie dan ook) vertonen alleen (afwijkend/misdadig) gedrag als dit gedrag wordt getolereerd/beloond…

 124. NN 1966 April 25, 2011 at 20:56 #

  Ik vind het dragen van een hoofddoek eigenlijk best wel charmant! Zoals ik ook liever een zwierige lange rok zie dan een lubberende knalroze legging. 😉 Ook lange haren vind ik mooi en vrouwen met stiekeltjeskapsels niet zo.. Ach, het is puur m’n eigen mening en voorkeur en ja ik ben alleen. ;/ Maar echt hoor ik zie liever een gesluierde en geheimnisvol betoverende vrouw dan een verbrand ‘nijlpaard’ met geblondeerd milimeterhaar vol tattoo’s in monokini. 😀 Nogmaals, het is puur en alleen mijn mening hoor.. 😉

 125. janne April 25, 2011 at 21:53 #

  Dankjewel voor je mooie blog!

 126. Bart April 25, 2011 at 22:40 #

  Altijd hetzelfde met islamieten, ze kruipen altijd weer in de slachtofferrol. Meisje, wat ben je toch ontzettend zielig.

  En ondertussen doe je net alsof homoseksualiteit binnen de islam geen zonde is. Houd toch op, je maakt jezelf volstrekt belachelijk. Homo’s kunnen niet meer veilig over straat in gebieden waar veel islamieten rondlopen. En dan blijft het niet bij: “Kankerhomo”, maar wordt er daadwerkelijk geschopt en geslagen. Allemaal op grond van de Koran. Dus ga niet de vermoorde onschuld uithangen met je zielige verhaaltje.
  En Joden zijn nog veel vaker het slachtoffer, omdat de Koran geweld tegen Joden aanmoedigt.

  Je hangt de meest ziekelijke ideologie ter wereld aan. In alle islamitische staten ter wereld worden vrouwen gestenigd, ongelovigen belaagd, homo’s ter dood veroordeeld en vrouwen onderdrukt. Hoe islamitischer een staat is, hoe meer problemen er zijn.

  DAT WILLEN WIJ NIET IN NEDERLAND! WIJ WILLEN VRIJHEID!

  Mohammed was een pedofiele moordenaar. Hij voerde bloedige oorlogen en stenigde vrouwen. Jij aanbidt hem. Jij ziet hem als volmaakt. Als voorbeeld. Jezus was een pacifist, heeft nooit enige vorm van geweld gebruikt, Christenen zien hem als grote voorbeeld. Een wereld van verschil.

  Laat dat achterlijke geloof van je toch los, joh. Oh nee, dat kan niet. Afvalligheid is namelijk de grootste doodzonde binnen de islam. Er staat de doodstraf op. In tegenstelling tot het Christendom en Jodendom, waar men wel gewoon afstand van kan doen zonder verstoten te worden (ik spreek uit ervaring). De reden dat afvalligheid binnen de islam strafbaar is, bewijst al dat het een slechte religie is. De reden dat men de islam niet mag verlaten, is dezelfde reden als waarom men het communistische Oost-Duitsland niet mocht verlaten (niet omdat het er zo leuk was).

  De Westerse cultuur van gelijkheid en vrijheid wordt in rap tempo vergiftigd met een walgelijke ideologie die ver achterloopt op onze cultuur.
  En jou als moslima neem ik niets kwalijk, ik heb alleen medelijden met je omdat je hersenen vergiftigd zijn met een ziekelijke en achterlijke religie. Dat kan ik jou niet verwijten, net zo min als dat ik een kind kan verwijten dat het in Sinterklaas gelooft.

  • Chantal April 25, 2011 at 22:56 #

   Mensen zoals Bart geven Nederlanders een slechte naam…….

  • bernard April 25, 2011 at 23:28 #

   Jezus een pacifist? Hoe leg jij dan met Mattheus 10 en 12 uit?

   Matth 10 vers 34: En “Meent niet, dat Ik gekomen ben om vrede te brengen op de aarde; Ik ben niet gekomen om vrede te brengen, maar het zwaard.”

   En in 12 staat de tempelreiniging beschreven.

   Volgens mij geen woorden en daden van een pacifist.

   Maar ach, laat maar. Dit heeft niets meer te maken met het punt wat deze schrijfster msskte.

   • Bart April 25, 2011 at 23:52 #

    De bijbel spreekt zichzelf op honderden punten tegen. Dat is ook logisch, aangezien de bijbel door tientallen verschillende personen is in honderden jaren tijd. En er komt inderdaad ook veel geweld voor in de Bijbel. Maar alleen in verhalende vorm. Zoals de Bijbel bijna alleen maar verhalen bevat.

    De Koran daarentegen is geschreven door slechts één persoon in één generatie. En moslims geloven ook nog eens dat die ene persoon, Mohammed, zijn woorden rechtstreeks van God te horen kreeg. Gods woord dus, daar kan nooit aan getwijfeld worden. En in de Koran staan, in tegenstelling tot de Bijbel, nauwelijks verhalen. In de Koran staan bijna alleen maar oproepen, voorschriften, regels, straffen et cetera.

    Als je de Bijbel met de Koran vergelijkt kom je er snel genoeg achter dat er een aantal essentiële verschillen tussen beide boeken zitten.

  • Experimien April 27, 2011 at 12:38 #

   Eigenlijk moet het wel heel vermoeiend en treurig voor je zijn om elke dag kwaad te zijn en je onprettig te voelen omdat moslima’s niet in jouw persoonlijke straatbeeld passen en je voor je blanke joods-christelijke Nederlandse voeten lopen. Hoe vaak moet je ze aan de kant trappen omdat ze je weg versperren?

   Ik heb medelijden met je. Vooral om je geestelijke armoede en je starre overdreven moreel superieure denkwijze van de grote witte boze man.

  • Marcel Smit April 28, 2011 at 23:01 #

   Over vergiftigde hersenen gesproken.

 127. ere April 25, 2011 at 23:22 #

  Terecht dat je kwaad wordt over beledigingen!
  Het is vergelijkbaar met mensen die homo’s uitschelden vanwege hun “foute” geaardheid en zo denken de wereld vooruit te helpen.

  Waar ik echter een drogreden bespeur is in je tegenstelling tussen je vroege “ongelovige” jeugd en je leven van nu met geloof.

  Hoe K#t het ook is wat je toen allemaal is overkomen/ aangedaan/ zelf gedaan; net zoals je toen waarschijnlijk niet had willen horen dat je geen tatouage moest nemen wil je nu denk ik niet horen dat geloof geen bescherming is tegen alle gevaren. Ik ken diverse eerst ex- en later wedergeboren gelovigen die in hun jeugd losslaan en in die levensstijl geen vervulling vinden en dan maar teruggrijpen op bescherming en zekerheid van geloof.
  Jij geeft terwijl je zegt niet te oordelen een weinig rooskleurig beeld van het leven als ongelovige. (van kater van je broer tot aan bedwelmen van achttienjarige meisjes)
  Ik ben bang dat je te jong was om daadwerkelijk van de vruchten van je vrijheid te kunnen proeven en deze deur hebt dichtgeslagen voordat je daadwerkelijk met vallen en opstaan je vrijheid, met verantwoordelijkheid die daarbij hoort, bevochten had.

  Ik hoop voor jou dat mensen je nooit meer uitschelden, maar ook dat je vanuit eigen overtuiging zonder dogma of religie je eigen pad kan vinden in deze krankzinnig moeilijke wereld.

  Heel veel succes en geluk (en plezier)!

  • dunyahenya April 25, 2011 at 23:41 #

   Lieve Ere,

   Haha, na al deze reacties toch nog even inspringen op jouw reactie.
   Mijn wel gelovige, maar niet nauwnemende/praktiserende jeugd was een heleboel lol, ik heb er veel van geleerd
   en de tijd van mijn leven gehad. Gelijk heb je dat ik inderdaad te jong was bepaalde keuzes
   goed af te kunnen wegen, daarom geef ik hier ook aan, dat dit iets is waar meisjes mee te maken krijgen
   wanneer ze het ‘vrije’ leven aanhouden. Ik heb hier een paar incidenten uitgenomen,
   die weerspiegelen dat elke leefstijl zijn negatieve kant heeft, die heel wat
   slechter/definitiever uit kunnen pakken.
   Het voorbeeld nav de kater van mijn broertje, was niet om de nadruk op zijn
   kater te leggen, maar het feit dat ik hem in zijn waarde laat in de keuzes die hij maakt.
   Ik had kunnen aangeven met liefde
   een flesje bier voor hem te openen, maar gezien het feit dat meneer pas 15 is, zou dat zeer
   ongepast zijn 😉
   Toevallig is dit niet lang geleden gebeurd, en was het nog vers in mijn geheugen.

   Dankjewel voor je (kritische) reactie!

   Iedereen btw ontzettend bedankt, ik waardeer het enorm!

 128. Pipo April 26, 2011 at 00:05 #

  Als autochtone blanke man zal ik proberen uit te leggen wat ik tegen hoofddoekjes heb. Toch heb ik niets tegen moslimas en ik vind de meesten zelfs heel aardig.

  We hebben een cultuur van openheid en laten zien wie je bent. Als je bij iemand op bezoek gaat doe je je jas uit en je zet je hoofdddeksel af. Doe je dat niet, dan ben je heel onbeleefd.

  Er zijn ook autochtone dames met een hoofddoek, maar die dragen deze alleen buiten op straat.

  Ook in de klas of op het werk doe je normaliter je jas uit, waarom dan ook niet je hoofddoekje af?

  Het is dezelfde soort onbeleefdheid als met schoenen aan de moskee in lopen of iemand je linkerhand geven. Het zijn culturele verschillen die heel onbeduidend lijken, maar toch heel belangrijk zijn.

  Als ik aan een loket of bij de kassa wordt geholpen door een ‘hoofddoekje’ dan voel ik me van binnen beledigd ook al kijkt ze vriendelijk.
  Natuurlijk weet ik dat het niet kwaad bedoeld is en kan ik best begrip opbrengen, maar ik kan me ook voorstellen dat sommigen dat niet kunnen.
  Het is tenslotte onze cultuur.

  • Doo Hyong van Eibergen Santhagens April 26, 2011 at 08:07 #

   Beste Pipo,
   Erg prettig dat je duidelijk een onderscheid maakt tussen het dragen van hoofddoekjes enerzijds en moslimas anderzijds.Ik ben in Korea geboren en toen ik 1,5 jaar was ben ik geaddopteerd door blanke Nederlanders. Persoonlijk hoor ik weinig negatieve berichten over Koreanen maar wel vaak over bepaalde bevolkingsgroepen. Wat mij opvalt (wat ik van de burgers hoor en niet vanuit de media of politiek) is dat de meeste autochtone Nederlanders geen problemen hebben dat bepaalde bevolkingsgroepen hier zijn, maar dat sommige mensen van sommige bevolkingsgroepen zich niet of slecht aanpassen.Omdat ik zo jong was toen ik naar Nederland kwam heb ik geen moeite hoeven te doen om me aan te passen maar heb wel de instelling dat mensen die naar Nederland komen zich op veel vlakken moeten aanpassen aan bepaalde normen en waarden die gebruikelijk zijn in de Nederlandse cultuur.

   Er moet wel een verschil worden gemaakt tussen cultuurverschillen en geloof.De vergelijking tussen een jas en een hoofddoekje klopt als je het allebij als kledingstuk ziet, maar het dragen van een hoofddoekje heeft veel te maken met hun geloof.Ik begrijp wat je bedoeld met: “bij de kassa wordt geholpen door een ‘hoofddoekje’…”. Persoonlijk had ik het anders verwoord,namelijk een vrouw of meisje die een hoofddoekje draagt,een hoofddoekje kan je namelijk echt niet helpen.En als jij je van binnen beledigd voelt wanneer je door zo’n persoon geholpen wordt, dan zijn dat jouw gevoelens.

   Overigens zou ik nu niet precies meer kunnen omschrijven wat de Nederlandse cultuur nou precies is omdat deze mijns inziens 20 jaar geleden (of al veel eerder)al aan het veranderen was door o.a. de globalisering en door de multiculturele samenleveing wat in mijn optiek een tendens is die we niet tegen houden en wat mij betreft ook niet tegen hoeven te houden.

   Ik respecteer het dat je in je reactie geen enkel negatief woord uit over hun geloof!

   Gr. Doo Hyong

 129. Diana April 26, 2011 at 06:57 #

  Als je in Nederland woont lijkt het alsof iedereen zo vreedzaam met elkaar woont maar dat is niet zo.
  Het lijkt er op dat je gedwongen wordt om iets te doen wat je niet wil. Kijk ik heb er geen last van dat iemand een hoofddoek draag begrijp ook niet waarom een ander dat wel heeft. Het gaat er zo wie zo niet om wat je aan heb maar hoe je van binnen bent en wat je in je hart draagt. Als ik een broodje ga halen bij de bakker staat er een vrouw zonder hoofddoek die helpt me netjes maar ga naar de andere turkse bakker de vrouw met het “hoofddoekje” wordt ik ook heel netjes geholpen. Wat is het verschil??????????? Dom voorbeeld? Ik vind het nog dommer om iemand te veroordelen over een hoofddoek!
  Echt hou je sterk en doe wat je hart je in geeft

  • Diana Timmer April 28, 2011 at 14:51 #

   Mensen oordelen over de hoofddoek en niet over de gene die ‘m op hebt

 130. Diana April 26, 2011 at 07:08 #

  Even nog want ik had een reactie niet gelezen
  In Nederland is het (zegt Pipo) dat het onbeleefd is om een hoofddoek of hoofddekkels binnen op te houden maar de Koningin heeft altijd een hoed op!

  • Doo Hyong van Eibergen Santhagens April 26, 2011 at 08:11 #

   Hai Diana,

   Haha, deze vind ik erg grappig!Shame on you Queen Beatrix!

   Gr. Doo Hyong

  • Experimien April 27, 2011 at 12:43 #

   Op Prinsjesdag dragen zelfs alle hoge dames een hoed, de één nog groter dan de ander en vooral binnenshuis!

   Het is gewoon kortzichtig om te denken dat onze mores de enige juiste is, maar ja… 😉

 131. Farhaaa. April 26, 2011 at 09:59 #

  Het enige wat ik hierop kan zeggen is : Amien .

 132. Francine Rademakers April 26, 2011 at 10:07 #

  Ik ben zo blij dat we nou eindelijk ook eens zo’n verhaal lezen. Over de sterke onafhankelijke moslimvrouw, MET hoofddoek.. Door Geert Wilders schaam ik me gewoon dat ik Nederlander ben.. Wat ik eigelijk vooral wil zeggen is dat er ook HEEL VEEL mensen voor vrijheid zijn en daarmee dus tegen Wilders en sommige bizarre uitspraken (kopvoddentaks? even serieus?=S)
  Wil je in ieder geval even een hart onder de riem steken!!
  Liefs,
  Francine

 133. Zahira April 26, 2011 at 10:39 #

  Respect Meid veel Sterkte !!!!

 134. Annemieke April 26, 2011 at 10:49 #

  amien!!!

 135. patrick April 26, 2011 at 11:30 #

  er werd een vrouw verrot gescholeen! Laat dat hele religie gebeuren eens achterwege, dan blijft er over dat er geprobeerd werd een vrouw, die haar boodschappen stond te doen, En publique te vernederen… Daar gaan veel mensen in hun commentaar aan voorbij.. Maar ja, schelden doet geen pijn denkt de simpele ziel die dit leest… Een blauw oog duurt twee weken.. Een gebroken neus iets langer, maar Iemand met woorden verwonden kan jaren pijn veroorzaken.

 136. Jedi-Mocro April 26, 2011 at 12:02 #

  Veel plezier met je symbool van onderdrukking. Je hebt me volledig overtuigt. Ik ga morgen ook mijn schedeldak kaalscheren zoals de monnikken vroeger en een blog volposten over hoe dit mij sterker maakt in plaats van een symbool te dragen die mij door indoctrinatie is opgedrongen door mijn gestoorde godsdienstwaanzinnige familie.

  Nee echt, je loopt niet voor lul, je ziet er niet uit als een oma en een nonnetje van de zandnegerkant. Ik heb enorm veel respect voor iemand die een objectief lelijke fashionstatement maakt!

  • Experimien April 27, 2011 at 12:44 #

   Wat een intense treurigheid klinkt er door in jouw reactie. Droog je tranen en ga gewoon door met je leven!

 137. Marloes April 26, 2011 at 12:29 #

  Mooie blog en boodschap!

 138. IDF April 26, 2011 at 12:38 #

  Moslims die dit lezen, moeten dit ook spiegelen naar hun reactie op joden..

 139. Godelieve Janssen April 26, 2011 at 12:42 #

  Schaam mij soms om Nederlander te zijn. Laten we elkaar eens respecteren. Dan maken we 10 sprongen vooruit ipv achteruit.
  RESPECT VOOR JE BLOG!!!

 140. Asjemenou April 26, 2011 at 14:24 #

  Allereerst, mooi blog. Helemaal met je eens.
  Maar ik snap er echt helemaal niks meer van hoor.

  – Nog geen 75 jaar geleden liepen ALLE vrouwen in Nederland met een hoofddoek
  – Er is altijd wel een recessie/depressie/krediet crisis en het lost zich altijd weer op. Dan gaat het goed met een land en dan weer absoluut niet.
  – Zo is er een hele periode geweest dat ons duidelijk werd gemaakt dat “light” producten beter zijn voor je. Nu is er vreselijke obesitas bij kinderen in Nederland en wordt er steeds meer gefocust op het feit dat we weer net als grootmoeder moeten gaan koken. Met eerlijke en verse groenten en fruit.

  Mijn punt is, alles waait aan en waait weer over. Hiermee wil ik het echt ABSOLUUT niet goed praten wat jou is aangedaan hoor, maar vroeger waren het de Joden, Russen enz. Nu zijn het de Moslims.

  Wie zijn de volgende? Er moet altijd een (bevolkings)groep “de zondebok” zijn. Zonde, zonde, zonde.

  Waarom kunnen we elkaar niet gewoon accepteren en respecteren voor wie we zijn en waar we in geloven? Alles zou zoveel makkelijker zijn als iedereen gewoon lol zou hebben met elkaar.

  @Dunyahenya – ik ben wel trots op je dat je deze keuzes in jouw leven hebt gemaakt. Blijf verder kijken dat je neus lang is en ik hoop dat je altijd tevreden kunt zijn met jezelf en dat jouw omgeving (familie, vrienden, buren, collega’s enz.) je altijd mag blijven steunen.

  X

 141. Burç April 26, 2011 at 14:24 #

  Mooi gesproken dame. Ga zo door 🙂

 142. 'me' April 26, 2011 at 14:29 #

  yes!

 143. rabia April 26, 2011 at 14:34 #

  @ the schrijfster

  ik heb zelf nog geen negatieve reactie gehad of het is me idd niet opgevallen omdat de mening van de ander me niet echt boeit.
  ik ga een persoon niet anders behandelen vanwege zijn kleding.

  ook ik heb alles gezien in het leven en heb na het lezen van de koran in het nederlands de hoofddoek opgedaan.
  niemand die het me heeft opgedrongen.

  ik woon alleen met mijn zoon en heb het aardig voor elkaar vaak beter dan ned alleenstaande moeders.
  ik werk 40 uur en draag meer belasting af dan een gemidddelde alleenstaande vrouw.
  ik ga nog steeds uit eten en wat drinken met vrienden in een barretje alleen hou ik het nu bij de non alcoholische dranken.
  dat men dan vreemd opkijkt intressseert me ook niet.
  ik behandel elk mens met respect en als men dat bij mij niet doet dan mzegt dat meer over hen dan over mij.
  dus meid ik begrijp je volkomen!!

  oja @ bart

  jou hele verhaal heb ik gelezen hahah.
  kom met feiten meneer bart ipv onzin uit te kramen.
  is duidelijk dat je niets weet van de echte islam maar afgaat van culturele shit maar goed ik heb weeer goed kunnen lachen thanks!

  • Bart April 27, 2011 at 01:51 #

   Alles dat ik zeg over islamitische staten en afvalligheid zijn feiten. Misschien moet je een keer de actualiteiten volgen.

   • Experimien April 27, 2011 at 12:53 #

    Het zijn voornamelijk jouw onderbuik-feiten waar je dan de actualiteit de schuld van geeft. Maar dat is goed hoor, Bart. Ook… nee, zélfs jij hebt vrijheid van meningsuiting, alhoewel het soms fijn zou zijn als je eerst even nadacht voordat je die mening – die voornamelijk bestaat uit ongenuanceerde voorgekauwde mantra’s – te berde brengt. Want dat bestaat namelijk ook, hoor: Vrijheid van denken en niet alles hoeven zeggen wat er in je opkomt. Zo denk ik heel wat over jouw gefulmineer, maar ik zeg het niet. Ik kijk wel uit, anders zou de actualiteit verloren gaan.

 144. NN 1966 April 26, 2011 at 14:45 #

  Ik moet nog even iets kwijt.. Het lijkt net alsof het steeds meer over uiterlijk moet gaan in deze tijden. Die is kaal en die heeft een baard en die is oud en zit in een scootmobiel en da’s een yup en da’s iemand met een hoofddoek op. Het word zo langzamerhand wel eens tijd dat onze geest volwassen gaat worden en we inzien dat het meer gaat om wie iemand is dan hoe er nou precies uitziet. Gelukkig zie ik aan de andere kant ook behoorlijk veel mensen die het net als ik belangrijker vinden wat er in iemand omgaat en hoe iemand is. We moeten ook niet vergeten dat er nu eenmaal mensen zijn die nauwelijks gevoelens hebben en soms al helemaal geen inlevingsvermogen. Dat zegt meer iets over hen dan over mensen die hun gevoelens (en verstand) WEL ontwikkeld hebben. Onderbuikgevoelens zitten niet bepaald in het hoofd en al helemaal niet in het hart. Ook kan ik maar niet begrijpen dat er zoveel Volendammers die een punt maken over een hoofddoek of niqab. Zij weten zich maar al te goed aan te kleden met hun kledendracht(en). Mogen zij ook zelf weten hoor maar dan moeten ze niet zo raar doen over dat andere culturen graag dragen wat ZIJ willen dragen.

  • Sarkaar April 26, 2011 at 19:27 #

   kort samengevat heet dat , door uiterlijke vertoningen zijn mensen door illusie beroofd van hun ware kennis..

 145. NN 1966 April 26, 2011 at 14:59 #

  Ohja.. Even over dat onderdrukken enzo.
  Ik vind Dunyahenya een lichtend voorbeeld dat vrouwenonderdrukking, het dragen van een hoofddoek EN dit soort blogs schrijven maar bijzonder weinig met elkaar te maken hebben. 😛
  Dunyahenya komt me nou niet bepaald over als een onderdrukte vrouw die tegen haar zin een hoofddoek moet dragen. 😛

 146. Blah April 26, 2011 at 15:10 #

  ‘Foei, bekrompen maatschappij, jullie moeten ons aanvaarden zoals we zijn’.

  Arm gehersenspoeld mens, je maakt jezelf maar wat wijs als je echt denkt dat je volledig uit vrije wil moslima bent geworden.

  Reality check; je staat onder zware sociale druk er een te zijn.

  Nogmaals reality check; elk levend wezen heeft een gemeenschappelijke voorvader als je maar ver genoeg terug gaat.
  Evolutie is onomkeerbaar bewezen, er is helemaal geen superwezen dat alles voor iedereen plant en beslist, GET WITH THE FUCKING TIMES. EDUCATE YOURSELF INSTEAD OF FEELING SORRY.

  Maar dat durven jullie niet want dan worden jullie door jullie eigen familieleden verstoten. Als je geluk hebt.

  • dunyahenya April 27, 2011 at 01:17 #

   Je bent wel heel boos he 😦

   Mijn familie ga ik verder niet op in,
   is relatief respectloos zomaar mensen
   hierbij te betrekken.

   Laat me jou daarnaast ‘fucking educaten’

   Er is een groot verschil tussen ‘de evolutie’ en ‘de evolutietheorie’.

   In het eerste geloof ik, in het tweede niet.

   Mocht je doelen op deze tweede, *NEWSFLASH* Hoop ik dat je op de hoogte bent van het feit dat is
   gebleken hetgeen waar jij zo ‘heilig’ in gelooft (ironie ten top) wijlen Drs. Darwin zijn theorie rammelt van alle kanten
   en de afgelopen jaren meermalen onderuit is gehaald.

   Tot zover.

 147. badr0f0ne April 26, 2011 at 15:21 #

  Geweldig! Eén van de beste blogs ooit gelezen. Je hebt als geen ander het verhaal aan de aan de andere kant of beter gezegd het verhaal achter de hoofddoek omschreven. Je blog heeft me nog meer laten beseffen over de hetze tegen een hoofddoekje. Er zouden meerdere moslima’s jouw als voorbeeld moeten nemen en ook meer van zich laten horen. Eigenlijk te triest voor woorden om te moeten aangeven dat een hoofddoekje maar bijzaak is en dat er andere belangrijkere onderwerpen zijn die behandeld moeten worden. Wat zijn we toch diep gezonken anno 2011.

 148. A'isha April 26, 2011 at 15:28 #

  Hahaha verstoten door familie leden? Dunyahenya is zelf bekeerd en heeft helemaal geen Islamitische familie leden zoals ik in haar tekst lees.
  Sommige hier willen een ander altijd vertellen wat wel en niet moet. Wat wel en niet hoort.
  En dat in een vrij land:D

 149. Arie April 26, 2011 at 15:34 #

  “Ik hou van de gayparade, en van homo’s. Volgens veel moslims is homoseksualiteit verboden, ik heb het vaak onderzocht, en waar in de Torah en de Bijbel letterlijk staat dat hun de meest verschrikkelijke aangedaan mogen worden, heb ik dit nergens in de Quran terug kunnen vinden. Ik gooi het op een ‘God weet het beter’ en laat het oordelen aan Hem over, I love gay men en daarmee uit.”

  In de hadiths is genoeg te vinden over het stenigen van homo’s. Deze hebben net zulk gezag als de Quran zelf.

  Zie bijvoorbeeld: http://wikiislam.net/wiki/Qur%27an,_Hadith_and_Scholars:Homosexuality#Hadith

  Narated By Abdullah ibn Abbas : The Prophet (peace be upon him) said: If you find anyone doing as Lot’s people did, kill the one who does it, and the one to whom it is done.
  Abu Dawud 38:4447

  • dunyahenya April 26, 2011 at 16:44 #

   Blij dat je zo handig bent met het fenomeen ‘ Google’ maar hetgeen waar wij het meest voor gewaarschuwd worden,
   is zomaar rotzooi van het internet te trekken, deze hadith is daar een prachtig voorbeeld van.
   Daarnaast wordt er surah 7:80-82 inderdaad verwezen naar het volk van de Profeet Luth, er wordt hier gerefereerd
   naar mannen die roofden en anderen van het mannelijke geslacht verkrachtten. Dit is een strafbaar feit, en werd onder
   liwaat (sex zonder toestemming van de andere partij) veroordeeld.
   Homoseksualiteit zoals wij hem kennen komt niet voor in de Quran en de betrouwbare hadiths, vandaar
   dat de meningen hierover verdeeld zijn.

   http://www.allesovergay.nl/116/religie/wat-zegt-de-islam-over-homoseksualiteit.html

   • Arie April 26, 2011 at 22:13 #

    Natuurlijk zijn er nuanceringen aan te brengen. Maar dat is precies wat ook gebeurt bij teksten uit de bijbel en de tenach. Christelijke homo’s leggen de teksten uit de bijbel dus ook zo uit, dat deze gaan over excessen. Daar zit het verschil dus niet.

    Het lijkt me belangrijker hoe vandaag de teksten gebruikt worden. En daar komt de Islam (als ik er zo algemeen over zou kunnen spreken) er niet zo best vanaf. Ik ken weinig Joden die zo gewelddadig zijn tegen homo’s als Moslims. Vinden we bij de Joden zoiets als onderstaande?

    http://www.amnesty.org/en/library/asset/MDE14/010/2009/en/7c1167b7-1c98-45b0-9dec-478af87575a2/mde140102009en.html

   • dunyahenya April 26, 2011 at 22:49 #

    Behalve Israel hebben Joden nergens een grote meerderheid, waardoor zij dit soort dingen zelfs al mochten ze het willen, nergens in kunnen voeren. Israël is volledig afhankelijk van het westen, en kan zich om die reden dit soort acties überhaupt niet permiteren. Het feit dat er zo’n staatsmongool (letterlijk) in Iran aanwezig is, die überhaupt niet democratisch gekozen is, iemand die claimt te spreken uit naam van de Islam, maar er op geen enkele manier aan voldoet, is zeer betreurenswaardig.
    Toch is niet alleen de Islamitische wereld hieraan schuldig, zie:
    Christenen:
    http://www.humo.be/tws/actua/20689/homohaat-in-oeganda.html

    Joden:
    http://weeswaakzaam.punt.nl/?r=1&id=424365
    http://israel-palestijnen.blogspot.com/2009/08/nieuwe-ophef-in-israel-over-moord-homos.html
    http://towntalk.wordpress.com/2008/01/31/israel-politieker-vergelijkt-homos-met-epidemie/

    Daarnaast ligt homoseksualiteit binnen atheistische kringen ook nog vaak ernstig gevoelig. Alleen al uit een onderzoek
    van de UvA dat naar ik het goed heb ergens 2010 is uitgekomen, bleek dat homogeweld in Nederland in 80% van de
    gevallen door autochtone Nederlanders werd gepleegd.

    Als we kijken naar de maghreb landen en Turkije zien we dat deze de afgelopen jaren aardig wat vooruitgang hebben geboekt
    op het gebied van homorechten. Zelf kom ik uit de Tunesische stad Sousse, waar homoseksualiteit één van de normaalste zaken
    is, en je ze hand in hand over straat ziet gaan.

    Elke groep bevat rotte appels, maar een betere wereld begint bij jezelf, en dat is iets wat ik hier vanuit mijzelf
    probeer duidelijk te maken.

 150. Blah April 26, 2011 at 16:36 #

  Als ze zelf vrijwillig bekeerd is is het zo mogelijk nog erger; dan is ze mentaal achtersteld.

  • Experimien April 27, 2011 at 13:01 #

   “dan is ze mentaal achtersteld.” zijn jouw woorden.

   Wat zie jij als je ‘s morgens in de spiegel kijkt?

 151. Ana April 26, 2011 at 16:51 #

  Heel goed geschreven mascha’Allah. Mijn complimenten!

  Moge Allah je bijstaan. Ameen.

 152. Suhail April 26, 2011 at 17:16 #

  Lieve Dunyahenya,

  Je bent een kanjer!!!!!

  Zeer goed geschreven.

  In 1 adem uitgelezen.

  Gr. Suhail

 153. Alex April 26, 2011 at 17:45 #

  petje af voor deze mooi stuk over tolerantie & respect!

  • henkdemonnik April 26, 2011 at 18:12 #

   Hoofddoekje af, voor dit mooie stuk over indoctrinatie en onderdrukking.

 154. Sarkaar April 26, 2011 at 19:05 #

  Als je echt met je hart en ziel geloofd had je dit niet geschreven en alles geaccepteerd..Wat je hebt geschreven is een verradelijke uiting van je onzekerheid over je geloof …en als je echt zo wijs bent kun je zelf constateren dat moslim het laatste geloof is .. dus als je voortaan nou gewoon zegt dat je helemaal verwesterd bent en er niks aan kan doen dat je voorgekauwde kennis hebt ontvangen en een hoofddoek draagt omdat je het leuk vind , dan ben je pas eerlijk ..

  • dunyahenya April 27, 2011 at 00:21 #

   Denk dat jij als Moslim zijnde weet dat het oordeel over de ‘dien fi 9alb’ en de ‘nafs wa niya’ alleen bij Allah swt komt te liggen.. Ik denk dat ik hieraan niks meer hoef toe te voegen. 😉

   • Andy April 27, 2011 at 15:42 #

    Ten eerste, Dunya een prachtig geschreven stuk, ten 2e, denk je ook niet dat mensen zoals Sarkaar het juist verpesten? Zodra je iets anders denkt, ben je een verrader en ga zo maar door.

 155. Elly April 26, 2011 at 19:28 #

  goed zo girl!!!

 156. vanhetgoor April 26, 2011 at 20:52 #

  Heel soms kom je op het internet iets tegen dat zo tegendraads is dat men zich afvraagt of het waar is of een hoax. Met dit hoofddoekjes-verhaal heb ik moeite. Ik kan mij domme mensen voorstellen, ik kan mij voorstellen dat er mensen zijn die uit een totaal andere belevingswereld komen, en daarom overgaan tot vreemde gedragingen. Wat ik mij echt absoluut niet kan voorstellen is dat er iemand bestaat die niet kan nadenken.

  In de koran staat duidelijk dat een vrouw als zij naar buiten gaat dat zij dan tenminste de punt haar haar kleed over haar vrouwelijkheid moet laten hangen, en dat zij op staat niet mag stampvoeten, want anders wordt haar vrouwelijkheid getoond. De eerbaarheid van een vrouw moet bewaard blijven voor haar man, zijn zoons die niet haar zoons zijn en alle broers van haar man, en haar schoonvaders (ja! dat is meervoud, maar dat staat in de koran) en verder alle andere mannen die naast haar man in de moskee staan.

  Hieruit leren we twee dingen, vrouwen van moslims zijn altijd beschikbaar voor alle mannen zolang die naast haar man staan. En vrouwen van moslims hebben de vrouwelijkheid niet onder de navel, en tussen de benen zitten, maar op het hoofd, want daar dragen zij de punt van het kleed.

  Er kan toch niemand zijn die aan deze onzin enige waarde toekent? De islam is bedacht om domme mensen zo gek te krijgen dat ze op rooftocht gingen voor de boodschapper van Allah, om met de buit weer thuis te komen, en als ze zouden vallen in de strijd dan was er altijd nog die fantasie van de tuin der lusten. De hele islam is een ziekelijke vorm van oplichting, en ik kan mij niet voorstellen dat er mensen zijn die zo dom zijn dat ze dit niet kunnen inzien.

  Maar kennelijk zijn er nog véél dommere mensen, dat zijn die mensen die hier op deze blog met zoveel respect spreken over vrouwen die zo dom zijn dat ze in een oplichters-truc trappen!

  • bernard April 27, 2011 at 00:57 #

   Dit verhaal gaat over uitgescholden worden en mensen die liever niet hebben dat je naast ze in de metro gaat zitten. Zie niet in wat hier de oplichters-truc is.

   • vanhetgoor April 28, 2011 at 18:34 #

    Beste Bernard, ik zal even in een lagere versnelling jou uitleggen dat alleen misleide vrouwen uit eigen wil en uit overtuiging, uit liefde voor Allah, een hoofddoek willen dragen. De islam is een oplichters-truc. Er wordt iets beweert dan niet gecontroleerd kan worden en als bewijs geldt alleen dat oncontroleerbare boek. In normaal Nederlands heet dat een cirkel-redenering! “Het boek van Allah is de koran, en Allah is de enige ware god, dat staat in de koran.” Kolder die zo pathetisch is dat het weer grappig wordt, allen wordt het door veel mensen niet doorzien. Dat is tragisch!

    Volgens die koran moeten alle vrouwen van moslims hun zedigheid bewaren voor iedereen BEHALVE hun man, schoonvaders, de andere zoons van haar man die niet haar eigen zoons zijn en verder alle mannen die naast haar man in de moskee staan. Dit is geen zedigheid, dit is ongecontroleerde partnerruil. De vrouw van een moslim is op straat herkenbaar aan een lap die voor haar vrouwelijkheid hangt! De meeste mensen kunnen niet lezen en de meeste mensen kunnen eenvoudige zaken niet begrijpen.

    Neem even dit voorbeeld, Allah is almachtig en alomvertegenwoordigd, maar elke moslim moet 2,5 procent van zijn inkomen naar de moskee komen brengen, naar de plaatsvervanger van de profeet. Dieven en rovers moeten daarentegen tien procent van de buit naar de moskee komen brengen. Als er toch een Allah had bestaan die werkelijk alles kan dan had deze toch geld kunnen maken? De hele islam is een grote oplichters-truc. Echter dat is nog tot daar aan toe, maar dat er mensen zijn die hier niets tegen doen dat is vreselijk voor al die misleide vrouwen.

    Het zijn schoften die in de metro naast vrouwen met hoofddoekjes op gaan zitten! Tuig van de eerste orde. Een vrouw met een hoofddoek op moet uitgelegd worden dat zij een ellendig leven heeft zonder reden! Zij is misleid, zij is opgelicht. Volkomen harteloos en dom is het om vrouwen te laten dwalen. Denk daar maar eens over na. De ellende is veel erger dan jij denkt!

   • bernard April 28, 2011 at 21:28 #

    Beste VanhetGoor,

    Van die godsdienst of oplichterstruc (geef het een naam) heb ik niet geen verstand. (uitleg in lagere versnelling lukt ook al niet). Wat mij in de kerk wel goed geleerd is, is dat je je naaste lief moet hebben. En daar hoort geen gescheld of ander discriminerend gedrag bij.

  • Experimien April 27, 2011 at 13:04 #

   Jij zegt dat “we” hier twee dingen leren. Het zijn jouw domme vooroordelen die je ons wilt leren, dus wat is je punt?

   • vanhetgoor April 28, 2011 at 17:57 #

    Vergeef mij dat ik het woord “we” heb gebruikt, dit geldt natuurlijk alleen voor mij en de anderen die kunnen lezen en de moeite hebben genomen om bepaalde stukken uit de koran te lezen, om dan vervolgens tot de conclusie te komen dat het hele hoofddoekjes-debat van geen enkele waarde is omdat men de oorspronkelijke tekst niet kan duiden en omdat men de hakken in het zand heeft gezet, de de kont tegen de krib. Die “domme vooroordelen” zijn toch echt jouw vooroordelen, als je bijvoorbeeld de moeite zou hebben genomen om zelf te lezen waar het over gaat dan zou ook jouw conclusie moeten zijn dat de vrouwen die een hoofddoek dragen uit principe zielige misleide schepsels zijn.

  • Fadoua May 11, 2011 at 11:09 #

   De eerbaarheid van een vrouw moet bewaard blijven voor haar man, zijn zoons die niet haar zoons zijn en alle broers van haar man, en haar schoonvaders (ja! dat is meervoud, maar dat staat in de koran) en verder alle andere mannen die naast haar man in de moskee staan.

   Hier klopt helemaal niets van!!

   De eerbaarheid (bedekking van het lichaam)moet bewaard worden voor haar man en haar mahrams dat zijn haar broers, ooms, schoonvader, vader, kinderen van haar broers of zussen. Dat wil dus zeggen helemaal niemand die naast haar man staat behalve haar schoonvader.

   De rest van je reactie slaat al helemaal nergens op.

 157. @martijnkonings April 26, 2011 at 21:40 #

  Sterk verhaal, mooi om te lezen. Respect.

 158. Peter April 26, 2011 at 21:47 #

  Respect!

 159. kees April 26, 2011 at 23:18 #

  leuk verhaal. inspirerend ook.
  Totdat ene ‘geert’ erbij werd gehaald. ik snap niet wat hij ermee te maken heeft, en dat wordt uit je verhaal ook niet duidelijk. Geeft ook niet, want uit het intro blijkt dat dat niet de bedoeling is/was. Toch lijkt het me niet juist om frustratie (hoe terecht ook..) te projecteren op een persoon.

  Een hoofddoek is voor niet-moslims nog altijd een symbool van onderdrukking en brengt ons terug naar de middeleeuwen waar er geen gelijkheid was tussen man en vrouw.
  Het fascinerende is dat je gelijkheid eist, maar daarvoor een symbool van ondrukking gebruikt.

 160. Abdel April 27, 2011 at 02:48 #

  Salaamou Alaikoum lieve zuster,

  Zoals de meesten onder ons, sta ik verbijsterd om jouw blog. Het juiste woord hiervoor is Masha Allah… Ik denk en weet bijna zeker dat geen van ons een beter stuk had kunnen schrijven. Ook ik hoop dat dit bericht hen zal bereiken. Hen voor wie een hoofddoek een doorn in het oog is. Zij die de Islam als bedreiging zien. Verder is het bedekken van je hoofd een verplichting in vrijwel alle religies. Zowel voor de vrouwen als voor de mannen. (Joden en Islamieten). Ik waardeer je respect naar je ouders en familie toe. Moge God je daarvoor belonen. En onthoudt: God beproeft je nooit boven je vermogen!…

  Dit te hebben gezegd wens ik jullie allen het allerbeste toe.

  Vredige groet,

  Abdel

 161. Annette April 27, 2011 at 08:30 #

  Ik wou dat meer mensen de moeite namen om dit te lezen. Respect voor jou en hoe je je leven indeelt. Mensen zouden minder moeten oordelen en meer op zichzelf moeten letten, dan zou de wereld een stuk fijner worden om te leven.

 162. bartmendelson April 27, 2011 at 08:54 #

  Met hoofddoek, zonder hoofddoek, wie ben ik om er wat van te vinden? Hij die nooit iets op zijn hoofd heeft gehad werpe de eerste steen!
  Ik vind het heel ernstig dat er steeds meer moslim(a)s zich bedreigt voelen in deze samenleving. Ik hoor ook steeds vaker van mensen dat ze uit NL weg willen. Doe het niet, vraag ik jullie. Jullie horen er niet minder bij dan (in mijn ogen) mallotige katholieken, gereformeerden uit Staphorst of orthodoxe joden.

 163. sofian April 27, 2011 at 10:38 #

  Massalah, ya rabbi je7dek kol moslimen!!!!
  Amin la 7awla kowa ta ila bila…

 164. Barbara April 27, 2011 at 11:58 #

  Ik ben een volledig Hollandse vrouw, ik ken jou kant van het verhaal dus niet. Maar dat neemt niet weg dat ik het hele hoofddoek verhaal belachelijk onbelangrijk vind! Wat maakt het nou uit dat jij kiest voor een hoofddoek en een ander voor een kruisje om zijn nek of een pentagram? Laat elkaar met rust en respecteer een ander om wat hij is. Maak je druk om dingen die er om doen!

  Ik heb je blog op Facebook gedeeld.

 165. Jan April 27, 2011 at 12:52 #

  Lieve Dunyahenya,

  prettig om even een klein inzichtje in jouw wereld te krijgen en een goed verhaal.
  Laat je niet gek maken, laten we elkaar niet zo gek maken. Je ziet je bent niet de enige en weldenkende mensen mogen zich best eens wat nadrukkelijker laten horen om het perspectief af en toe eens bij te stellen.
  Bedankt dat je dit wilde delen, veel succes met wat je doet.

 166. Experimien April 27, 2011 at 13:06 #

  Ga alsjeblieft zo door met ons te wijzen op de uitwassen in onze maatschappij, in ons Nederland.

 167. Laura de Vries April 27, 2011 at 13:24 #

  Wat een geweldig stuk. Ik als eveneens 23 jarige, vind het geweldig te zien hoe je op zo’n manier de vrije keuze van jezelf en anderen verdedigd.

  Ik wist dat het in Nederland steeds minder leuk werd om Moslim te zijn, vooral als dat uiterlijk goed zichtbaar is, maar dat er iemand uit mijn land het durft om je te vragen ergens anders te gaan zitten in de trein, heeft mij heel erg geschokt.

  Dit is niet het Nederland waar ik voor sta, het Nederland waar ik trots op was. Het Nederland waar iedereen welkom was, zo lang ze zich gedroegen. Bah ik schaam me diep.

 168. Anneke April 27, 2011 at 16:22 #

  Dit is niet het Nederland waar ik voor sta, het Nederland waar ik trots op was. Het Nederland waar iedereen welkom was. Bah ik schaam me diep.

 169. Muslimboy April 27, 2011 at 17:48 #

  Assalaamou alaikoum Dunya

  Masha Allah, zeer mooie tekst. Eindelijk dat de waarheid eens werd gezegd, ik hoop dan ook dat dit over heel België zal verspreiden, dat ze weten wat een hoofddoek inhoudt, en dat de Moslima’s er voor kiezen. Ik woon in België en dit is een zeer groot probleem hier. Moslima’s krijgen bijna geen kans om te werken met hoofddoek. Ik vind dit zeer jammer,Moslima’s dat heel veel uitgeven voor hun studies, zodat ze iets kunnen bereiken en een tof leventje kunnen leven, die kans ontnemen ze hun! Ik hoop dat er ooit een verandering in komt, en dat men respect heeft voor andermans geloof.

  Baraka Allahu Fieki voor deze tekst, Moge Allah je bijstaan voor eeuwig een je geduld geven.

  Wa Salamou alaikoum

 170. Stefanie April 27, 2011 at 18:51 #

  Mijn complimenten. Ik ben zelf 100% Nederlandse, maar sta absoluut niet achter de polarisatie in de samenleving. En met mij, vele andere Nederlanders ook niet, dat moet wel gezegd worden. Toch is het wel aan de orde van de dag. 1 moslim kan nooit voor de hele groep spreken, maar dat neemt niet weg dat het wel goed is om van je te laten horen als moslim, zoals jij nu ook doet. Ik hoop dat zoveel mogelijk mensen dit blog zullen lezen en het sommigen aan het nadenken zal zetten.

 171. Esther April 27, 2011 at 19:28 #

  Bravo!

 172. Luke April 27, 2011 at 19:30 #

  Leuk stuk. Maar onze afkeer van moslims komt niet uit de lucht vallen, wie zichzelf reduceert tot een lapje stof om de bronstige mannen van het lijf te houden , kan beter verhuizen naar een land waar de mannen zich niet in kunnen houden.

  • bernard April 27, 2011 at 20:12 #

   U bedoelt UW afkeer. Niet de onze. U spreekt niet namens mij.

  • rosita April 28, 2011 at 16:00 #

   Euh… als ik ‘s zomers op een terras zit moet ik ook mn tsjirtje aanhouden terwijl de heren naast mij gerust in blote bast zitten. Dus het maakt blijkbaar uit voor jou waar dat lapje stof omheen zit.

  • Evelien February 20, 2014 at 08:05 #

   In Nederland ” het westen” zoals je het noemt ( het westen! Wat een groot begrip) zijn er genoeg plaatsen waar men op uiterlijke wijze uiting geven aan hun religie. Heb jij ooit een zwaar gereformeerde Nederlandse vrouw met een broek gezien? Aan het hele uiterlijk kan je
   zien dat zij in tegenstelling tot een andere vrouw die ook een rok aan heeft, gereformeerd is. In het weekend gaan bij de oudere mannen de lange zwarte jassen aan met hoge hoed. De vrouwen eveneens in het zwart gekleed met hun lange rokken en hoeden op hun hoofd. In een lange stoet wordt er naar de kerk gelopen met hier en daar een oldtimer die er naar toe rijdt. Dit Sebastiaan is een hedendaags beeld in ja gewoon Nederland! In het Westen zijn er genoeg volkeren die nog hoofddoekjes dragen denk aan de Spaanse, Russische, Poolse, etcetera oudere vrouwen. Jouw opmerking slaat kant nog wal. Get your facts straight voordat je wat uit! En dat is geen aanval maar hoop dat je er een lering uit trekt. Kennis is immers macht!!!!

   • Evelien February 20, 2014 at 08:08 #

    En ik bedoel Luke!!!!! Mijn excuses Sebastiaan!!! Luke deze boodschap is voor jou

 173. Luke April 27, 2011 at 20:33 #

  Nee ik bedoel onze, want ik sta er niet alleen in. Maar ik bedoel u niet als ik het over onze heb. Zo belangrijk bent u niet hoor. Soms gaat iets helemaal niet over u.
  Wel grappig om te zien dat u zelf hetzelfde doet, maar dat terzijde.

 174. Dirkje April 27, 2011 at 21:23 #

  Waar de discussies wat mij betreft een beetje scheef gaan is dat dit geen blog is voor of tegen religie maar over persoonlijke keuze en intolerantie. Ik ben ongelovige en heb moeite met (strengere) vormen van religie. Dat neemt niet weg dat ik denk dat iedereen naar het best van eigen kunnen keuzes maakt in het leven en dat deze keuzes gerespecteerd moeten worden. Er is wat mij betreft altijd ruimte voor discussie alleen wel vanuit het oogpunt van standpunten uitwisselen en daardoor verder komen. Ik vind het persoonlijk vele malen kwalijker dat mensen denken anderen te moeten en kunnen uitschelden omdat iemand andere keuzes maakt. Ook die mensen kan ik weer uitschelden omdat ik dat een kwalijke keuze vind en waar blijven we dan… inderdaad alleen maar schelden. Naar mijn mening moet je respect opbrengen voor de keuzes van een ander (ook in de zin van tatoeages en alcoholgebruik e.d.), wees blij dat we de keuze nog hebben, maar ben je ook vrij om vragen te mogen stellen…

 175. Floris van den Berg April 28, 2011 at 00:35 #

  Wat krijg jij een hoop reacties.

 176. Lotte April 28, 2011 at 08:41 #

  Ik vind het een super mooie blog! Je laat inderdaad 1 andere kant van het verhaal zien. Hopelijk opent het voor vele de ogen. Als studente antropologie is het zeer interessant om de reacties te lezen en te merken hoe zeer de ‘Victoriaanse antropologie’ zijn sporen na laat in de hedendaagse ‘Westerse wereld’. Ook het universalistische blijft zeer populair, maar kijk hier wel mee uit! ‘Emancipatie van de vrouw’ loopt totaal anders in bijvoorbeeld Afrika en is niet het zelfde als de ‘Westerse emancipatie van de vrouw’. Niet elke cultuur heeft dezelfde manier van kijken op normen en waarden, manieren van omgaan met elkaar,… En ik ontken niet dat er vele vrouwen onderdrukt worden, maar we moeten ons eerst verdiepen in een cultuur, voordat we er een oordeel op mogen plakken. Extremisten bepalen niet hoe de visie eruit ziet van de meerderheid van een religie, cultuur, … Natuurlijk is het allemaal niet makkelijk en dit is voelbaar overal. Iedereen heeft een eigen mening en die botst nu vaak met anderen. Zolang je ze goed kan beargumenteren, heeft ze recht op bestaan. En je moet kunnen aanvaarden dat er zoveel anderen zijn.
  Maar aan de schrijfster gaat mijn diepste respect uit, je bent een sterke vrouw. Ik als Belgische vrouw kan nog veel van je leren, aangezien ik nog vaak mijn keuzes laat afhangen aan wat anderen vinden (hoewel het beter wordt met de jaren). x

 177. Sebastiaan April 28, 2011 at 09:00 #

  Ik snap juist hartstikke goed waarom je uit gescholden word.
  In het westen worden multiple religie’s geaccepteerd maar dat moet ook op een westerse manier.
  Religie’s werken simpel weg niet goed samen en de manier hoe we dat hier hebben op gelost is
  door je godsdienst niet op straat te uiten.
  Met zo’n hoofd doek op je hoofd do je dat juist wel.
  Hier mag jij genieten van je rechten maar ondertussen staat zo’n hoofddoek simbool voor jouw
  religie en in westerse ogen als onderdrukking van miljoenen vrouwen die niet de keuze hebben
  om te leren en te werken.
  Waar jij gaat of staat met die hoofddoek op je hoofd disrespecteer je hoe wij in het westen
  met multiple religie’s om gaan door het te overal te uiten.
  Dit hoort niet bij ons, christenen dragen hooguit een ketinkje onder de kleding.
  Het wekt simpel weg frustratie’s op dat overal waar jij komt mensen mee worden geconfronteerd
  met jouw geloof en vandaar dat er een paar mensen een snaai naar je hoofddoek geven.
  Ik zou zeggen doe mee met het westen, geloof wat je wilt maar probeer het straat beeld niet
  te veranderen met jouw religie. Jouw religie is niet belangrijker dan die van een ander.

  • Floris April 28, 2011 at 10:44 #

   @ Sebastiaan

   Beste Sebastiaan,

   Het onze democratische samenleving waarop wij trots zijn, niet “het westen”. Democratie is een set vastgestelde principes, “het westen” integendeel, een plaats en plaats is variabel.

   In ons democratisch systeem zijn de vrijheid van Religie en Vrijheid van Expressie essentieel. Deze vrijheden waarborgen voor deze moslima om haar hoofddoek te dragen waar ze wil en wanneer ze wil.

   Jij en ik hebben het recht niet om voor haar te bepalen waar ze haar religie wel en niet mag uitoefenen. Ik wil er niet aan denken dat jij of wie dan ook Joden en Moslims gaat vertellen welke kleding, kapsels, hoeden etc. zij wel of niet moeten dragen.

   • Sebastiaan April 28, 2011 at 13:25 #

    Samenleving en democratie is niet excact hetzelfde.
    Er zijn ongeschreven regels die bij de cultuur horen en die vind je niet terug in een wet.

    Je hoeft niet slim te zijn om te weten wat “gewone” kleding is. Gedraag je je daar anders mee vraag je om een reactie. In dit geval gaat het om het op straat uiten van een religie. Is dan wel niet verboden door het democratiesche systeem maar dat komt ook omdat daar nooit reden voor was, nu er steeds meer Moslims hier komen en hun religie hier uiten word het tijd voor een regelgeving hier in. In Frankrijk is het al zover en van mij mag het hier ook komen.
    Het is voor veel mensen simpel weg vervelend wanneer anderen hun religie uiten op straat. Het heeft altijd gewerkt door religie voor jezelf te houden en Moslims zijn zo een beetje de grote groep die zichzelf maar al te graag profileert.
    Zoals ik al schreef hun religie is niet belangrijker dan die van een ander dus probeer er ook geen aandacht mee te trekken. Daar komen de reacties juist van die deze dame naar haar hoofd(doek) krijgt geslingerd.

   • Chantal April 28, 2011 at 13:46 #

    @Sebastiaan; hier ben ik het niet mee eens.

    Uitingen van religie op straat zijn altijd getolereerd. Een Orthodoxe Jood mag met hoed en pijpenkrullen over straat. Gereformeerde vrouwen mogen in hun herkenbare kledij (met bijpassend kapsel) over straat. Een Tibetaanse monnik mag in zijn pij over straat, en ga zo maar door. Misschien zullen we een keer extra kijken, maar daar blijft het meestal bij. Waarom zou een Moslim dan geen Jalabba mogen dragen en een Moslima geen hoofddoek of sluier? Zeker als zij dit zélf graag willen is dat toch geen enkel probleem? Daar doen ze jou toch geen kwaad mee?

    Nederland heeft de naam tolerant te zijn. Het maakt niet uit of je je volgens de laatste mode kleedt, volgens de conservatief Christelijke normen gekleed gaat, Gothic kleding draagt of een boxershort en badslippers. Of je nu van top tot teen getatoeëerd bent, een rode stip op je voorhoofd draagt of een dikke gouden ketting om je hals…. dat mag je zelf bepalen, al dan niet geleid door je levensovertuiging.

    In Nederland mag je dreadlocks hebben, een kaal hoofd, peroxide-blonde krullen of een kapsel dat onder een doek verborgen zit. Iedereen is daarin vrij en uniek. Laten we dat asjeblieft zo houden.

  • Sonja April 28, 2011 at 13:25 #

   ???? zo’n 15 jaar geleden droeg mijn moeder een hoofddoek met daaronder haar krulspelden als ze naar de bakker ging Geen mens die dat opmerkte. Maar sinds mensen een hoofddoek koppelen aan religie is een hoofddoekje een issue geworden. Het is toch te idioot voor woorden dat “wij” (ik noem het liever “jullie” want in dat westerse clubje waar jij in behoord wil ik liever niet bij horen) zo kortzichtig gedragen dat bij het zien van een hoofddoekje wij bang worden dat Nederland veranderd?? Dat we gefrustreert worden.. zoals jij dit omschrijft. En dan durven Nederlanders zich tolerant te voelen…Plaatsvervangende schaamte dat voel ik

 178. ioon April 28, 2011 at 10:03 #

  Ik maak me gelukkig druk om de juiste dingen in het leven. Vanochtend nog zat ik verbijsterd te kijken naar het bericht waarbij verwesterde kinderen terug gestuurd worden naar land van herkomst. Ik snap werkelijk niet waarom, we hadden toch een vergrijzingsprobleem en dan sturen ze de jeugd weg. :s

  Ik wist niet dat er mensen zo respectloos kunnen zijn. Ik zit juist te kijken naar hoe mooi en modieus veel dames hun hoofddoek dragen. Mooie kleuren, afgestemd op de kleding. En soms denk ik, getsie wat een lelijke hoofddoek, net als dat ik dat van sommige kapsels denk. 😉

 179. Paolo Beretta April 28, 2011 at 10:37 #

  Waarom draaien OM & Mosko om dit soort feiten heen dit is uiteindelijk het directe gevolg van opruiende taal van Blonde Greet en zijn PVV.

 180. Misterevil April 28, 2011 at 11:36 #

  Zo… kippevel, echt mooi en de waarheid. En ik ben het compleet eens, niks aan toe te voegen.

 181. sofian April 28, 2011 at 12:11 #

  Hallo!!!

  Ik snap sommige mensen echt niet.
  Nederland is zogenaamd een vrijheidsland!
  Je mag alles zeggen behalfe discrimininatie en beledigen.
  Je mag doen wat je wilt doen, dus waarom moet je over iemand ze leven bepalen of zij hoofdoek moet dragen ofniet!
  1 het is een vrijheidsland en 2 om dat zei het wil dat het ook bij haar past en de derde om het geloof als ik het het zo zie dat de dames en vrouwen hun hoofddoek dragen omdat ze hun geloof RESPECTEREN!!!

  En zou ik u iets zeggen als ik een dame zie bij AH broodafdeling of MCdonalds met hoofdoek werken vind ik het heel hygienisch beter met die domme petjes!!!!!

  MVG,

  Sofian

  • vanhetgoor April 28, 2011 at 18:57 #

   Men kan alleen respect voor iets opbrengen als iets respect-waardig is. Iemand die geen respect uitdraagt kan geen respect krijgen. De hoofddoek wordt gedragen om te discrimineren, en dat wordt gewoon niet op prijs gesteld.

   Zogenaamd wordt de hoofddoek gedragen om uit te dragen dat men een vrome vrouw van een moslim is, en dat men beter is, en zediger . . . ., zogenaamd! Maar als men de moeite zou hebben genomen om te lezen wat er feitelijk achter het hoofddoekje steekt dan moet men toch wel schrikken.

   De haat die door de islam verspreid wordt, de agressie en het troosteloze vooruitzicht van ontreddering. De vuile praatjes die de imams houden in de moskee, daar kan een beschaafd mens geen respect voor opbrengen! En als dan een vrouw met een hoofddoek op in de tram gaat zitten, of in de metro, dan zijn er twee mogelijkheden: of men gaat naast die vrouw zitten en confronteert die vrouw met haar geloof. Men zegt dan men die leugens in de koran niet respecteert, men verkondigt die vrouw dat zij op moet houden met haten. Of men gaat ergens anders zitten. Dat is vaak het makkelijkst!

 182. Sonja April 28, 2011 at 13:15 #

  Mooie en hele goeie blog!

 183. Diana Timmer April 28, 2011 at 14:48 #

  Wauw Respect voor jou! (ookal ken je me niet)

 184. petals April 28, 2011 at 15:43 #

  dubbel gevoel bij jouw blog. Ik heb geen probleem met een hoofddoek op zich, en mensen uitschelden of niet naast iemand willen zitten gaat te ver. Maar… jij hebt helaas nog niet zo door welke associaties mensen terecht hebben bij de hoofddoek. Als jij de hoofddoek zo verdedigt waarom verdedig je dan niet net zo hard de regels die OOK horen bij jouw religie? Waarom doe je daar dan niet moeilijk over? Je eet gewoon vlees, hoeft niet halal te zijn. Je schenkt alcohol voor je kennissen terwijl in de ahadith duidelijk staat dat je absoluut geen enkel aandeel mag hebben in het distribueren van alcohol. Je werkt mee aan zina en last but not least, homo’s moeten volgens de islam wel degelijk met de dood bestraft worden als ze hun daad (sex) bekennen. Jij moet als moslima al deze vreselijke daden van de ongelovigen haten, volgens de hadith. Die studente die niet naast jou wil zitten, haar blote kleding moet jij haten. Sterker nog je kan maar beter geen vriendinnen worden met zo iemand, want het is een ongelovige.

  Helaas weet ik er alles van, ik reageerde net zo selectief als jij toen ik zelf nog moslima was. Je wilt de positieve dingen eruit lichten maar je negeert de gemene kanten van de islam. Ik durf te wedden dat jij nog niet van de hadith had gehoord die keihard zegt: als je als vrouw weigert om sex met je man te hebben zonder goede reden (bijv. ziekte), dan vervloeken de engelen je.

  Maar daarmee wordt de hoofddoek ook, en terecht, geassocieerd. Ik zou zeggen, ga eerst je eigen religie eens bestuderen, dan leer je misschien dat er nog heel wat meer dingen zijn waar je moeilijk over zou moeten doen.

 185. gewoon April 28, 2011 at 16:25 #

  over racisme raakt de mens nooit uitgepraat, dus waarom proberen.

 186. Alexandra April 28, 2011 at 20:24 #

  Beste Dunya,

  Een prachtblog. Inderdaad, laat iedereen zich met zijn eigen zaken bemoeien zolang het dit soort zaken betreft die niemand schaden.
  Echter….als iemand zich met die tatoeage ooit had bemoeid en je had willen “redden” had je dan ook niet gevonden dat dat jouw eigen keus was?
  Denk het wel hé? 🙂

  • dunyahenya April 28, 2011 at 20:35 #

   Gehe, uiteraard.. Maar de poging was leuk geweest, en een minimum leeftijd (waar ze zich aan zouden houden) ook!

 187. Ton accordeon April 28, 2011 at 20:40 #

  Meid, meid wat kun jij liegen ..
  “Ik woon alleen” maar … ‘s avonds schenk je jouw moeder een glaasje wijn.
  En ‘s ochtends vroeg als je broertje wakker wordt met een kater help je hem.
  Heel apart als jij “alleen” woont ….
  Is de rest van je verhaal ook verzonnen ??

  • dunyahenya April 28, 2011 at 21:05 #

   Gelukkig ben ik ‘s weekends nog welkom in mijn ouderlijk huis, ondanks het feit dat ik ze verlaten heb.

 188. Ed van de Peppel April 28, 2011 at 22:24 #

  Dank je wel Dunyahenya!

 189. Marcel Smit April 28, 2011 at 22:45 #

  Hear hear!

  Wat ik trouwens nooit begrijp is dat ‘men’ de hoofddoek wil verbannen om daarmee vrouwenonderdrukking te veroordelen. Dat lijkt me hetzelfde als blauwe plekken op kinderen verbieden als middel om kindermishandeling aan te pakken.

 190. HappyJos April 29, 2011 at 00:30 #

  Indrukwekkend verhaal, Dunya. IJzersterk geschreven. Zou verplicht leesvoer voor alle Nederlanders moeten zijn. Nederland. Dat land stond ooit bekend om zijn tolerantie, tijdje geleden alweer… Groeten!

 191. Mos April 29, 2011 at 00:46 #

  Ik vind Uggs een stuk minder charmant dan een hoofddoekje.

 192. mjdryanrose April 29, 2011 at 08:02 #

  Wow.. heel mooi op papier gezet… heel mooi…

 193. Maria van Regten April 29, 2011 at 08:18 #

  Gediscrimineerd worden is altijd pijnlijk om welke reden dan ook. Ik persoonlijk word trillerig en warm als ik een vrouw in een burka zie. Dat komt omdat ik dat associeer met onderdrukt worden. Iedereen heeft het recht zich te kleden zoals die dat zelf wil en we moeten vooral ook niet proberen de afgeleide onderdrukkingsverschijnselen te willen elimineren. Dan wordt de ECHTE onderdrukking van vrouwen nog gladder en onzichtbaarder. Weinigen willen weten dat vrouwendiscriminatie wettelijk is vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek in het stukje dat ons privéleven regelt. Deze wetgeving treedt in werking als we onder één dak leven met een man-meerverdiener. Dan verliezen we veel van onze rechten. Dit heeft dus niets te maken met zoiets als natuur. Vrouwen zijn NIET van nature ondergeschikt aan mannen. Eerder is het omgekeerde het geval. Onze onderdrukking gebeurt via wetgeving en heeft niets met hoofddoekjes te maken. Wanneer staan we op om onze gelijkberechtiging te vragen bij die mannen met een stropdas, die de macht hebben? Wanneer stoppen we deze machthebbertjes met hun levensgevaarlijke spelletjes? Wanneer nemen we weer Moeder Aarde als leidend beginsel aan in ons leven. Moslims en Christenen zijn beiden kinderen van een patriarchale rechtsorde, die weer terug moeten naar de moederschoot. Terug naar een harmonie en evenwicht die nu door mismanagement van de wereld de nek worden omgedraaid. Niet de hoofddoekjes zijn het probleem, zelfs niet de stropdassen. Wijzelf zijn het probleem. We moeten op vreedzame wijze een eind maken aan de roof-en vechtcultuur, waarin we thans leven.

 194. Samourai April 29, 2011 at 11:17 #

  Goede blog!!

 195. Isfried April 29, 2011 at 18:51 #

  mag ik je tekst gebruiken in mijn lessen rooms-katholieke godsdienst? (ik geef les in vlaanderen)

 196. Hang Tuah April 29, 2011 at 20:33 #

  Dunya, een prachtig stuk. Respect! Dank je dat je dit met ons wilde delen. Ik sta 100000% achter je, in alle opzichten. Kom zelf uit een islamitisch land, zelf ben ik katholiek, behoor tot de christenminderheid. Bij ons is de hoofddoek altijd een persoonlijke keuze van de vrouw zelf. Velen vinden het gewoon prettig, net als ik het prettig vind om altijd lange mouwen te dragen. Ga zo door. We houden van je. XXX

 197. I April 29, 2011 at 22:02 #

  Superb!

 198. Paolo Beretta April 29, 2011 at 22:18 #

  Ik ben blij dat er zoveel reacties zijn van Nederlanders met gezond verstand. Kennelijk is er toch nog heel veel saamhorigheidsgevoel in de Nederlandse maatschappij ondanks alle diversiteit. Respect is het begin en aanvaarding is het uiteindelijke doel. Waar we ook geboren zijn en waar we ooit ook denken naar toe gaan als het leven eindigt, ieder moet zijn naaste accepteren zoals die is en met zijn naasten blijven discusieren, debatteren kortom communiceren. en met zijn naasten

 199. Paolo Beretta April 29, 2011 at 22:33 #

  Ben verheugd over de overweldigende positieve reactie hier van vele Nederlanders.Laten we hopen dat de PVV dit ook meekrijgt en zijn houding t.o.v. andersdenkenden bijstelt, Wat de PVV wil en denkt is een halte uit zowel een ver als nabij verleden en toen werkte het ook al niet. Hopelijk krijgen weldenkende en welwillende bewoners van dit kleine landje het voor elkaar om de polder in vrede en verdraagzaamheid te delen.

 200. Stanley Pinas April 30, 2011 at 00:53 #

  Sodemieter op zeg, met je Chinezen nemen de boek over! Liever dat die Sneesies de boel overnemen, maar dit is sowieso gewoon ophitsen, terwijl je dat Wilders verwijt. En over dat schelden, er worden veel meer blonde, bruine, creoolse etc. meisjes uitgescholden door Mocro’s omdat ze GEEN hoofddoek op hebben.

 201. NN 1966 April 30, 2011 at 02:34 #

  Tis ajemal jau sgult! Da sjineze sein me vrinde! Jei moed ju back hauwe en doe nie so gek naa die choeie wilders andres swaait wat! Jei hep makeleik prate mannetje! Ze sein er! En owk zwaate negercreole! So iz dad! Med ieds ov nieds op je kob! 😛

  • Stanley Pinas April 30, 2011 at 17:10 #

   Ik geef alleen aan dat ik een beetje zat ben van dat zielig doen van die Mocro’s terwijl ze mijn nichtjes voor zwarte kanker aap uitschelden en dat alles wat blond is een hoer is in hun ogen. Maar oh als er een kanker hoofddoek wordt gezegt moet Nederland op zijn kop staan? Geef me een koulo brik hoor.

 202. KrisL April 30, 2011 at 17:36 #

  Voor het geconditioneerde mensenoog is een hoofddoekje, een huidskleur of een laagje vet al voldoende om het karakter van de betrokken persoon te verbergen.

  Voor de geconditioneerde menselijke geest zijn goede en minder goede karaktertrekjes al voldoende om de kwaliteiten van de ziel te verbergen.

  Vrijheid heeft niets te maken met mogen en moeten. Vrijheid is het kennen van het eeuwige zelf, de ziel, in relatie met God.

 203. w. van dijk May 1, 2011 at 12:37 #

  respect

 204. donach May 1, 2011 at 13:43 #

  Helemaal mee eens. Het is toch te gek voor los te lopen!

  Maaaaaarrrrrr uhhhhhhhhh, misschien erg persoonlijke vraag?
  In het begin vertel je dat je kanker hebt en daarom de hoofddoek draagt!
  Later krijg ik toch de indruk dat je bewust, op basis van jouw geloof, voor de hoofddoek gekozen hebt?????
  Ik vind het prima hoor dat jij kiest. Dat moet gewoon kunnen. Als een bepaalde groep geen hoofdoek mag dragen dan moeten de mensen in Staphorst ook stoppen met het dragen van de zwarte kousen, de joden met hun keppeltjes, de emo’s met hun piercings, de Hell’s Angels met hun tatoe’s, de leden van het koningshuis en de staten generaal met het dragen van die maffe hoeden op Prinsjesdag en Last but not Least Geert Wilders zou moeten stoppen met het blonderen van zijn haar! En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan.
  Maar ik zou het naar voor je vinden als je ziek bent, daarom een hoofddoek draagt en dan ook nog door deze super domme mensen wordt uitgescholden. Dus draag je de doek nu omdat je het wilt of is het een en/en verhaal?
  Ben benieuwd naar jouw reactie!!

 205. Barbara Jansma May 1, 2011 at 16:53 #

  Je reactiedraad heb ik nu overgeslagen, je verhaal is goed. Alleen ben ik bang dat die uiterlijkheden niet over de inhoud gaan, maar over herkenbaarheid en voor het gemak gekoppeld aan een voorgekauwd idee van onveiligheid bij de goegemeente. Wanneer inderdaad hebben we dat eerder gezien… Het enige dat we allemaal nu kunnen doen is steeds blijven wijzen op het individuele verhaal, om het algemene beeld te kunnen wijzigen.
  Sterkte aan ons allemaal, en jou in het bijzonder.

 206. Martijn May 1, 2011 at 19:19 #

  De brutaliteit van mensen die zich blijkbaar voorstaan op een ‘judeo-christelijke moraal’ (teiltje plz) blijft me verbazen.

 207. Martijn May 1, 2011 at 19:33 #

  … en dan zijn hoofddoek- en boerkadraagsters volgens een bepaald slag slachtoffers van een vrouwonvriendelijke ‘ideologie’ … en dan ga je ze uitschelden? Of is het dan ineens weer wel een eigen keus? Wat gaat er toch in die hoofden om?

 208. Dino Kanhai May 2, 2011 at 09:54 #

  Wauw, das Schitterend.
  Het feit dat de mens zo bekrompen is als een drol in de zon wordt hier prachtig benadrukt.
  Ik ben mens..
  Geloof is voor jezelf, jou beslissingen zijn dat, de jouwe, elke volk heeft zn rotte appels.
  Toen er in negers, afrikanen en indiers gehandeld werd(slavenhandel), werd blond haar en een blanke huid ook niet verboden.
  Symbolen worden gejat van mijn religie/cultuur en miljoenen joden onder een vlag met dat symbool (wat staat voor balans vrede en reinheid) vermoord.

  Als de mens minder hypocriet kan worden kunnen we evolueren tot een beter wezen..maar helaas.. we kunnen de haren in oksels en in sommige gevallen BILNAAD niet eens kwijtraken.(is toch al warm daar??!!)
  laatstaan deze bepaalde gedragspatronen, we zijn totslot toch kudde dieren.
  mheeeeeee… mheeeeeee. wie is nou de sjchapie sjchapie??
  apie ziet, apie doet. naar boven likken en naar onderen schoppen, ik wordt er moe van…

  Peace love and above all RESPECT..
  find out what it means..
  really … find out!!
  wat is VRIJHEID… als er van alles verboden wordt?

  • Stanley Pinas May 4, 2011 at 02:18 #

   “Toen er in negers, afrikanen en indiers gehandeld werd(slavenhandel), werd blond haar en een blanke huid ook niet verboden.”

   Schei toch uit, Arabieren waren de grootste slavenhandelaren. De pot verwijt de ketel…Jij dacht dat je dit domme negertje wel even kon opstoken tegen die tata’s he?

 209. Alatoerka May 2, 2011 at 13:49 #

  Ik heb je column hier geplaatst: http://www.alatoerka.nl/2011/05/02/kanker-hoofddoek/

  • dunyahenya May 2, 2011 at 14:03 #

   Zou je alsjeblieft het stuk weg willen halen zolang ik er geen toestemming voor heb gegeven?

 210. Jason May 4, 2011 at 16:17 #

  Ik heb niks tegen hoofddoekjes alleen burka’s.
  Burka’s horen niet thuis in het westerse straatbeeld. Hoofddoekjes is een andere zaak. Wat ik erger vindt is dat dit onderwerp constant aan de orde komt. Dit is juist waarvan uit discriminatie uit voortvloeit. Er is diversiteit tussen mensen, zo zal het altijd zijn en dat is maar goed. Het hoort natuurlijk niet dat je hierom lastig gevallen wordt. Dit wordt door ieder normale Nederlander afgekeurd. De mindere Nederlanders die hierboven plaatsen dat zij zich samen voor hen eigen land zijn juist de mensen die het woord discriminatie en racisme intact houden. Nee het hoort niet iemand af te keuren op zijn haar afkomst. Net zo min dat ik iemand afkeur omdat die toevallig voor haar/zijn 18de een kind krijgt en wilt houden. Hoe dom ik dat ook vindt, ik hou het voor mij.

  Als gemeenschap zijn wij mensen een stel kudde dieren, gelukkig kunnen wij als dieren rationeel nadenken. Dat scheelt namelijk een hoop.

  Overigens, PVV’ers zijn over het algemeen mensen die niet weten waar ze op moeten stemmen, ook zijn het vaak mensen waarvan hen inkomen onder de 1600 euro bruto per maand is. Dus hou alsjeblieft op door mensen die een bepaalde mening heeft meteen een PVV’er te noemen. Als je dat doet ga dan alsjeblieft in een hoekje staan huilen met ezels oren op. Het wordt namelijk nogal irritant.

  • peter May 4, 2011 at 17:43 #

   wat een geouwehoer eigelijk. je onderscheid je door een hoofddoek te dragen, en als mensen dan reageren op dat onderscheid mag dat niet? dus jij hebt wel vrijheid van religie, maar zij geen vrijheid van meningsuiting? helaas hebben moslims bitter weinig tolerantie naar net zoveel bevolkingsgroepen als dat ze zelf last hebben. beetje kritiek op islam? krijg je meteen bedreigingen om je oren.en humor hebben ze ook bitter weinig, getuige de reactie op die spotprenten toen. dus als we intolerantie moeten uitbannen, dan geef ik je de suggestie om bij jezelf te beginnen. religie is toch al min of meer geidentificeerd als psychotische aandoening, dus waar hebben we t nu nog over? voor mij is de oplossing simpel: draag m, maar mekker niet over de reacties. Nederland is een seculiere staat. en als aanvulling: als je t nodig hebt om met hoofddoek, keppeltje, kruisje, satansster of wat dan ook je geloof uit te dragen, dan twijfel je blijkbaar toch nog steeds. iemand die echt geloofd heeft dat namelijk niet nodig.en die jan lul die hierboven die reactie met dat bruto inkomen heeft geplaatst is echt een sukkel. want de grootste vuillakken zijn ook meestal de rijksten. hoe denk je dat ze zo geworden zijn, door hard werken? dream on……

   • bernsrd May 4, 2011 at 18:43 #

    Peter, dit stuk is niets meer dan een oproep tot fatsoenlijk gedrag. Heeft weinig met religie te maken en al helemaal niets met spotprenten te maken en de bizarre reacties daarop.

 211. Sara May 4, 2011 at 17:15 #

  Meisje, ik maak een diepe buiging voor jou.
  &Wat kan ik me soms toch schamen voor mijn ‘mede-autochtonen’. Naast mij mag jij komen zitten hoor!

 212. Mike May 4, 2011 at 18:31 #

  Ik heb 0,0% respect voor iemand die “vrijwillig” zo’n kopvod draagt. Het is onmogelijk te onderzoeken hoe groot het percentage vrouwen is die vrijwillig zo’n afgrijselijke lap stof om haar gezicht bindt.
  Persoonlijk schat ik dit op 2 tot 3%.
  Waarbij nog vermeldt dient te worden, dat als je van jongs af aan geindoctrineerd wordt dat jezelf bedekken goed is en Westers gekleed gaan niet, dat ik dat nog onder die 2 a 3% schaar.

  Ik woon in de Haagse Schilderswijk en ben zelf allochtoon evenals mijn vriendin. Mijn vriendin wordt door vrolijke moslimjongeren regelmatig allerlei oneerbare voorstellen gedaan. Eevenals bijna alle andere meisjes. Behalve die met kopvod op. “kankerhoofddoek” heb ik nog nooit gehoord. “kankerhoer” van nike petjes dragen medelanders echter wel, gericht naar vrouwen zonder hoofddoek.

  Kopdvoddragende jongeren die schreeuwend, gillend, krijsend en luid bellend met hun hoge hokken ovr straat zwerven zijn hier aan de orde van de dag.

  Deze blog mevrouw, komt nog engzins redelijk over voor een kopvod, begrijpelijk want ze is immers half Nederlands. Met andere woorden, ze kan voor de helft vor zichzelf denken. de andere bslaa uit een agressieve manipulerende politieke ideologie, waarbij vrijdenken en verlichting niet bestaan

  • bernard May 4, 2011 at 20:18 #

   Mike,
   Jij schrijft: “Het is onmogelijk te onderzoeken hoe groot het percentage vrouwen is die vrijwillig zo’n afgrijselijke lap stof om haar gezicht bindt.”

   Waarom wil jij dat eigenlijk onderzoeken? Laat ze met rust!

  • Twanbr June 22, 2011 at 11:48 #

   Nee jij denkt vrij! Je moet westers gekleed gaan, dat is goed! Mag een mens zelf niet bepalen hoe hij/zij gekleed gaat?

   Daarnaast, jij woont in de schilderswijk. Moet ik jou dan maar meteen beoordelen als een pauper die het niet waard is om fatsoenlijk mee om te gaan? Nee natuurlijk niet! Ook al wonen er wel veel van dat soort types in jouw wijk, dat geeft mij nog niet het recht om jou daar ook onder te scharen.
   Iemand reduceren tot een ‘kopvod’, dat is iemand zijn indiviudaliteit ontnemen. Jij doet net alsof zij één is met al die anderen die een hoofddoek dragen, terwijl het allemaal individuen zijn. Beoordeel al die individuen zoals zijn, hoe zij zich gedragen, en niet hoe hun groep zich gedraagt.

 213. Layla May 5, 2011 at 23:45 #

  Heel mooi geschreven. Ik draag ook een hoofddoek, maar heb nooit slechte opmerkingen gehad. Ben ook een stuk jonger dan jij, misschien dat het daardoor kan komen. Ik hoop dat dit snel ophoudt. Alsof zonder de hoofddoek ook maar één probleem is opgelost?

 214. rik May 9, 2011 at 08:00 #

  Tja.. Ik heb eerlijk gezegd ook moeite met die hoofddoekjes. En dat is niet omdat ik intolerant zou zijn tegen godsdiensten. Van mij moet iedereen vooral geloven wat hij wil. Liefst wel binnenshuis graag. En niet denken dat je beter bent dan een ander, omdat je toevallig ergens in gelooft. Maar wat me aan die hoofddoekjes tegenstaat is dat alle vrouwen er hetzelfde uit gaan zien. Als je beelden uit Iran ziet, met al die gelijkgeschakelde vrouwen waar niets individueels meer aan te zien is, dan krijg ik koude rillingen. Hoofddoeken hebben niets te maken met vrije keuze. Het gaat om groepsdwang, en om de wil om anderen het zwijgen op te leggen. Het schijnt trouwens dat het vooral moslim mannen zijn die de hoofddoek belangrijk vinden. Waarom gaan die mannen dan zelf niet met zo´n ding op lopen?

 215. Moe May 9, 2011 at 18:21 #

  Goed verhaal!

  Niet alleen Marokkanen zijn moslim. Daarnaast is het geen reden omdat een Marokkaan iets doet om een andere Marokkaan uit te gaan schelden.

  Een ander zegt kankerhoer, dus dan zeg jij tegen alle moslims kopvod en allerlei andere kwetsende uitlatingen.

  Vuur bestrijdt je niet met vuur en waarom ga je een ander lopen pesten, waarom zeg je niet iets tegen desbetreffende persoon? De personen waarop jij doelt doen niks aan het geloof, het is een conclusie die jij trekt en eerlijk gezegd weet ik niet eens waarop jij het hebt gebaseerd.

  Daarnaast las ik dat een neger het slachtofferrol wilde aannemen. Ga naar de bijlmer en je zult zien hoe heel veel mensen van jouw bevolkingsgroep zich gedraagd. Luidruchtig, asociaal en schelden en bedreigen zijn een aantal kenmerken van hen. Daarnaast beroven heel veel negers nog steeds Hindoestanen, Chinezen en Javanen in Suriname. Dit betekent niet dat je alle negers over 1 kam moet gaan scheren, maar helaas ga je alle mensen van 1 geloof over 1 kam scheren. En Marokkaan en Arabier zijn geen synoniemen van elkaar.

 216. Ryuuk May 10, 2011 at 14:57 #

  Mooi stuk en merendeel ben ik het met je eens. Het is vervelend dat mensen hoofdbedekking gelijk zien als vrouwen onderdrukking, maar dat heeft ook te maken met de mindstate van mensen.

  Bijvoorbeeld de media heeft een groot aandeel.
  Media belicht vaak de kant van de onderdrukking(grotendeels dan).

  Mensen uit de islamitische wereld zelf.
  Draagt een meisje geen hoofddoek dan word ze vaak bestempeld als een hoer of slecht of onwetend door mensen die zichzelf moslim noemen. je kunt mensen die niet beter niet teveel kwalijk nemen als de mensen die zeggen dat ze het weten al het verkeerd beeld afgeven.

  Het is niet voor iedereen een vrije keuze een hoofddoek dragen.
  Het komt voor dat het onder drang is en erkenning door de moslim gemeenschap zelf en veroordeling zal heel veel betekenen. Niet de hoofd omdraaien en niks zeggen. Sta op voor de vrouwen die het wel dragen onder dwang zodat ze ten alle tijden weten dat als ze het niet willen dragen dat ze nog steeds respect krijgen.

  Ik vind je stuk mij respect en waardering waardig en deze krijg je ook voor 100% van mij. Het word tijd dat meer mensen zoals jij ook hun mening geven en indien mogelijk ook begrip tonen waarom bepaalde mensen het niet begrijpen.

  Ps. Hoofddoek dragen is ook gewoon iets wat westerlingen deden en doen dus die hele bullshit reacties erop is ook onwetendheid. Laat Wilders hoofddoeken verbieden en kijk hoe de oudere nederlandse vrouwen gaan flashen voor hem ;).

  Hoofddoek of geen hoofddoek ik vind persoonlijk dat wij mannen te alle tijden een vrouw dienen te respecteren. Ook al kleed zij zich als een hoer of loopt ze naakt rond. Het is jammer dat media hoerig gedraag en player gedrag zo stimuleert. Ik persoonlijk merk dat heel vaak. Ik vind maar weinig vrouwen aantrekkelijk zowel lichamelijk als geestelijk. Lichamelijk kan ik een vrouw weerstaan, maar geestelijk ja dan word het moeilijk. gelukkig proberen meeste vrouwen het lichamelijk.

  Ik hou van vrouwen en ja ik geef toe ik word wel eens verliefd op een vrouw. Gelukkig heb ik nog wel voldoende respect voor een vrouw en mezelf om geen player games te spelen ;).

  Pps. Hoofddoek of geen hoofddoek vrouwen zijn voor mij schitterende creaties van de creator ;).

 217. Malika May 10, 2011 at 18:20 #

  Een staande ovatie!!

 218. Fadoua May 11, 2011 at 11:12 #

  MashAllah meid had het niet beter kunnen verwoorden

  Moge Allah swt jou een plekje in jennet el-firdaus schenken inshallah.

 219. Wilco Admiraal May 13, 2011 at 20:26 #

  Respect voor je verhaal, ik schaam mij voor de mensen die zich zonder zich te informeren een mening vormen over jou vrije keuze. Volgens mij is de definitie van vrijheid: “het recht van ieder individu om zijn eigen keuzes te maken zolang het de vrijheid van een ander niet schaadt” Als iedereen dat eens in zijn oren knoopt komen we ooit tot de respectvolle en tolerante samenleving die we hadden in Nederland. Tot die tijd zullen we haat met liefde moeten bestrijden om tot dialoog te komen. Helaas is dit de realiteit van de dag 😦

 220. A. June 7, 2011 at 23:41 #

  Brilliant. Thank you for this.

 221. Imad June 9, 2011 at 11:51 #

  Ik kon het niet laten om op dunya haar blog te reageren.. Ik hou er onwijs van om blogs te lezen omdat ze zo menselijk zijn zo echt.. En dat vindt ik dus ook van dunya.. Ik zelf heb er onwijs veel respect voor MORE KUDOS TO YOU;-) Wat ik heb gemerkt toen ik regel voor regel las.. Dat het op gevoel is gerust.. Ik voelde dat ze geen statement wou achterlaten.. Maar echt haar gevoel heeft laten spreken en zeggen wat ze vindt.. Haar hart heeft gesproken kan je zeggen.. Uit het hart geschreven en die hebben heel veel factoren.. Een van de factoren is op een heel assertief manier het uitleggen van gebeurtenissen.. Het kunnen visualiseren van wat er gebeurt is en dat veroorzaakt medelijden.. Andere factor is wat doet het met je.. Ik zelf kan zeggen wat een geduld en wat sterkte menig mens doet dit haar niet na.. Zegt onwijs veel over de persoon. Dat vooral na dat ze een uitleg gaf waarom ze een hoofddoek draagt.. Dat is de onwetendheid ff bij iemand fiks bijschaven. Ze vertelde ook en zo mooi ben ik niet zonder hoofddoek.. Zonder dat ik je heb gezien ben ik al helemaal gek van je als persoon.. Die innerlijke trekt zoveel meer….

 222. hoesna June 16, 2011 at 22:40 #

  mas;allah zo,n een trotse verhaal over jou.
  heel goed dat je het puur voor jezelf gedaan heb:)

 223. Jan Heines June 21, 2011 at 09:07 #

  Dank voor je evenwichtige blog.
  Ik ga hem breed verspreiden.

 224. Leo Rademakers June 21, 2011 at 09:19 #

  Dankjewel DunyaHenya dat je het een keer zo duidelijk en scherp verwoordt. Ik zou als witte man bijna een hoofddoek gaan dragen om de blos van schaamte en verontwaardiging te bedekken. Ik weet dat wij als Nederlanders een lange traditie hebben van tolerantie. Niet alleen naar buiten toe, maar vooral ook binnen onze eigen grenzen. Eeuwenlang hebben mensen van allerlei geloven en gezindten hun leven kunnen leven binnen onze grenzen, zoals zij dat wensten. De laatste tien jaar lijkt dat allemaal opeens geen cent meer waard. Wij zijn helemaal ons anker kwijt, lijkt het. Geef het alsjeblieft niet op; houd ons een spiegel voor. WIJ zijn Nederland; wij allemaal, met of zonder hoofddoek, Zeeuwse muts, Limburgse blonde pruik, op klompen of muiltjes of uggs, halal, kosher, vegetarisch of Mac, Laten we niemand, maar dan ook niemand buitensluiten. Laten we zelfs de onverdraagzamen niet buitensluiten. Heer, Allah, Jahweh vergeef het hun, want zij weten niet wat zij doen. Houd vol, want alleen als wij zoeken naar wat ons bindt (en dat is veel meer dan wij ons kunnen voorstellen), komen wij vooruit.

 225. Sandra June 21, 2011 at 09:20 #

  Helemaal toppie!!! Valt verder niets aan toe te voegen.

 226. Jesse June 21, 2011 at 09:45 #

  Wow. Diep geraakt door je blog. Het spijt me te horen dat dit gebeurd. Ik schaam me bijna dat ik Nederlander ben.

  Respect voor je wijsheid en voor je kracht. Geweldig dat je jouw verhaal met de wereld deelt. Ik ben er van overtuigd dat je hier veel meisjes en vrouwen, maar ook mannen, mee zult inspireren en kracht zult bijzetten.

  Jammer dat de mensen die dit zouden moeten lezen, het waarschijnlijk niet lezen. Laten we met de mensen die het wel lezen, zij die het nodig hebben, helpen.

 227. Mathijs June 21, 2011 at 10:14 #

  respect, mooi geschreven!

 228. jaap June 21, 2011 at 10:27 #

  100% terechte tekst, blijf schrijven!

  En als puur Hollandse vader van 2 jonge kinderen beloof ik je dat mijn kinderen, hun vriendjes en vriendinnetjes en iedereen in mijn omgeving direct de wind van voren krijgen als ik ooit dergelijke misselijkmakende kreten hoor of meemaak.

  En hoewel ik niet perse een held denk te zijn, verzeker ik ik je dat als ik het ooit meemaak in een bus, op straat of waar dan ook, dat ik zo’n studente die niet naast je wil zitten aan haar haren van haar zitplaats aftrek en de trein uit sodemieter, een schreeuwlelijk in zijn nek gegrepen wordt en zijn excuses aan je zal moeten maken enz.enz.

 229. jhabets June 21, 2011 at 10:29 #

  Ik zal al hoop ik van niet vast racistisch overkomen maar heb soms toch wel een probleem met (jonge) meiden met een hoofddoek. Vind ze vaak (kom ze eigenlijk vooral tegen in treinen en bussen) ongemanierd, brutaal en luidruchtig. De achterliggende reden zal vast cultuurverschil zijn en niet geloofsovertuiging, maar misschien dat er enigsinds wederzijds begrip kan komen waarom mensen zo gaan reageren (nee wil niks goed praten).

 230. Piet June 21, 2011 at 10:47 #

  Beste Dunya Genya,
  Niemand is perfect, dus ik ook niet maar ik probeer wel om zo weinig mogelijk te oordelen.
  Ik ben nu zo ver dat, mocht ik wél een oordeel in mijn hoofd hebben, ik me er bewust van ben en daar wat aan probeer te doen, lees: mezelf op mn kop geef.
  Uw verhaal maakt me erg verdrietig.
  Ook wij hebben last van (zonder afkomst te noemen) buitenlandse jochies die dreigen, rotzooi trappen e.d., maar OOK van Nederlanders die hetzelfde doen.
  De intolerantie die u zelf heeft meegemaakt, is ten hemel schreiend.
  Hoe moeilijk kan het zijn om iemand in zijn/haar waarde te laten.
  Waarom elkaar het zo moeilijk maken in zo’n klein land. Door alle bevolkingsgroepen heen zijn er extremiteiten, pak deze dan aan zonder (positieve of negatieve) discriminatie.
  Durf te noemen waar het om gaat maar wees eerlijk om niet alleen het hoofd naar een kant te draaien en alleen onze ‘buitenlanders’ overal de schuld van te geven.
  Een hand in eigen boezem steken is nog nooit iemand sclechter van geworden !
  Ik wens U veel geduld toe in ons gezamenlijke ‘tolerante’ land en dat u hopelijk eens de tijd mee mag maken dat mensen zich beseffen wat ze een ander aandoen (en het dan ook niet meer doen)
  Troost u met de gedachte dat er ook goede mensen onder ons zijn, hoewel het negatieve altijd harder zal klinken, hoop ik ooit een tijd mee te mogen maken dat het goede gaat overheersen.
  Veel sterkte !

 231. Eef June 21, 2011 at 10:58 #

  Onze diepste angst is niet wat we vol doen,

  onze diepste angst is dat we onmetelijk veel kracht hebben.

  Het is ons licht niet onze duisternis,

  die ons de meeste angst aan jaagt.

  We vragen ons af. “Wie ben ik om briljant te zijn?”

  je bent een kind van god.

  Het dient de wereld niet dat je je klein houdt.

  er is niets verlichtend aan ineenkrimpen

  zodat een anderen zich niet onzeker zouden voelen in jouw

  omgeving.

  We zijn geboren om de glorie van god,

  die in ons is, te manifesteren.

  Die bevindt zich niet slecht in enkelen, ze is in iedereen.

  En als we ons eigen licht laten schijnen,

  geven we ook anderen onbewust de toestemming

  om het zelfde te doen.

  Als we bevrijd worden van onze eigen angst.

  Nelson Mandela

 232. Patricia-Nathalie Chin A Fo June 21, 2011 at 12:24 #

  Eindelijk! Iemand die haar goedheid durft te laten zien….. De wereld is 1, samen komen we er wel…. geloof in jezelf en hou van jezelf…. de rest komt vanzelf goed op zijn eigen tijd.

  God is One! And we are all his children….

 233. IJdo Dijkstra June 21, 2011 at 14:01 #

  Hear, hear!

 234. Lisette van de Graaf June 21, 2011 at 14:41 #

  Prachtig geschreven, echt geweldig! Met alle respect vanuit Barcelona, Lisette

 235. Bert June 21, 2011 at 15:04 #

  Ik voel met je mee, zeker na het lezen van je relaas. Persoonlijk heb ik het helemaal niet zo op met welke godsdienst dan ook; het mondt dikwijls uit in fundamentelistische neigingen. Twee voorbeelden die mij door het hoofd schieten, kinderen die op zondag niet mogen buitenspelen, ritueel slachten, .
  Desondanks ben ik van mening dat je eenieder met respect dient te behandelen, of je nou een bril draagt, een oude auto rijdt, lang haar hebt, ambtenaar bent, een hoofddoek wil dragen of een spijkerbroek.

  Ik ben echter erg bang dat steeds meer mensen hier anders over denken. Nou ja níet over denken, en schreeuwers volgen die anderen met minder respect willen behandelen. Misschien hebben ze geeneens specifiek iets tegen religie, maar zijn het gewoon domme mensen die denken iemand te moeten lastigvallen of beledigen . Ik vrees ook dat ik het tij nog niet zie keren “de samenleving verhard’ heet dat, en wordt weinig tegen gedaan, zelfs niet vanuit de kerk.

  Ik wens je veel sterkte met je ziekte. Probeer nare aantijgingen te vergeten, en doe waar je je zelf goed bij voelt. Het zijn tenslotte waarschijnlijk alleen maar kutautochtonen die een ander zo bejegenen.

  Bert

 236. Dicky June 21, 2011 at 15:34 #

  Sorry dat iedereen zo A sociaal doet soms denk ik ook in wat voor wereld leven we het is goed dat je dit geschreven hebt we moeten laten weten dat dit niet mag !
  All the Best!!! Dicky

 237. Iris June 21, 2011 at 15:58 #

  Amazing blog article. You’ve put your thoughts into words so well. It only saddens me that all this needs to even be said. In the past, whenever I told someone I was from Holland they would smile because we were known for our tolerance and inclusiveness but in the past few years you really can’t say that’s what we’re known for anymore. Anyway, thanks so much for sharing this really important message.

  (PS I am writing in English because my written Dutch is rather poor!)

 238. Lisa de Vries June 21, 2011 at 19:06 #

  Ik vind dit 100% tof!

 239. Sarina June 21, 2011 at 22:11 #

  Waarom iemand leren kennen? Je kent iemand toch al alleen door dat iemand dit of dat doet/draagt #sarcastisch.
  Ik ben zelf getrouwd met een islamitische man (ben zelf katholiek) en krijg vaak van die standaard bangmakerij te horen, vermeld ik dat mijn man ook moslim is dan zie je ze kijken van huh, ben jij ook moslim dan? Dan zeg ik ook wat heeft het 1 met het ander te maken.
  Helaas begrijpen niet alle mensen de vrijheid van godsdienst.
  Goede blog!

 240. Ron June 22, 2011 at 09:09 #

  Ik schaam me rot dat ik een Nederlander ben……….

 241. Rene Kester June 22, 2011 at 09:10 #

  Na het lezen van je blog ben ik onder de indruk van je verhaal! Ik zeg niet dat ik tegen of voor Wilders ben, en vraag me ook af of dit er mee te maken heeft, maar ik vind je verhaal zeer goed omschreven en verwoord. Het is zeer spijtig dat zo een klein aandeel het verpest voor personen zoals jij.

  Groet Rene

 242. iwanhoe June 22, 2011 at 09:11 #

  In 1 adem heb ik je stuk gelezen. Nederland begint een vernederland te worden. Bah. Ben zo vrij geweest om je artikel te RT’ en op twitter.

 243. Eppoh Heermans June 22, 2011 at 09:13 #

  Het lijkt helaas zo te zijn dat veel mensen inmiddels denken dat de zo geprezen “vrijheid van meningsuiting” betekent dat je in het geheel geen rekening hoeft te houden met de mening en gevoelens van anderen. Het is immers je mening… Ik sta zelf voor de klas en één van de dingen die ik mijn leerlingen (groep 5) probeer mee te geven is dat je misschien wel alles mág zeggen, maar dat niet hóeft. In mijn lokaal hangt een groot spandoek met daarop de tekst; “Zeg iets aardigs of zeg niets!”
  Maar goed van je dat je dit geschreven hebt; ik zal het al mijn volgers op Twitter en Faceboek onder de neus wrijven. En bedenk wel dat de minderheid welliswaar de grootste bek heeft maar dat de meerderheid helemaal niet met die hoofddoekjes zit!

 244. Linda June 22, 2011 at 10:16 #

  Hulde en respect! Ik val op vrouwen en respecteer ieder ander (met welke afkomst, geloof of geaardheid dan ook) net zoals jij.
  Het zou fijn zijn als de wereld om ons heen net even wat meer rekening zou houden met de medemens.

  Linda

 245. Nienke June 22, 2011 at 12:14 #

  Hear, hear.
  Goed gezegd Dunya.

  Even een persoonlijk verhaaltje. Om duidelijk te maken waarom mij dit raakt.
  Al vind ik het stom om dit op te schrijven, omdat hoe iemand eruit ziet of welk geloof hij/zij belijdt er helemaal niet toe doet. Al draag je een tafelkleed om en een lampenkap zou mijn oma zeggen, het maakt niet uit wat je gelooft, maar hoe je leeft. Doe je best, wees een goed mens. Ik ben niet zo’n wij/zijdenker eigenlijk. Sterker nog heb er een grondige hekel aan.

  Ben Nederlandse en heb meer dan goed contact met mijn hoofddoekdragende buurvouw (en buurman, die ook). Ze zijn moslims, gaan naar de moskee, eten halal, oudste zoon gaat naar Arabische les op zondag. Vanaf de geboorte van onze zoons was er een klik. In eerste instantie vooral tussen mijn jongste en de buurvrouw. Hij hoefde haar stem maar te horen, begon te lachen en wilde naar haar toe. Vanaf dat hij kon praten, hoorde ik haar naam tig keer per dag. Later werd dat het zinnetje: ‘Ben even naar Aïcha’. We maakten wel eens een grapje dat hij de verkeerde voordeur heeft gekozen.
  Onze zonen spelen, eten en logeren al heel wat jaren bij elkaar. Kinderen aan huis over en weer. In 10 jaar is er heel veel lief en helaas ook leed gedeeld.
  Mensen kunnen zulke domme dingen zeggen. Ook tegen mij. Je wil niet weten wat mensen durven te vragen. Uit onwetendheid, uit angst, god weet waarom allemaal. Het doet me serieus keer op keer zeer. Pissig word ik ervan. Waar hebben jullie het over? Wat denken jullie nou? Jullie zeggen deze dingen over mensen waar ik vreselijk gek op ben! Gewoon niet doorhebbend hoe kwetsend het kan zijn.
  Je verhaal maakt me ook verdrietig, omdat ik weet dat mijn buuv hier ook mee te maken heeft. Afschuwelijk! Dat wil ik niet.
  Gelukkig hebben we vooral veel plezier met elkaar en zijn we blij dat we buren zijn. En gaat al deze ellende meestal langs ons heen. Ik negeer het als het even kan.

  Al denk ik dat we er voorlopig nog niet vanaf zijn.
  Ik ga meer blogs van je lezen.

  Even een traan wegvegen. Nogmaals, ben echt geraakt door je woorden.
  Sterk geschreven Dunya. Heel bruikbaar. Dank!

  Nienke

 246. NN 1966 June 22, 2011 at 12:56 #

  Priima Blog Dunyahenya. Helaas zijn er in Nederland een flink aantal mensen die alleen fysiek volwassen geworden zijn. Mentaal zijn deze mensen niet veel ouder geworden dan hoogstens puberaal. Die verdelen de wereld nog steeds in dikke mensen, dunne mensen, lange mensen, korte mensen, roodharigen, mensen met puistjes etc.etc. Ook hoofdoekjes horen daarbij. Volwassenheid betekend je eigen persoonlijkheid te ontwikkelen totaan de grens van iemand anders. Hoe ik me kleed heeft een ander eenvoudigweg niks van te vinden of mee te maken. Ik moet wel meer dan eens diep zuchten als ik naar ons landje kijk. Geneuzel over hoofddoekjes en niqaab’s, gezeur over moskeeën en dan wel zelf naar een kerk gaan. Laten we het eens breed maatschappelijk hebben over de 2e bankencrisis die er aan zit te komen, de nog steeds lekkende kerncentrales in Fukushima en de bijbehorende radioactieve vis e.d., de Arabische lente, die dan weer iets positiefs is, de bijna verdubbeling van het aantal aardbevingen, investeren in groene energie en meer essentiële zaken die zowel ons alswel de hele wereld aangaan. Laat mensen die een hoofddoek willen dragen dat toch zelf uitmaken.

 247. Mike June 22, 2011 at 13:01 #

  Goed Dunya om van jou de andere kant van het hoofddoekjesverhaal te horen. Het brengt alles in een heel ander licht. Verplicht leesvoer voor elke PVV-er! Trouwens, mijn moeder droeg in de 60-er jaren ook een hoofddoekje. Mijn oma heeft altijd in Scheveningse klederdracht gelopen (een zwarte cape en een witte kap met vergulden zegels) Dus of het nou om geloof of modegril gaat, gewoon dragen waar je je goed bij voelt en de rest heeft zich daar maar bij neer te leggen. Nog iets goeds uit jouw artikel: door jouw ervaringen op te schrijven en met ons te delen, leg je nu heel duidelijk bloot hoe gevaarlijk de invloed is van lieden zoals Geert Wilders. Blijf jezelf, je doet het goed.

 248. Moniquw June 22, 2011 at 14:08 #

  Ik kan me herinneren dat mijn oma nooit de deur uit ging zonder haar hoofddoek. Die hield zij op in de winkel en ook als ze naar de bank ging. Ik ben 40 jaar en mijn oma is overleden toen ik een jaar of 15 was. Dus 25 jaar geleden droegen oudere Nederlandse oudere dames gewoon hoofddoeken. Niet om dezelfde reden vermoed ik, ook al was mijn oma wel een gelovige vrouw. Maar ze ging de straat niet op zonder haar hoofddoek en daar was nooit commentaar op. Dat was toen heel normaal. En ik woonde niet in Urk of dat soort gemeentes. Gewoon midden in de randstad.

  Dat commentaar is er pas gekomen nadat Wilders zijn onzin is gaan verkopen. Ik vraag me af hoe de Nederlandse jeugd gaat reageren als Wilders morgen ineens bedenkt dat hij het dragen van petjes afkeurt omdat dit voort komt uit weet ik veel wat (moelijk te voorspellen wat die geesteszieke Wilders hierbij kan bedenken). Als hij vind dat petjes of caps wel heel Marokkaans is, en dus wel opgelegd zal zijn door hun heilige boek, zullen al onze jongeren dan ineens hun petjes thuis laten? Zullen onze oudere mannen die tegenwoordig massaal petjes dragen dan bloodshoofds over straat gaan?

  Laat ik voor op stellen dat ik onderdrukking waar, wanneer en door wie dan ook, altijd afkeur,maar…..

  Maar als mijn zoon van 12 de straat op gaat dan leg ik hem dus wel op dat hij gewassen is, zn tanden poets, goed voor zn kleding zorgt en dus netjes en verzorgt de straat op gaat. Is dat onderdrukking?
  In onze cultuur hoort dat je je lijf bedekt voor je de straat op gaat. Er staat nou eenmaal in de wet dat je niet in je blote reet naar buiten mag tenzij je dat doet op een speciaal daarvoor aangewezen plaats zoals de nudisten camping. Is dat onderdrukking?
  De kracht van de mode en de media zorgt er voor dat wij min of meer voorgeschreven krijgen wat voor kleding we dragen. Daar is wel wat keuze vrijheid in maar die is beperkt. Want dat leuke jurkje van de C&A is toch heus bedoeld voor haar en niet voor hem. Is die beperkte keuzevrijheid dan onderdrukking?

  Mijn kind voelt zich prettig als hij schoon en goed verzorgt is, zelfs al is dat door mij opgelegd.
  Ik voel me prettig als ik gekleed op straat loop en niet naakt, zelfs al is het 35 graden in de schaduw, maar dat komt wel voort uit de regel die in de wet staat dat ik mn lichaam moet bedekken op straat. Want het is ongetwijfeld veel fijner om gewoon lekker vrij en zonder lichaamsbedekking buiten te zijn als het zo warm is, maar dat doe ik niet. Ik zou me dood schamen.

  De schrijfster van deze blog voelt zich prettig met haar hoofddoek.
  En of dat nou voort komt uit religie, uit de wet, uit gewoonte, uit cultuur, uit de mode of hoe je het ook wilt noemen, ik snap echt niet waarom mensen als Wilders daar over denkt te mogen oordelen zoals hij dat doet en waarom er van die hersenloze volgers zijn die maar wat aankwaken als ze iemand zien die haar hoofd bedekt.

  Ik zie Wilders ook altijd alleen maar in zijn pak op tv. De dresscode in de kamer is misschien wel het dragen van een pak, maar dat riekt wel naar onderdrukking. Misschien moesten we maar een wet aan gaan nemen wat het dragen van een pak verbied. Of wat dachten jullie van een paktax? Want het is wel duidelijk dat dit dwingend opgelegd is door de voorzitter van de kamer (ofzo). Achterlijk cultuurtje daar in die kamer. Dan doen we er gelijk een wet bij die het dragen van petjes verbied, want dat kan toch niet, dat ziet er niet uit! De goden van de mode willen graag een verbod op het dragen van sokken in sandalen. Doen we er ook gelijk bij.En ik geloof noooooit dat iemand vrijwillig croqs draagt, die zijn zo vreselijk, dat moet wel door de campingbeheerder opgelegd zijn, dus afschaffen die handel. Is er nog meer wat we kunnen verbieden? Hoezo onderdrukking…..

  Wat ik bedoel te zeggen met dit relaas is dat het tijd wordt dat mensen zoals Wilders ingesmeerd worden met pek en veren en de stad worden uitgejaagd. Dat we mensen in hun waarde laten. Dat we mensen helpen die onderdrukt worden en mensen met rust laten die gewoon hun eigen gang gaan.

  Lang leve de keuze vrijheid!

  Goed van je meisje, draag je hoofddoek met TROTS.

 249. Esther June 22, 2011 at 14:14 #

  Hoera voor jou!

 250. Vinod June 22, 2011 at 17:04 #

  Ik ken je niet, maar ik ben trots op je.

 251. Nienke June 22, 2011 at 20:04 #

  Mooi stuk. Het is denk ik de angst voor het onbekende wat dit soort opmerkingen oproept bij mensen.
  laten we daarin eens iemand met een ander uiterlijk of een andere cultuur op een positieve manier aanspreken en het onbekende bekend laten worden. Wie weet tot wat voor interessante ontdekkingen we met z’n allen komen.

 252. Jamshid Farshidi June 22, 2011 at 21:27 #

  Tranen in mijn ogen. Het verdrietige verhaal van een moslima anno 2011 en de warme reacties van mensen die met jou en je lotgenoten meeleven.Toch zijn er meer mensen met hart en ziel dan mensen met een zeer laag IQ. RESPECT

  • Natalie June 23, 2011 at 00:25 #

   Ik denk dat er maar weinig mensen wat hebben tegen het individu wat de hoofddoek draagt. Ik denk eerder dat veel van de negatieve reacties van mensen voortkomen uit wat de hoofddoek voor hen representeert. Natuurlijk is dit geen excuus, maar wel begrijpelijker. Als jonge vrouw wordt ik met steevaste regelmaat lastig gevallen door jeugd van allochtone afkomst, onbewust en ongewild associeer ik dit toch instant met het feit dat ze islamitsch zijn. Ik merk bij mezelf dat mijn tollerantie ten opzichte van de islam steeds meer afneemt, en dat ik best verbaasd ben over hoe intollerant ik ben geworden. Als ik even vanuit mezelf spreek dan denk ik dat er altijd misconcepties bestaan over waar bepaalde zaken voor staan. Bijv. allochtone hangjongeren zijn vervelend maar dat wil niet zeggen dat heel het islamitsche geloof kul is. Uiteindelijk ervaren we als individu één fenomeen en denken we dat dit slechts het topje van de ijsberg is en brandmerken we voor het gemak alles wat over één kam te scheren is.
   Ik wil maar zeggen, er is altijd wel een aanleiding om een bepaald wereldbeeld aan te nemen. Dat rechtvaardigt het niet, maar het is negen van de tien keer geen blinde haat en nijd die er voor zorgt dat we geen respect kunnen opbrengen voor iets.

 253. Jurjun Koning June 23, 2011 at 04:14 #

  Mooi geschreven, ik wist niet dat er zo negatief werd gereageerd op het dragen van een bepaald kledingstuk. Dat is heel jammer, want kennelijk wordt hier venzelfsprekend aangenomen dat jij de symbolische waarde die het voor sommige mensen heeft ook persoonlijk ondersteund. ‘Beauty is in the eye of the beholder’ en zo is het ook met symboliek vind ik. Het feit dat dit voor sommige mensen aanstootgevend is ligt niet aan jou, maar aan de persoon die dat vind. N.b. zelfs al zou het 99% zeker zijn dat je hiermee wilt aangeven vrouwen onderdrukking te willen onderstuenen dan heb je nog altijd, vind ik, het recht om hiervoor je te uiten. Iedereen mag dat, maar dat heeft niets te maken met jou als individu. Ik vind het ook onbehoorlijk als jij er persoonlijk op wordt aangesproken.

  Ik ben blij dat je dit verhaal geschreven hebt en jouw kant van het verhaal laat zien. Ik hoop dat veel mensen na het lezen van je verhaal, mischien kritisch naar hun eigen eerste reactie/mening/waarde kijken als ze iemand over straat zien lopen met een hoofddoekje, een kruisje, londsdale kleding, kort of kaal haar, een snor, een baard, of gewoon een jurk. Dat zegt namelijk iets over jezelf en is niet noodzakelijkerwijs wat de drager van dat kledingstuk ermee bedoelt. Handel uit wat je weet voordat je iemand onnodig beledigt. Ik will ook gewoon morgen een londsdale tshirt kunnen dragen zonder dat mensen mij uitschelden voor racist, of mijn baard kunnen laten staan omdat ik gewoon scheren niet leuk vind.

  Jurjun

 254. Stefan Matta June 23, 2011 at 07:24 #

  Och meid, wat vervelend voor je! Ja echt belachelijk dat er mensen je op je uiterlijk beoordelen en daardoor soms extreme meningen hebben. Echt verbazingwekkend is het niet aangezien jouw uiterlijk de meest extremistische mening vertegenwoordigd. Die van een een geloofsysteem dat er in geloofd dat niet elk mens gelijk is. Dat je de islamiet en de dhimmi hebt. Die juist hun geloof boven die dat van anderen stellen. Die niet voor tolerantie van andere meningen staat. Die vrouwen onderdrukt, lijfstraffen uitdeelt en wereldwijde dominantie wil. Gek he, dat er dan af en toe mensen zijn die daar een beetje boos om worden. Meisje, blijf maar lekker binnen want ik ben bang voor je dat je deze harde,bange,enge maatschappij niet aan kan.

  Groeten,

  een VVD-Stemmer

  • Stefan Matta June 23, 2011 at 07:40 #

   P.S. Kan je niet beter stoppen met dit blog en je tijd die je hier aan besteed wenden aan een psycho-therapeut. Je hebt duidelijk een aantal frustraties en twisten waar je in je eentje niet uitkomt en die je beter met een professional kan bespreken. Ik las verder op in je blog dat je hebt relativeren… Wie probeer je voor de gek te houden? Als ik me de DSM-IV een beetje voor de geest kan halen dan heb je een algemene angststoornis. Therapie en een anti-depressiva lijken me een beter medicijn dan dit zeer slecht geschreven weblog van je.

   • divandiva July 26, 2011 at 15:06 #

    Als we al iemand langs de dsm-IV lat moeten leggen is het toch wel ons juweel Geertje W., minimaal ODD, OCD en een fikse angststoornis en dan zullen we maar zwijgen over al die giftige stoffen die al jaren dat arme schedeldak kwellen om die pruik wit te krijgen en zo te verhullen dat hij een indo is. Vraag me af hoe hij zou scoren op de psychopatieschaal en hoe zijn EQ is….
    in ieder geval geholpen door jouw partij zonder daar de daadwerkelijke democratische rechten en plichten te willen dragen de toon in dit land te verzieken……
    en teveel mensen voer geven om anderen op hun uiterlijk te maltraiteren en dat dan te legitemeren onder het mom van schijnredeneringen, Stefan!
    Lees die Mandela quote nog maar eens een keer, daar kan een mens daadwerkelijk wat van leren!

   • Hanane December 6, 2011 at 19:22 #

    Beste Stefan Matta,

    Als je vind dat het een slechte blog is waarom doe JIJ dan moeite om erop te reageren ? Volgens mij moet jij in therapie ..
    Jeminee zeg.

    Groeten,

    Je landgenootje (Marokkaanse)

 255. cynthia van der linden June 23, 2011 at 10:58 #

  Laat ik eerst even vertellen dat ik ‘anti’-hoofddoek ben,in die zin dat ik het onder de wat extremere kleding-uitingen vind vallen…zoals bijvoorbeeld rasta-haar,tatoeages in gezicht e.d.,veel soorten piercings,maar ook veel te bloot/sexy geklede vrouwen. En ach,ieder heeft nou eenmaal zijn voorkeuren nietwaar? Ik kan me voorstellen dat sommige mensen aanstoot nemen aan of bang zijn voor…Maar nu komt het!! Waar is het fatsoen van deze zgn nette mensen,dat ze denken dat ze zomaar een vreemde kunnen uitschelden op straat?? Kom op zeg,dit is echt belachelijk en je bent echt een DAME dat je er niet op ingaat! Daarbij;is er nog nooit iemand op je af gestapt die gewoon via een normaal gesprek zijn vragen en opmerkingen heeft geuit? Je spreekt Nederlands,draait gewoon mee in de maatschappij…dat bewijst toch al dat je niet achterlijk bent lijkt me..Want ondanks de stellingen waar ik mee open,ben ik erg van de dialoog. Met whatever colour,dus. Waarom ben jij zo,doe jij zus?,intrigeert me. Waarmee ik niet zomaar alles voor zoete koek aanneem,want iedereen die zich misdraagt mag van mij exit! Van de voetbal-hooligan(nederlanders) tot de reljeugd op straat(vaak marokkaans) tot de loverboys(veel antillianen). Daar ben ik bij voorbaat al mee uitgepraat,dank u….oprotten en kutklusjes opknappen,aub! Maar zo iemand als jij…daar valt toch prima mee te leven!? Kun je niet een komische docu-soap maken,of een boek? Want in tegenstelling tot wat je zelf beweert,is je verhaal prima!! Groetjes en sterkte verder…

 256. marc June 23, 2011 at 11:10 #

  Ijzersterk betoog ! Viavia hierop terrechtgekomen. NL wordt onverdraagzamer, onwetender en botter; en die blonde mijnheer voedt dit. (zo zeg ik het toch netjes ?)
  Zogauw ik de (economische) mogelijkheid heb vlucht ik.
  Veel sterkte, en moge God je pad verlichten,
  marc

 257. Evert June 23, 2011 at 12:03 #

  Respect, echt respect;-)!

 258. cimi June 23, 2011 at 12:47 #

  Woorden schieten voor mij tekort .RESPECT

 259. Onderzoeker June 23, 2011 at 20:42 #

  Jij bent een topvrouw!

 260. Inge Charleston June 24, 2011 at 09:26 #

  Wat heb ik veel respect voor jou en wat zijn er toch veel hersenloze mensen!!

 261. Silia June 26, 2011 at 13:13 #

  Respect.

 262. Theunissen June 27, 2011 at 08:06 #

  Respect! Helaas wonen er in Nederland ook mensen die slechts tot hun eigen voordeur “zicht” hebben. Dit geldt overigens niet alleen voor de zogenaamde autochtonen.

 263. Rene June 27, 2011 at 11:13 #

  HEb de halve wereld over gereisd, vertel mij aub niet hoe mensen zijn, en zeker niet in mijn land, ik zie de groeiende intolerantie jegens buitenlanders (ie. moslims).
  Maar ik zie ook het kwijtraken van onze eigen identiteit, dit is Nederland 30 jaar geleden stonden de vrouwen op de schans voor gelijke rechten voor de vrouw, en volgens mij is in de islam dat nog niet het geval???? verder ga ik niet in op de cijfers qwa misdaad, recalcitrant gedrag op straat van wel heel vaak dezelfde groep, u islam zegt toch dat niet gelovigen varkens zijn??? dat ervaren wij (nee niet in de villawijken van onze bestuurders) elke dag op straat.
  Walgelijk dat mensen je zo aanspreken maar als ik elke keer als ik lastig gevallen word door jochies van 13 – 17 (de bekende doelgroep) mij daar druk om ga maken heb ik geen leven meer.
  Het is vooral je referentie kader ben je in NL geboren??? of kom je uit de woestijn dan weet je: in wat voor een walhalla je hier terecht bent gekomen.
  Dat is ook de reden dat u “familie” die hier naartoe gekomen is tot 10 jaar geleden geen problemen heeft gehad, het is U generatie die niet weet hoe goed we het hebben hier met zijn allen, en dan bedoel ik echt wij met ons allen: 17 miljoen mensen op een heel klein stukje aarde. Mijn advies leuke dame LEEF en laat ze lullen, dat geeft zoveel vrede vooral met jezelf….
  En laten we nu eens met zijn allen leven en er voor elkaar zijn ipv. in verouderde opvattingen geloven, maar wat meer geloven in de wetenschap..die zullen we heel hard nodig hebben in de toekomst, met 7 miljard mensen op een planeet die max. geschikt is voor 4 miljard mensen..

  En voor al die mensen die in een boek geloven wat meer als 1000 jaar oud is, geloven we ook nog dat de aarde plat is, en er heksen bestaan.

  REspect voor ieder mens: dat unieke stukje universum wat we gekregen hebben bij geboorte en dat we weer inleveren na onze tijd..de rest is bijzaak..

 264. esther June 27, 2011 at 16:00 #

  respect!!! wie je ook bent en hoe je er ook uit ziet, en wat je ook draagt, iedereen is gelijk aan elkaar! soms is Nederland echt een shit land! zolang je maar een grote bek hebt kom je er wel…! Maar wat een super goede blog!!!

 265. Sabine June 28, 2011 at 15:57 #

  Zo die komt binnen zeg! Goed geschreven. Vanuit het hart, dat voel je. TOP!

 266. Gaia. July 4, 2011 at 12:38 #

  Like Frank Zappa used to say: we are all wearing a uniform and don’t kid yourself.
  And for you girl: Stay as beautiful as you are. Don’t let anybody teach you to be anything other than you. Freedom is only real when it belongs to all of us. Peace.

 267. Natasha Gerson July 4, 2011 at 14:22 #

  Als reactie op deze blogpost van Dunya ontspint zeer weer de discussie over het al of niet vrijwillig zijn van hoofddoekjes die we volgens dezelfde patronen overal te pas en te onpas kunnen lezen. En ook de presumptie dat iets of puur vrijwillig is of puur gedwongen, alsof er geen nuances bestaan in vrijwilligheid. (is willen voldoen aan de wensen van bvb je ouders vrijwilligheid of onvrijwilligheid?) En dan verbaast het me elke keer weer dat deze discussie (zonder nuances) alleen en uitsluitend over hoofddoekjes gevoerd wordt. NOOIT over alle dingen die we ons opgedrongen krijgen in de (westerse). maatschappij, hoe werkelijk vrijwillig zijn siliconen, neusoperaties, extreme chemicalieen om been en okselhaar te verwijderen, enz enz. Een lap stof kun je gewoon afdoen, een ingekapselde borstvergroting is een stuk moeilijker ongedaan te maken. En nee, zeg niet dat die toch altijd puur vrijwillig zijn, een volwassen gezonde vrouw met A-cup wordt geconditioneerd, gehersenspoeld, moet wel sterk in haar schoenen stan om zich niet mismaakt te gaan voelen.
  Als reactie op deze blogpost van Dunya ontspint zeer weer de discussie over het al of niet vrijwillig zijn van hoofddoekjes die we volgens dezelfde patronen overal te pas en te onpas kunnen lezen. En ook de presumptie dat iets of puur vrijwillig is of puur gedwongen, alsof er geen nuances bestaan in vrijwilligheid. (is willen voldoen aan de wensen van bvb je ouders vrijwilligheid of onvrijwilligheid?) En dan verbaast het me elke keer weer dat deze discussie (zonder nuances) alleen en uitsluitend over hoofddoekjes gevoerd wordt. NOOIT over alle dingen die we ons opgedrongen krijgen in de (westerse). maatschappij, hoe werkelijk vrijwillig zijn siliconen, neusoperaties, extreme chemicalieen om been en okselhaar te verwijderen, enz enz. Een lap stof kun je gewoon afdoen, een ingekapselde borstvergroting is een stuk moeilijker ongedaan te maken. En nee, zeg niet dat die toch altijd puur vrijwillig zijn, een volwassen gezonde vrouw met A-cup wordt er bijkans toe geconditioneerd, gehersenspoeld, moet zich schamen, mismaakt voelen, geen normale bh te krijgen die niet opgevuld is, daar begint het mee. En daar wordt met geen woord over gerept en wie dat wel doet wordt weggezet als een zeurderige tuinbroekfeministe.. De ‘ideale’vrouw in beelden is van een constante hersenspoeling, en niet een vanuit religieus maar vanuit commercieel oogpunt, zodat ze maar kopen, kopen, kopen, kopen –slankheidsmiddelen, sportattributen, de juiste kleren, middeltjes, verfjes, hakjes en ga zo maar door.

  Maar eigenlijk is het raar dat deze discussie onder deze blog weer verschijnt in al zijn voorspelbaarheid. Want als de vermeende onvrijwilligheid van de hoofddoek een excuus is voor scheldpartijen van wildvreemden op straat, zijn die des te onterechter. Want waarom scheldt je iemand uit in wie je een slachtoffer van dwang vermoedt? Dat is dan nog gestoorder dan als je in iemand een vrijwillige exponent van (in jouw ogen) een foute ideologie. En denken de schelders dat iemand die ‘kankerhoofddoek’ naar haar hoofd (letterlijk) geslingerd krijgt vervolgens denkt, ja, eigenlijk moet ik ze gelijk geven, ze zeggen het een beetje lomp, maar tjee, ik kan me wel voorstellen waarom het ze zo aggressief maakt, weet je ik doe hem (vrijwillig) wel af! Nee, als iemand als ophoudt een hoofddoek te dragen omdat de agressie te groot wordt, dan hebben de uitschelders hetzelfde gedaan als de reden dat ze tegen een hoofddoek zouden zijn: Ze hebben iemand gedwongen er anders bij te lopen dan ze zou willen. Ik denk dat de kans klein is trouwens dat ze dat ooit bereiken. Ik denk dat het juist averechts werkt. Ze duwen moslims erdoor bij elkaar op schoot. Tegenstand maakt defensief. Als ik een moslima met een hoofddoek was en ik werd zo benaderd, zou het mij eerder richting fundamentalisme duwen dan dat ik ooit nog zou overwegen de hoofddoek af te doen.

  Hoewel de auteur het nodig vindt om met allerlei voorbeelden (waarschijnlijk voor de zoveelste maal) te benadrukken dat hoewel ze een hoofddoek draagt, dat niet betekent dat ze een of andere fundi is (wat mij betreft ten overvloede, en dan, ook al zou ze niet van homo’s houden, is dat nog steeds haar zaak, zolang ze ze maar met rust laat, en al zou ze geen condooms willen kopen voor een ander ook haar goed recht) is de basisportee van de blog natuurlijk: Hoe halen mensen het in hun hoofd om zich zo te gedragen! En zoals we in onderstaande reacties kunnen lezen, niet alleen ten aanzien van hoofddoekdraagsters worden deze vrijheden genomen, maar ten aanzien van allerlei vrouwen die niet aan het estetische ideaal van de schelders voldoen: Iemand die ‘te’ dik is, bvb, of die verkiest zich kaal te scheren, wordt er ook op getrakteerd, plus alle aannames over oorzaken en wat ze eraan zouden moeten doen. Weer: Afwijkend van het commercieele ideaalplaatje. Maar: Altijd vrouwen, die maar alles te verduren hebben. Want mannen, die worden met rust gelaten, hoe onooglijk ze er ook bijlopen. Want die zouden weleens kunnen gaan slaan he?

  Men heeft het gewoon in het algemeen te laten om vrouwen die ze niet kennen zo idioot te benaderen. Want ze weten niets van die vrouw, en er is niets wezenlijks dat ze aan die vrouw kunnen aflezen aan de buitenkant. Daarvoor zijn de nuances te groot. De tijd dat vrouwen publiek maatschappelijk bezit zijn om over te oordelen is voorbij. Dat moeten Marokkaanse jochies die een blootshoofdse kortgerokte vrouw voor hoer uitschelden zich es beseffen, maar net zo goed alle kortzichtige varkens die vrouwen met hoofddoeken, dikke vrouwen, dunne vrouwen (hé crackjunk!) enz enz enz. Er is geen enkel excuus voor: De (absentie van) dit soort gedrag is de werkelijke maatschappelijke lakmoesproef van vrijheid en tolerantie.

  Wie de hoofddoekdraagster publiek verwijt dat ze door een hoofddoek te dragen zichzelf tot een uithangbord van een verwerpelijk ideologie maakt, dient zich te realiseren dat hij zichzelf daarmee tot excuusverschaffer van (verbaal) geweld maakt, en dus geen recht van spreken meer heeft over vrijwilligheid en onvrijwilligheid.

 268. Armando August 2, 2011 at 18:31 #

  Deze dame heeft een sterk punt dat angst voor de Islam door de grote media gegenereerd en gevoed word. Dat is logisch omdat de angst voor terreur ook middels dezelfde grote media gegenereerd en gevoed word en in datzelfde process aan elkaar gekoppeld wordt. In de praktijk is diezelfde aanwezigheid en/of dreiging zo miniem maar word het toch zo neergezet alsof het overal is wat dus resulteert in simpele mensen die niet beter weten dan te geloven wat de grote media zeggen en door die conditionering dus angstig gedrag ontstaat en vertoond wordt.
  Pure ignorance in de grootste vorm. Dit is dus waarom men geen tv moet kijken, kranten moet lezen of anderzijds propaganda van het apparaat dat de staat heet moet volgen, maar zelf moet leren nadenken en oordelen met gezond verstand en hart.
  In plaats van ons als volk samen te brengen (JUIST ondanks de verscheidenheid in cultuur en onze mooie verschillen die ons zo mooi en divers maken), scheid het ons in grotere zin dan de meeste van ons doorhebben en waar verdeeldheid heerst, kan big brother controle houden. Eén zijn als volk heeft weinig te maken met je geloof, je kleding of smaak. Het heeft te maken met de gelijkheid, vrijheid en drang tot geluk en wederzijds respect die we allen willen. Simpel eigenlijk toch?

 269. klvp September 24, 2011 at 10:25 #

  Mooie post! Toch wil ik je even iets op het hart drukken: Nederlanders doen zo tegen alle mensen die niet zoals de ‘standaard’ zijn. Misschien wil je dit niet horen, maar het is echt zo. Vroeger was ik veel te dun, waarom geen idee: ik at ontzettend veel. Ik ben uitgescholden, gepest in elkaar getrapt en kreeg bijna elke dag wel de vraag waarom ik niet at. Nu ben ik meer volgens de ‘standaard’ en hoor niets meer. Daarnaast is een reden geweest dat mensen zo bezig zijn met hoofddoekjes, het politieke spel van Wilders en de aandacht van de media hiervoor. De mensen die zich hier door laten ophitsen, zijn de mensen die niet voor zichzelf kunnen denken en meegaan met de massa. Dat is schrale troost nr. 1. Een tweede schrale troost is dat Wilders het niet meer heeft over de Islam en Moslims. Dit past niet meer in zijn strategie en ik hoop dat dit je opgevallen is. Wilders heeft zijn aandacht nu op de Grieken gericht. Ook de media pikt dit weer op, zij zulken dadelijk de gene zijn die het moeilijk gaan krijgen. Tot slot: sommige mensen kunnen in het algemeen kunnen meedogenloos hard zijn. Dit zijn de mensen die eigenlijk zeer ontevreden zijn over zichzelf en de manier waarop zij hun leven hebben ingericht. Gelukkig leef jij met trots en weet je nu op deze leeftijd al wat je wilt. Super!

 270. Cogito October 4, 2011 at 18:48 #

  Eenzijdige zeurkolom. En is het nou juist niet bij moslims bij wie de acceptatie voor iedereen die de islamitische gewoonten en gebruiken niet deelt, uitermate gering is. Mijn sympathie gaat toch meer uit naar het meisje dat zich van haar hoofddoekje wil bevrijden. Hoofddoek staat voor dwang en een zeer hypocriete dubbele moraal, waarbij de vrouw eigendom is van de man. Een achterlijk waanidee vanuit een geloof dat uiteindelijk elke diversiteit de nek om wil draaien. Zie praktijk in islamitische landen waar vrijwel geen of zelfs helemaal geen godsdienstvrijheid is en waar niet-moslims onzichtbaar moeten zijn. Heel wat anders dan het agressieve en protserige geklaag van veel moslims hier.

 271. prezzy1971 October 7, 2011 at 19:07 #

  zonder er doekjes om te winden (ja, pun intended) kan ik zeggen dat het onzinnig is om iemand om het dragen van een hoofddoek zo te behandelen. het punt is echter dat mensen een associatie leggen: hoofddoek =moslim= anders. daarom reageren ze vaak zo. van de andere kant is het dragen van religieuze kleding een duidelijke poging om je te onderscheiden van de rest. en zij die zich anders opstellen/kleden/gedragen krijgen te maken met meer reacties dan zij die dit niet doen. ik wil daarbij ook opmerken dat het iets heel anders is om een bepaalde behandeling te eisen; daarmee bedoel ik bijvoorbeeld een man niet aankijken tijdens een gesprek, een man niet de hand schudden etc. jij draagt die doek uit overtuiging. nou, die alto punker draagt zijn tekens om de zelfde reden, en krijgt de zelfde intolerante reacties. hij kan een hulpverlener zijn, maar omdat hij er op een bepaalde manier uitziet trekken mensen de meest voor de hand liggende conclusie. en die is vaak fout. het is echter ook zo dat de gender/fashion policing die in een eerdere post genoemd wordt in moslim landen zeer aanwezig is. door mannen. en in sommige van die landen mag de man die dat ziet zelfs die vrouw slaag geven voor het niet nakomen van die kledingvoorschriften. al deze factoren bij elkaar laten mij de volgende conclusie trekken: het moet van twee kanten komen, die tolerantie; je zult de idioten moeten accepteren net als de verlichten onder de mensen; en je zult de gevolgen van je keuzes, waaronder dus het kiezen voor die hoofddoek ook moeten accepteren. het is een kwestie van wederzijds respect. als ik bij mijn vrouw op kreta ben en mijn schoonmoeder wil naar de orthodoxe kerk, dan draag ik een lange broek en lange mouwen. uit respect voor haar en alle andere mensen die anders denken dan ik. ondanks dat het een openbaar gebouw is en ik eigelijk dat niet zou hoeven. wanneer t niet uitmaakt, thuis, op het strand, in de stad, dan loop ik in korte broek en slippers. omdat het kan. en als laatste: zon hoofddoek werkt vaak ook averechts: het trekt de aandacht naar het gezicht en vooral de ogen, en vaak zie je dan die schoonheid van de vrouw in kwestie gewoon toch 😉 sommige moslimas zijn met hoofddoek zelfs mooier als zonder, doordat het de gezichtsvorm iets wijzigt of kadert.

 272. prezzy1971 October 7, 2011 at 19:19 #

  cogito: ik snap wat je bedoelt, volgens een vriendin van mij die ook moslim is, staat er niks in de Koran over hoofddoekjes. en historici zeggen zelfs dat dat iets voor mannen en dan vaak nog priesters uit die tijd, dus rond 630 na christus was. en als je als vrouw tegenwoordig met blote armen rondloopt op de verkeerde plek krijg je echt klappen. desondanks kan ik me voorstellen dat als iemand je uitscheldt voor het dragen van een geloofsuiting je behoorlijk geraakt wordt. geloven is iets dat diep gaat. wat ik jammer vind is dat mensen niet begrijpen dat een sterk geloof geen geloofstekens nodig heeft. het is helaas meer een teken van radicalisering tegenwoordig: chassidische joden zijn ook radicaler dan iemand die gewoon joods is, de chassidische joden kleden zich specifiek, als geloofsteken. ik geloof zelf heel sterk in bepaalde dingen, maar ben niet religieus. ik heb echter geen enkele behoefte om ook maar een geloofsteken dat mijn geloof weergeeft te dragen. dat heb ik blijkbaar niet nodig. ik denk dus dat men ook echt een hele goede moslim kan zijn zonder baard, hoofddoek of burka. maar thats me. anderen denken wellicht anders en dat moet ook kunnen. maar het is onrealistisch om geen rekening te houden met hen die daar negatief tegenover staan. das eigelijk alles.

  • Nasser February 21, 2014 at 15:23 #

   Oke, volgens mij is jouw vriendin niet moslim want dat is onzin wat jij hier uitkraamt met je historici en over de Koran praten terwijl je de inhoud niet kent. http://quran.com/24 (vers 31) Daar is het bewijs dat het weldegelijk verplicht is.

   Verder een hele goed moslim kan je niet zijn als vrouw als je je niet houdt aan de geloofsverplichtingen zoals voor de vrouw een hijaab( geeen burka, geen hoofddoek maar hijaab(Hijaab= hoofddoek+contouren van lichaam niet vertonen))

   Een sterk geloof heeft zeker zijn gelooftekens nodig om zich te onderscheiden van de rest. Als een moslima nou zich kleedt als een westerse (ideaalbeeld media = NAAKT) vrouw, hoe zal ze zich kunnen onderscheiden van de rest, van ik ben moslima ik sta voor zelfrespect, ik sta voor vrede ik sta voor alles wat goed is. Zij onderscheidt zich door zich islamitisch te kleden.

   En over opmerking hoofddoek is onderdrukking, kom op hoe kan je zoiets nog zeggen als je een bepaalde niveau van verstand hebt. Een hoofddoek KAN GEEN verplichting zijn van de vader,broers, mannen whatever want ze moet het niet voor hun dragen. Je draagt het als je er zelf klaar voor ben als je zelf voor je islamitische identiteit wilt staan. Het is géén dwang, dat kan niet, anders kan ze hem lekker af doen.

   De vrouw is ook absoluut geen eigendom van de man, mensen als jullie nou eens weten wat voor een waarde de vrouw heeft binnen de islam. Ze heeft zo’n hoge hoge positie, waar de wereld jaloers op moet zijn. Bestudeer de islam als je wil weten hoe waardevol wij onze moslima’s vinden, wallahi als de meest waardevolle materiaal op aarde diamant is, dan moet je haar behandelen hoe jij een diamant behandeld. Heel voorzichtig mee omgaan, op een speciale plek houden etc etc…

   Dus aub kom niet met dat de vrouw onderdrukt wordt, vraag maar aan vrouwen op straat zij zullen je dit uitleggen. Ik vind een vrouw die moet voldoen aan het westerse ideaalbeeld juist onderdrukt. Ze vergroten hun borsten, neuscorrecties, liposucties, oogcorrecties, botox etc, waarom??? waarom verander je jezelf terwijl je prachtig in het begin was. Omdat de vrouw zich niet vrij voelt, ze voelt zich niet geaccepteerd, ze moet veranderen want ze haalt de norm niet. Dat is juist onderdrukking.

   De islam is anders, de islam vertelt elke vrouw haar lijf, haar gezicht en alles wat ze heeft gekregen van Allah swt te accepteren en er dankbaar voor te zijn.

 273. Leila October 10, 2011 at 21:19 #

  Wauw, respect voor je tekst!

 274. Isa November 21, 2011 at 16:20 #

  Mensen die denken dat een ‘hoofddoek’ of de bedekking van het lichaam te maken heeft met onderdrukking wil ik ook even vragen is een vrouw die een kort rokje aan heeft en een topje met naaldhakken er onder dan ook niet onderdrukt? De media die de vrouw maar steeds het ideaalbeeld geven van hoe een vrouw eruit moet zien en wat voor cosmetische ingrepen je daarvoor nodig hebt. Is die VROUW dan niet ONDERDRUKT?

 275. Boouchraa November 21, 2011 at 16:57 #

  Wauw meid! Je hebt gesproken vanuit je hart, en dat moest er ff uit! ik weet wat je doormaakt, guess i am the same!
  Ik krijg me dank aan mijn hidjaab en vrije keuze een angstaanjagende blik van sommigen, waarvan ik kippenvel krijg. Maar als ik wat toegeroepen krijg zeg ik er zeker wat op terug, ik wil dat mijn standpunt en keuze duidelijk is. Niemand weet wat er in jou kop omgaat dus begrijp ook niet van waar al dat geauhoer! Bemoei je met je eigen leven, zorg er voor dat die perfect is en wijs dan naar een ander, want de andere 3 vingers wijzen eerst naar jezelf!
  Ik ben trots op mijn hidjaab, dat maakt duidelijk dat ik me ergens aan standvastig houdt en me door de liefde van mijn religie deze uiting geef!

  LEEF EN LAAT LEVEN PEEPZ!

 276. Said November 21, 2011 at 17:15 #

  RESPECT dit kan niet vaak genoeg gezegd worden !

 277. nassira November 21, 2011 at 20:00 #

  Je zegt precies wat ik denk en voel!

 278. Ahmed November 23, 2011 at 02:46 #

  Spread the word! mooi verhaal, inspirerend en helder geschreven. Ik denk dat veel meiden die dit dagelijks meemaken je stijl en spirit nodig hebben om door positive stappen in het leven te zetten.. Keep your head up girl.

 279. Sem November 24, 2011 at 21:22 #

  Ohh wow!

  Je hebt letterlijk al mijn opgekropte gevoelens in een prachtige manier verwoordt. Alles wat ik altijd denk, maar nooit in zinnen kan omschrijven.
  Open-minded, neutraal, objectief, genuanceerd. En dat alles perfect gecombineerd met volle geloof in de Islam. Geweldig! Iets wat je niet vaak tegenkomt in onze society.
  Chapeau!

 280. Gerda Maria December 3, 2011 at 02:26 #

  Maak je niet druk, neem NIETS maar dan ook NIETS persoonlijk want…
  Hetgeen je thans ervaart IS reeds Utopia…
  dit alles gebeurt niet écht…
  je ervaart het als écht maar daarom is het nog niet zo echt als je aanvankelijk en onvermijdelijk gelooft.

  We leven in een Virtuele Werkelijkheid die je als een “Wat-Als”-versie van “Het Leven” kan omschrijven.
  Net zoals we levensecht kunnen dromen zo zullen we later ook deze contradictorische fases van “Het Leven” als een verre, rare (soms nare) droom ervaren en beschrijven.

  Ik weet het…
  dit klinkt in eerste instantie gek…
  doch lees er de boeken over kwantumfysica en bewustzijn op na en durf hierover eens open-minded na te denken, dan kom je tot dezelfde conclusie als zovelen.
  “Het Leven” is een spel, een energie-spel…
  Een illusionair Klank- en Lichtspel dat volgens een Verborgen Camera-principe verloopt.

  Eens je dat begrepen hebt ga je anders denken over dezelfde situaties en van zodra je anders denkt verandert jouw leefwereld vanzelf met jou mee.

  Het is ons persoonlijk gebrek aan vertrouwen in het automatisch orde-scheppend vermogen van de natuur dat ons uit-de-context-getrokken ervaringen en waarnemingen bezorgt.

  Wijzelf en niemand anders zijn verantwoordelijk voor onze persoonlijke kijk op de wereld en onze wijze van omgang met hetgeen we waarnemen of ervaren.
  Nogmaals…
  “Het Leven” is een spel… een energie-spel…. een e-spel zonder weerga.

  Maar het MOOISTE van heel dit spel is dat ALLES aar dan ook Alles een CONSTRUCTIEVE reden van bestaan heeft.
  Niets gebeurt zomaar.
  Niets is overbodig.
  Alles heeft een gelijkwaardig nut.

  We worden elk moment GETEST op ons Vermogen om te
  “Blijven Houden Van” Alles wat Is zoals het Is.

  De ene keer slagen we daarin, de andere keer niet.
  Geert Wilders is gewoon een 100% Gelijkwaardige Pion in dit spel waarin wij Allen Evenwaardige Top-Acteurs zijn.

  Het is aan elk van ons om ons al dan niet te laten vangen aan zijn grandioze vertolking.
  Want…
  Wij hebben op eender welk moment de keuze om onszelf de volgende vragen te stellen:
  “Wat kan of Moet ik uit deze onbegrepen situatie leren?”
  of
  “Wat heb ik nog steeds niet begrepen dat dit soort fenomenen op mijn pad blijven komen?”
  of
  “Waar hangt de Verborgen Camera?”
  of
  “Word ik er beter van als ik me erger aan iets wat ik niet direct als Liefdevol ervaar?”
  of
  “Wat zou ik kunnen doen om mensen zoals Geert Wilders op een Begripvolle en/of Bewust Constructieve Wijze tot minder eenzijdige gedachten te bewegen aangaande hoofddoeken en andere hete hangijzers?”
  of
  of
  of

  Er zijn Eindeloze mogelijkheden om eender welke onbegrepen situatie vanuit een Win-Win-Standpunt te benaderen en je zal merken dat “Het Leven” zich dan ook vaker van de Win-Win-kant zal tonen.

  Persoonlijk heb ik veel baat bij het “Bewust Glimlachend Observeren”
  Hoe vaker ik Glimlach hoe makkelijker ik mijn Vertrouwen in de Universele Perfectie herwin en hoe langer ik ook het Vertrouwen in het Automatisch Orde-Scheppende Vermogen van de Natuur kan behouden.
  Dat Vertrouwen schenkt me innerlijke rust/vrede en daardoor ga ik Automatisch weer Glimlachen en als ik Intens Glimlach kan ik ook makkelijker en sneller Begrip tonen voor eender wie of wat in eender welke situatie.
  Want… datgene wat we anderen verwijten kan straks onverwacht ons eigen aandeel worden en dan zouden we toch ook graag op Begrip van anderen kunnen rekenen, toch?

  Geloof me,
  mensen reageren enkel vanuit onwetendheid op een kwetsende manier.
  Mensen die waarachtig Vertrouwen in de Perfectie van de Schepping die vinden elke dag opnieuw eindeloze manieren om Begripvol door “het Leven” te reizen.

  Bedenk dat ALLES wat je via persoonlijke Intenties uitstuurt ook in veelvoud en met vereende kracht weer naar jezelf terug keert.
  Dit is de Natuurwet van Actie en Reactie.
  Een Wet die voor IEDEREEN gelijk is en op ELK facet van de Schepping van toepassing is.
  Dus…
  De wereld zoals die er volgens JOU uitziet is het gevolg van Jouw verzamelde Gedachte-intenties door de jaren/eeuwen heen.
  Zolang we dat niet begrepen hebben komen bepaalde situaties steeds extremer op ons Pad tot… we de logica hiervan inzien.

  Dus….
  Denk aan anderen met het soort Intenties die JIJ graag in veelvoud en vereende kracht zou terug krijgen.
  Praat over anderen zoals jij graag over jezelf zou horen praten.
  Behandel anderen zoals je zelf het liefst van al behandeld zou willen worden.

  Doe je dat niet dan krijg je steeds opnieuw datgene op Jouw pad wat je in wezen NIET wil.
  En dit blijft dus zo doorgaan tot elk op zich begrepen heeft hoe eenvoudig het kan zijn om de eigen leefwereld om te vormen tot een Aards Paradijs.

  DURF te Geloven in de transformerende Kracht van Jouw Gedachten en doe zelf de test door voortaan voluit voor Eindeloos Begrip voor het onbegrepene te gaan!
  Sinds ik ik ook de 100% Gelijkwaardige Noodzaak van het zogenaamde negatieve ben gaan Geloven is mijn leven stukken leuker, liedevoller en dus makkelijker geworden.
  De Glimlach is mijn persoonlijke Orde-Schepper in eender welk chaosveld.
  Het volstaat dus om Bewuster te gaan Glimlachen om herkenbare signalen van Onvoorwaardelijke Liefde op te wekken bij jezelf en anderen.
  Ik wilde deze eenvoudige Win-Win-spelregels graag met jullie te delen opdat ook jullie ermee aan de slag kunnen gaan.

  Succes x 2 tot in het oneindige!

  Liefs en Big Smile van me

 281. Ties December 13, 2011 at 21:17 #

  Mooi geschreven!

  Leg de schuld echter niet bij Wilders, de wereld is nu eenmaal vol met dit soort mensen. Als de een weg is staat de volgende alweer op.

  Leg deze eerder bij het soort volk dat zich laat beinvloeden door jarenlange indoctrinatie van krantenkoppen en stemmingmakerij.

  Het is jammer dat we in een land leven waar de gemiddelde mens zich dagelijks 4 uur laat brainwashen door wat de media hen voorschoteld. Zelf nadenken is niet meer nodig want als de media zegt dat het onveilig op straat is en dat er een invasie is van relmarokkanen dan is dat toch zo?

  Mijn advies aan jou: Stay positive en behandel anderen zoals je zelf ook behandelt wil worden.
  Mijn advies aan de wereld: zet die tv uit en “Don’t Believe The Hype”!

 282. peter December 15, 2011 at 10:07 #

  geloof er niks van

 283. Sam December 15, 2011 at 12:11 #

  Alles wat je in je blog vertelt is prima.. Op 1 ding na: “Als de Nederlandse samenleving zich net zo boos zou maken over de bovenstaande zaken als het feit dat ik mijn hoofd bedek….” Hoe kun je hier praten over “de Nederlandse samenleving”? Je hebt het er zelf over dat je het niet leuk vindt dat men moslima’s over een kam scheert, waarom doe jij dan hetzelfde met ‘de Nederlanders’?

  Prima dat je voor jezelf, je cultuur en je geloof op komt, maar doe het dan wel op de juiste manier en houd het bij jezelf. Breng geen partijen in het verhaal die hier geen aandeel in hebben. Zoals mij.

  • Rose February 19, 2014 at 14:14 #

   *”Zoals IK”

 284. Paul December 15, 2011 at 12:49 #

  In your face, tegen al die mensen die negatief reageren op het dragen van een hoofddoek, of dat nu een religieuze, of een medische achterliggende gerdachte heeft !

 285. Minnema December 15, 2011 at 13:26 #

  Top geschreven! Dank!
  Vrouwen als jij hebben we nodig in Nederland.

 286. aysegulsener December 15, 2011 at 15:49 #

  Ge- wel- dig!!!!

 287. Ellen December 17, 2011 at 21:33 #

  Wow! ben er stil van!
  Geweldig dat je dit hebt gedeeld, zouden meer mensen moeten doen!
  Respect voor jou!

 288. San December 23, 2011 at 13:12 #

  Have a look:http://nl-nl.facebook.com/hethoofdboek

 289. nadia December 29, 2011 at 15:52 #

  In Een woord. Heb respect voor je dat je dit van je afgeschreven hebt. Blijf zo door gaan meid. Allah y rdie 3aliek. Nadia Rahali.

 290. Marc December 29, 2011 at 18:47 #

  Dope, ik hoor niemand zich druk maken over de klederdracht van nonnen, waarom maken mensen zich druk over boerqa’s en hoofdoekken. Iedereen die zich gedwongen voelt om wat lelijks te zeggen of bedreigd wordt door het genen wat ze niet zien moet zich dood schamen en werken aan ze eigen zelf vertrouwen want ze projecteren gewoon hun eigen angst op iemand anders. Ga zo door #Bless

 291. Shirley January 18, 2012 at 20:55 #

  Jij verdiend een medaille met deze post. Geweldig geschreven!

 292. Marita January 19, 2012 at 16:33 #

  Geweldig verwoord (geen idee of dit de juiste spelling is maar dat is ook helemaal niet belangrijk)!!! Ik heb respect en vooral ook bewondering voor jou.

 293. Hamza January 20, 2012 at 00:56 #

  Ten eerste mijn respect voor alle meiden die dit dagelijks meemaken. Dit komt me bekend voor, met de verhalen die mijn zusje mij altijd verteld. Ten tweede wordt er in nederland meer waarde gehecht waar je vandaan komt dan wat je hier in nederland hebt bereikt.

 294. Youssra February 2, 2012 at 19:10 #

  WAAAUW!

 295. Moslima February 2, 2012 at 23:07 #

  Respect!

 296. LOubnaa February 13, 2012 at 01:23 #

  REspecctt .

  ik snap het niet als een meisje een hoofddoek wil dragen doet ze dat tog. andere kiezen ervoor bloot te lopen en zij kiest ervoor om zich zelf te bedekken.

 297. Sandra Vd Laar March 9, 2012 at 18:17 #

  Wow kan me hier helemaal in vinden
  al heb ik weinig negatieve kritiek gehad op me hoofddoek
  als nederlandse moslima, behalve wat vuile blikken dan
  Masha’Allah mooi geschreven

 298. Rina March 14, 2012 at 18:39 #

  Wow fantastisch geschreven R E S P E C T

 299. geert April 29, 2012 at 17:27 #

  ben jij de enige normale die ik zo gehoord heb. Maar dan nog maak ik geen onderscheid! Kleine kut marokaantjes proberen een hele buurt te terroriseren. En uit verveling worden vrouwen lastig gevallen. Uiteraard de marokanen die ik op scooters zie rijden zonder kentekens worden gestolen. En zo overvallen gepleegd. Bekijk maar eens naar opsporing verzocht. 90% is niet blank. En dan zijn er mensen die beweren dat er ook slechte nederlanders. En uiteraad die zijn er, maar die zijn hier thuis. En apen te gast! Daar in tegen Moet alles wat niet blank is vergast worden (met cyclon B) en de blanke pedo’s en homo’s die ons land te min zetten. Weg met het volk dat niet in het ideaalbeeld van de nederlanders past. En nederlandse hoertjes die hun land verraden. Horen maar in 1 soort bad, namelijk een bad gevuld met zoudzuur.

  • Moslima February 20, 2014 at 12:26 #

   zouTzuur…

   zo ideaal ‘Nederlands’ ben je zelf dus niet eens 😉

 300. bernardholtrop April 29, 2012 at 20:30 #

  Schandalig. Gooi dit bericht eruit. Of nee, laat ook maar staan, zodat we weten dat ook in onze samenleving dit nog aanwezig is. Gelukkig zijn op 4 mei dit soort figuren niet aanwezig op de dodenherdenking. Ze hebben nog nooit van 40-45 gehoord.

 301. Islamproducten July 14, 2012 at 02:06 #

  Mooi verwoord!

 302. Moslima July 29, 2012 at 18:06 #

  Ben onder de indruk van je verhaal, heel goed geschreven. Ik ben er wel erg van geschrokken. Ikzelf ben namelijk ook een moslima en heb in de 13 jaar dat ik een hoofddoek draag geen beledigingen o.i.d. naar mijn hoofd gekregen. Integendeel, mensen zijn over het algemeen juist heel respectvol, wat mij iedere dag weer dankbaar maakt.
  Inshallah geeft Allah je de kracht en imaan om altijd je geloof te kunnen blijven beoefenen. En vergeet niet dat mensen die je zo achterlijk behandelen onwetend, bang en leeg zijn van binnen (zoals ‘Geert’ van de reactie hierboven). Met zulke mensen heb ik slechts medelijden.
  Take care xxx

 303. Superwoman June 26, 2013 at 23:01 #

  Reblogged this on Superwoman in Black.

 304. Faissal October 24, 2013 at 10:37 #

  Respect! Heel mooi verwoord!

 305. Sam February 19, 2014 at 09:10 #

  Wow Mashallah.wat een leuke blog..Moge Allah jou nog meer kracht geven. ♥

 306. hanan February 19, 2014 at 10:08 #

  Dit zijn woorden die mogen en moeten uitgesproken worden. Ik ben jaloers op hoe geduldig je bent. Dat is nou de waren Islam. Dit is hoe onze profeet vzm heeft geleefd. Hij liet iedereen in zijn waarde! Of je nou vrouw/man of zwart of wit, geloof of geen geloof draagt. Wou dat alle moslims zo dachten. Ga zo door lieverd zuster.

 307. Michelle Gascogne February 19, 2014 at 10:31 #

  Je hebt het echt geweldig beschreven hoe het hier in Nederland gaat!

  Hoop dat je een voorbeeld mag zijn voor alle moslima’s en niet Moslima’s die ook door een andere reden nageroepen worden door de oh zo geweldige Nederlandse samenleving.

  Je hebt mij in ieder geval geïnspireerd en mij nog meer naar de hijaab toe gedreven!

 308. stacy February 19, 2014 at 11:00 #

  Mooi geschreven, repsect! Alleen jammer dat gelijk de “nederlandse samenleving” er in zijn geheel bij wordt gehaald. Hou je meer gericht op die mensen die die opmerkigen maken. Nederland is een heel tolerant land, ke zegt het zelf je heb mooi appartement en.een goede baan

 309. inii February 19, 2014 at 11:20 #

  Okee, dit was me er eentje, joh! Hoewel ik het met heel veel dingen niet eens ben, heb ik een klein beetje bewondering voor je.

 310. Rose February 19, 2014 at 14:11 #

  Ik denk dat ik van je hou! RIGHT ON DEAR! RIGHT ON!

 311. winchester February 19, 2014 at 14:22 #

  erg jammer dat je het K woord gebruikt in je titel.!!!!!!
  als ex K patient stoor ik me er vreselijk aan dat dat woord maar te pas en te onpas gebruikt wordt.

  • Erna February 20, 2014 at 10:22 #

   Helaas is het k-woord wel wat de schrijfster naar haar hoofd geslingerd kreeg. Daarom des te schokkender… De aanhaling van dat woord ter illustratie van waar schrijfster en vele anderen dagelijks mee worden geconfronteerd, is dus wel terecht en geoorloofd.

 312. Desiree February 19, 2014 at 14:56 #

  Alsof ik het zelf geschreven zou kunnen hebben. I love it! You rock!

 313. Betul February 19, 2014 at 15:04 #

  Respecttttt

 314. bibi February 19, 2014 at 19:59 #

  wauw mooi geschreven!!! ik heb geen probleem met n hoofddoek burka daarentegen vind ik niet zo fijn gewoon omdat het dan onmogelijk is om iemand echt aan te kijken je weet niet wat eronder zit!!! maar goed respect voor iedereen

 315. Roland February 19, 2014 at 20:31 #

  Idioot dat je in het openbaar wordt uitgescholden om het dragen van een hoofddoek. Dat hoort niet. Maar ook hoofddoekjes en dergelijke horen niet in het Nederlandse straatbeeld. Het is en blijft een symbool van onderdrukking. Of je hem nou vrijwillig draagt of niet. Je mag je haar niet zichtbaar dragen omdat je dan mannen zou kunnen verleiden.

 316. Marco Clappers February 20, 2014 at 00:09 #

  Aan wilders zou niemand aandacht moeten besteden. Maar dit verhaal is een beetje jammer, Gabbers, punks, lelijke mensen, gehandicapten, donkere mensen, blanke mensen etc etc. Iedereen heeft deze problemen. Wat ik bedoel, zet alsjeblieft niet moslims in eem hoekje als zielig. Maar schenk aandacht aan het grote geheel. Algemeen respect voor iedereen wat tegenwoordig ontbreekt.

 317. Sissyscholten February 20, 2014 at 00:24 #

  Geweldig geschreven en je hebt helemaal gelijk..!!

  • MentalElemental February 20, 2014 at 11:06 #

   Het is vervelend dat mensen meestromen op alle negatieve media-aandacht over Moslims en inderdaad nog erger dat ze denken dat ze het idee hebben en nogal ongenuanceerde en idiote gedachten de ether in te gooien. Dan troost ik me met de gedachte dat in IQ-verdeling 50% van de mensen onder het gemiddelde zitten… zucht..
   en inderdaad dat geldt ook voor ander groeperingen maar Moslims hebben tegenwoordig helaas wel erg(onverdiend) de focus van negatieve aandacht.

 318. Esther February 20, 2014 at 00:44 #

  Heyy lieverd, trek je niets aan van Wilders of sommige opmerkingen die naar je hoofd gegooid worden, blijf aan je geloof hangen, zoek uit wat waar is en schaam je vooral niet. Je bent een topper! 🙂
  Liefs x

 319. Jamila February 20, 2014 at 00:51 #

  Wauw een krachtig verhaal… RESPECT

 320. xander den breejen February 20, 2014 at 01:29 #

  Normaal gesproken ben ik niet van op blogs reageren, maar in dit geval vond ik het toch nodig.

  Na deze post gelezen te hebben kan ik niet anders dan onder de indruk zijn. Veel mensen denken inderdaad een bepaald stereotype bij elke moslim vrouw zoals je al aangaf. Het feit daargelaten dat je beheersing van de Nederlandse taal uitermate goed is, hell, ik ken genoeg Nederlandse mensen van onze leeftijd die er minder goeg in zijn xD. Je laat duidelijk de andere kant van het verhaal merken. De mensen die jou die opmerkingen toeslingeren zijn waarschijnlijk allemaal in deze categorie in te delen.

  Ik zal dit zeker gaan delen in de hoop dat het misschien ergens nog zal helpen.

  Nederland gaat zwaar achteruit, eerlijke hardwerkende mensen betalen zich lam aan van alles terwijl de politici over het algemeen alleen maar hun zakken proberen te vullen met wat mooie zinnetjes en valse hoop geven aan de mensen die het allemaal niet zo makkelijk hebben.

  Laat je niet kisten en als het kan verspreid dit ook zo veel mogelijk.

  Veel geluk alvast,

  Xander den Breejwn

 321. Robin February 20, 2014 at 01:40 #

  Beste anonieme Moslima,

  Al keur ik discriminatie niet goed en ben ik van mening dat iemand niet zo behandelt hoort te worden zijn er natuurlijk meerdere kanten aan dot verhaal. Natuurlijk keur ik persoonlijk de acties van bepaalde mensen niet goed, snap ik ook een andere kant van het verhaal.

  Hierover moet ik wat over mijzelf vertellen, ik ben tegen elke religie, omdat in elk “heilig” boek er de meest verschrikkelijke dingen instaan. Ik vind daarom ook dat religie ten alle tijden moet losstaan van politiek, wetgeving, scholen enzovoort.

  Door alle jaren heen en na vele oorloggen door religies heb je natuurlijk veel botsingen, omdat vele idealen pal recht tegenover elkaar staan. Omdat dit juist een multi-cultere samenleving is en je vrijheid van meningsuiting hebt mag je dus ook zeggen wat je wilt. Maar omdat iemand die mening heeft hoef je dat niet te respecteren, en mag je ook zeggen.

  Wat jij blijkbaar niet doet is je idealen en geloofsovertuiging op iemand anders afschuiven, en het aangeeft dat jij de problematiek die momenteel in Nederland speelt eigenlijk nergens op vind slaan is dat je goedrecht.

  Maar mensen hebben ook het recht om hierover te klagen en niet persee over een wellichte ergere toestand hier in dit land. Ik zal je ook nooit vragen dkt te respecteren, maar wel accepteren dat mensen mogen vinden, zeggen en denken wat zij willen. Net als jij mag zijn wat je wilt.

  Zoals ik al zei ben ik zwaar tegen elke vorm van religie (echt heel zwaar), wil ik alsnog tegen je zeggen, ik heb veel problemen met moslims, maar ook met christenen enz enz. Ik he de boeken gelezen dus spreek niet uit totale ontwetendheid, maar zorg dat jij zelf nooit jouw mening op een ander zo forceert dat zij dat MOETEN doen, even min als dat het bij jouw moet gebeuren.

  Het liefst heb ik elke religie de wereld uit, maar al zou ik aan de macht staan zou ik je nooit verbieden, want dat ik joiw recht als mens.

  En al zijn wij het dus totaal niet eens in onze levensovertuigingen en staan ze direct tegenover elkaar, zou ik je accepteren zoals je wilt zijn en behandelen als ieder ander.

  Zo hoop ik dat dit bericht je inzicht eeft in iemand die het niet eens is het de islam maar ook niet zo erg vreselijk ermee omgaat. Hopelijk word je niet meer lastig gevallen.

  Groet

 322. lisa February 20, 2014 at 02:05 #

  ik word al jaren onderdrukt en wel door moslims, ik heb al jaren mijn westerse kleding niet kunnen dragen omdat ze niet tegen blote benen of decolete kunnen en alles wat kort is hoerig is. ik heb het dan over mannen, vrouwen en kinderen die zich het recht nemen voor mij te bepalen hoe ik er uit moet zien en of ik wel of geen bezoek en van wie mag hebben en anders ben ik een hoer, en ook heb ik de ervaring dat de witte hollander de andere kant op kijkt en een grote lafbek is. Dus ik geloof helemaal niets van deze klaagzang, als er iemand wat te klagen heeft dan ben ik dat want ik ben al jaren onderdrukt en monddood gemaakt, dan heb ik het niet over de hoogopgeleide moslim maar over al die anderen. Waar moslims wonen zijn problemen want ze maken ze met hun bemoeihouding, daarom heeft mohammed ze geleerd 5 keer per dag te bidden om daar mee bezig te zijn ipv elkaar lastig te vallen. Als er een blog komt of een uitzending is van nederlanders die worden lastig gevallen door moslims dan wordt dat bijna doodgezwegen of geintimideerd met de leuzen discriminatie waar de witte hollander van in elkaar krimpt maar wel meer steeds meer terrein afgeeft. mag dat ook even gezegd worden of wordt wilders dan als scheldwoord gebruikt naar me toe. Wilders is mijn enige steun in dit slappe land.

 323. Ayse Sahin February 20, 2014 at 02:57 #

  Massallah. Mooi verwoord. Vind het zo erg en schandalg dat er zulke dingen bestaan en dat wij mensen zulke dingen moete meemaken.. hopen dat dit gaat sttoppen. Respect voor jou !!!!!!

 324. Miranda February 20, 2014 at 02:57 #

  Respect voor jou! Ook ik heb een ontzettende hekel aan al die kortzichtige, hypocriete mensen die er op deze aarde rondlopen. Mensen zijn zo snel met hun oordeel, om boos en verdrietig van te worden!
  Ik wens je het allerbeste en veel geluk!

 325. gertrrude February 20, 2014 at 06:51 #

  ik heb absoluut niets tegen hoofddoeken of wat voor dracht dan ook.ik vind het ook erg veroordeeld te worden ondat ik er geen!heb!!ook dat gebeurd nl!mooie brief verder.alleen schrijf je in t begin datje de doek ivm haaruitval draagt…en later vanwege je moslim zijn en de verleidingen.maar ok.Dat van de verleidingen heb ik inmiddels begrepeb waarom dat is.ik begrijp echter niet waarom dat niet voor mannen geld!???hebben vrouwen geen gevoelens?

 326. Rachida February 20, 2014 at 07:27 #

  Prachtig stuk!

 327. Evelien February 20, 2014 at 07:46 #

  Een duidelijk verhaal met een nog duidelijkere boodschap.Je verhaal komt bij mij echt binnen want wat werd ik boos toen ik las wat je hebt meegemaakt en om wat je misschien nog meer mee zal maken.Maar jou manier van handelen verdient respect. Waar ik dat meisje in de trein aan dr haren zou hebben getrokken als ze mij zo zou aanspreken ben jij rustig gebleven…..Waar ik de jongen die kankerhoofddoek zei ben jij rustig gebleven. Ik ben geen moslim, maak me uberhaupt niet druk om wat voor hoofddeksel iemand draagt maar als ik dit soort dingen lees krijg ik rillingen. Nederland het land van de zogenaamde tolerantie is nooit zo tolerant geweest en heeft een ontwikkelingsachterstand op dat gebied. Hoewel vele zullen zeggen ” Nee hoor wij discrimineren niet” zijn vele snel overstag om iemand met een andere achtergrond naar zijn zogenaamde eigen land te sturen wanneer hen iets niet zint over die persoon.
  Jouw verhaal is de intolerante werkelijkheid van dit land

 328. Anne February 20, 2014 at 08:30 #

  Verdrietig om dit te lezen. Ik hoop dat sommige mensen hun gebrek aan intelligentie ooit kunnen aanvullen. Door dom- en onwetenheid gebeurt dit.
  Je mag altijd naast mij komen zitten

 329. Anne Bilici-Wijnen February 20, 2014 at 08:40 #

  Amin! Super verwoord👍.

 330. Sema Yilmaz February 20, 2014 at 08:56 #

  Prachtig!

 331. Claudia Bilal February 20, 2014 at 09:09 #

  masha Allah, ik krijg er kippenvel van. Wat een prachtig verwoorden tekst.

 332. Laurens Mulder February 20, 2014 at 10:02 #

  Netjes dame! Respect

 333. Erna February 20, 2014 at 10:15 #

  Applaus!!

 334. Shariefa February 20, 2014 at 10:46 #

  RESPECT. …..buitengewoon fantastisch!

 335. H. February 20, 2014 at 11:54 #

  Prachtig stuk! Heel mooi gezegd en heb veel respect voor jou. Mijn naam is Hanan Bendriss en ben sinds kort bezig met een internationaal concept waar ik veel geloof in heb. Zou jij mij misschien een e-mail kunnen sturen wil graag in contact met jou komen misschien kunnen we kets betekenen voor elkaar. Graag hoor ik van je. Gr. Hanan

  E-mail: h.bendriss@hotmail.com

 336. Bibi February 20, 2014 at 12:08 #

  Verschrikkelijk waar ONZE wereld naartoe gaat. Ik heb er werkelijk geen woorden voor.

 337. gawla February 20, 2014 at 12:20 #

  Wauw, kon niet anders dan even een reactie achtergelaten, wat een goed geschreven stuk, alleen maar bewondering en elk stukje soo true.

 338. Roos February 20, 2014 at 12:37 #

  Wow, prachtig geschreven! Stay strong x

 339. Yasmin February 20, 2014 at 12:43 #

  Mooi geschreven! Je hebt helemaal gelijk! Dit land moet zich eens druk gaan maken om dingen die er echt toe doen! MasAllah meid hoe je ermee omgaat!

 340. Roxanne February 20, 2014 at 12:53 #

  Respect!!!!!!

 341. Monique February 20, 2014 at 12:53 #

  Je hebt het helemaal fout: je bent wel geweldig 🙂

 342. clary leijen February 20, 2014 at 12:55 #

  Wat een.dapper statement in deze ingewikkelde samenleving!!
  Ik ben Christen maar heb veel Moslim vrienden en – vriendinnen.
  De secularisatie is de vijand geworden: naastenliefde, respect, etc. zijn gedevalueerd.
  Blijf trouw aan jezelf. Heel veel sterkte!
  Hartelijke groet Clary

 343. Christina Maria February 20, 2014 at 13:01 #

  Wauw mooi geschreven , ga zo door MashAllah ❤

 344. Dee February 20, 2014 at 13:20 #

  “Nederland maakt zich druk om de hoofddoek” … Door dit te schrijven scheer je alle Nederlanders over een kam. Of het kan natuurlijk zijn dat je het alleen tegen die Nederlanders had die jou zo behandeld hebben. Ik ben een Nederlandse en ik heb er geen moeite mee als mensen een hoofddoek dragen. Iedereen zijn eigen keuze. Ook goede Nederlanders heb je er. In iedere land heb je rotte appels tussen. We moeten elkaar gewoon met respect behandelen.
  Verder.. een goed stuk meid. Vervelend om continu te vechten tegen alle vooroordelen 🙂

 345. sleinadretep February 20, 2014 at 13:22 #

  Respect voor je verhaal. Ik denk dat het komt omdat veel moslims dusdanig intolerant zijn naar de Nederlandse waarden en normen dat een ieder die zichtbaar moslim is een probleem heeft. Kijk eens naar die vrouw die een wijnbar begint. Walgelijke reacties. Haar vrije keuze. Echter wordt door de Marokkaanse gemeenschap van schande gesproken. Ik kan je zeggen dat Ksar een voortreffelijke Marokkaanse wijn is.

  Er was daar overigens een moslim om haar te steunen die niet drinkt, maar wel opkwam voor haar en haar eigen keuzen. Zou zouden meer moslims (en andere geloven, of eigenlijk ieder mens) moeten zijn. Dan is een ieder tolerant.

  Maar frustrerend is om de Turk te horen afgeven op onze (mijn) maatschappij om vervolgens kinderbijslag naar Turkije te laten storten voor kinderen die hier niet zijn. Of de imam die haat zaait omdat wij een verderfelijke maatschappij zijn en ongelovig in zijn ogen.

  Helaas voor jou snap ik waar die haat vandaan komt en is vooral te danken aan een grote groep intolerante, niet geïntegreerde moslims.

  Peter

 346. Suveyda February 20, 2014 at 13:24 #

  Amen!

 347. Nadia February 20, 2014 at 13:27 #

  Respect voor het schrijven van deze blog! En vind heel knap van je dat je ondanks alle opmerkingen zo rustig blijft en niet reageert… Heel netjes van je!

 348. Imane February 20, 2014 at 15:13 #

  Love it!

 349. Jasmijn February 20, 2014 at 15:27 #

  Ten eerste, heel goed stuk! Ik ben zelf met vele godsdiensten en leefweizes opgegroeit, ik had veel vrienden in mijn buurt die uit alle delen van de werled kwamen. Helaas dat ik naar de middelbare school ging werd ik ook gepest (en dan ook flink gepest tot dat ik depri werd aan toe) omdat ik een beetje ander haar had en andere kleding droeg. Nu als nog wordt ik nogsteeds vaak uitgescholden en uitgejouwd in de straten van Amsterdam en Haarlem. Intollerantie komt niet in een keer, het komt meestal van twee kanten. Gelukkig sta ik boven de mensen die enige vorm van discriminatie vertonen en trek ik mij hier niets van aan, maar niet alleen de Nederlanders vertonen hier in Nederland intollerantie. Zeker 70% van de mensen die mij uitscholden waren buitenlands. Zoals ik al zei, het komt meestal van twee kanten. Niet alleen de buitelandse mensen zijn hier de dupe van, maar ook de Nederlanders die nèt even anders zijn.

 350. Peter Merkus February 20, 2014 at 15:31 #

  Ach ja ik denk zo, als tattoeages, piercings, en punk kapsel geaccepteerd word, waarom dan ook geen HOOFDDOEK? Tja… tis misschien de tijd waar we in leven. Gewoon jezelf blijven laat je door niemand veranderen.

  • Jasmijn February 20, 2014 at 15:46 #

   Je wilt niet weten hoe erg de punkers, metalheads en andere soorten mensen worden uitgescholden gepest en soms zelfs in elkaar getrapt/geslagen worden door zowel Nederlanders, maar ook vaak door buitenlandse personen. Ik heb bijvoorbeeld knal en knal groen haar, en ben zelf in een klein stadje Hoorn Kersenboogert opgegroeid met heel veel culturen en geloven. Ik kan dus ook echt met iedereen omgaan, alleen word zelf heel vaak in de straten van Amsterdam en Haarlem vlink uitgescholden, en dan vaak ook door buitenlanders. Dit vind ik jammer, maar gelukkig zijn er veel goede mensen in dit land. Gewoon respect hebben voor iedereen 1LAND 1VOLK ❤

 351. Turudu Fakili February 20, 2014 at 16:17 #

  Massallah!

 352. jemoeder February 20, 2014 at 16:50 #

  Belachelijke blog zeg,.. hebben die moslims nog meer aandacht nodig? Ga lekker terug naar je eigen land joh.. overal hebben ze wat op aan te merken. En ja je draagt een hoofddoek en dan? Word je alleen maar lelijker door 😉 en inderdaad iemand wie niet langs een buitenlander wilt zitten, heeft groot gelijk! opflikkeren.

 353. Sam February 20, 2014 at 16:56 #

  This got me speechless. Masha’Allah respect! May Allah swt bless you.

 354. Bint M. February 20, 2014 at 17:12 #

  hmm….weet niet of wij Nederlanders ons ook nog herinneren hoe onze grootouders en overgrootouders erbij liepen?

  http://bit.ly/1jgbEj6

  Hoofddoeken, je lichaam bewaken en voldoende bedekken maar ook bescheidenheid waren tot voor kort heel normaal in Nederland hoor.

  Nu vinden we het vrijheid dat een meisje van 8 al als een seksueel object wordt neergezet en tangaslipjes moet kunnen dragen.Tuurlijk joh, heel vrij hoor. Tot ze op haar dertiende via Facebook ‘getoond wordt’ aan de wereld omdat haar vriendje het niet eens is met haar beslissing om het uit te maken. Huh? Ik mag hopen voor onze kinderen dat er een generatie ontstaat die kinderen krijgt en zich realiseert dat we echt veel te ver zijn doorgeslagen hier. Het ontgaat me geheel waarom ik me moet verantwoorden voor het feit dat ik respectvol met mijzelf en anderen omga en dit toon door wat ik draag en hoe ik me gedraag.

  Nog twee opmerkingen:

  1) Ik ben dankzij Wilders en PPV moslim geworden Alhamdulillah! Het allerbeste cadeau dat ik heb gekregen EVER! En mijn laatste cadeau, want het klopt wij vieren geen verjaardagen, maakt niet uit ik word gewoon nog steeds ouder!
  En ik steun de actie van gratiskoran.nu omdat ik weet dat door al dit gedoe er weer meer moslims bijkomen In Shaa Allah! Want geloof me, als je gaat lezen en je echt kan verdiepen dan kunnen er wonderbaarlijke dingen met je gebeuren.

  2) Ik heb een vriendin. Nederlander, blond haar en blauwe ogen, die inderdaad vanwege kanker een hoofddoek moet dragen. Ook haar werd gesommeerd in een winkel om het land te verlaten. Ze heeft me dit huilend verteld. Ze huilde om mij, omdat ze toen voor het eerst besefte wat wij doormaken. Ze was in shock.

  • Marcel Drenth February 22, 2014 at 11:37 #

   We hebben allemaal met klootzakken te maken iedere dag!
   Alleen is het woord moslim trendy topic! Dus gebruikt iedereen dat Kranten , tv ect.
   Maar goed, goed verhaal jammer van sommige reacties van mensen over en weer. Als jij zegt dat alles uit vrije wil is vind ik het prima! Want mensen moeten voor elkaar op komen!

 355. evelien February 20, 2014 at 17:15 #

  Prachtig geschreven! Niks aan toe te voegen…..

 356. Ine February 20, 2014 at 17:18 #

  Jij, voor mij onbekende jonge vrouw, ik ben trots op je! Ik wens je nog meer kracht toe dan je blijkbaar al hebt! 💕

 357. lovemocro February 20, 2014 at 17:59 #

  U heeft gesproken.

 358. Kimberley February 20, 2014 at 18:35 #

  Jij duid hier een probleem aan, wat ook voor de Nederlanders geldt. Ik liep een keer over straat en werd door een groepje buitenlanders voor Kankerkaaskop uitgescholden. Dit gebeurt tegenwoordig heel vaak. Heel de wereld komt naar Nederland toe, en dit is echt een gevaar. Dus niet alleen jij hebt er last van, dus ook de gewone Nederlanders.

 359. Gigi February 20, 2014 at 18:38 #

  Ik las ergens in de replies dat dit stuk verspreid moest worden in meerdere kringen. Dat vond ik een rake opmerking. Voor beiden kampen is dit goed leesvoer. Ik las dit met twee gezichten en beiden zagen dat het goed was. Je bent een kanjer.

 360. Adriana Kakinc-van Gent February 20, 2014 at 18:43 #

  Ik ben zelf getrouwd met een Turkse man, en je wil niet weten wat ik allemaal te horen heb gekregen. te veel om hier te benoemen, maar de hoofdpunten waren wel: Ooo binnen kort loop je met een sluier en 5 meter achter hem met boodschappen te zeulen, hij trouwt alleen maar met je voor een verblijfsvergunning en dan dumpt je. je zal wel niets te vertellen hebben thuis.

  Nu 14 jaar verder zijn we nog steeds samen en we hebben 2 kinderen, bewust gekozen voor 2 namen, een naam die iedereen kan uitspreken, hun tweede naam is wel Turks want stel dat ze moslim willen worden dan kunnen ze gewoon hun tweede naam nemen (de initialen zijn het zelfde I I en een E E) en hoeven ze niet te zoeken, Ze zijn vrij om te kiezen wat ze willen.

  Ik heb geen problemen met het dragen van een hoofddoek,of andere dingen die bij de islam horen.wel heb ik problemen met het gezeur dat ze niet naar een manlijke gynaecoloog willen gaan. want het is een arts,en volgens de islam is dat een edele en die mag aan andere vrouwen komen (is op tv geweest) en die heeft meer vrouwen aan de onderkant bloot gezien en die kijkt nergens meer van op, of als een manlijke huisarts een uitstrijkje moet maken of een inwendig onderzoek (ik heb liever een man want die zijn voorzichtiger),

  daar heb ik wel problemen mee.

  Maar respecteer iedereen en behandel hen zo als je zelf behandeld wil worden

 361. ayisha February 20, 2014 at 18:48 #

  wauw dankjewel voor dit !

 362. Bea Van Dorst February 20, 2014 at 19:19 #

  Wat een intersante Blog, respect daar voor…

 363. Gientje February 20, 2014 at 19:52 #

  Wow wat mooie tekst en wat heb je dat goed verwoord. Er zijn inderdaad veel grotere problemen waar Nederland en de overheid zich beter zorgen om kunnen maken. Je moet me niet verkeerd begrijpen hoor. Ik ben er altijd trots geweest dat Nederland mijn land is, maar waar is de tolerantie gebleven waar men het altijd over heeft? En niemand zou als tweederangspersoon moeten worden behandeld alleen omdat je anders bent. Je zou zeggen dat de geschiedenis er is om van te leren. Maar dat gebeurt blijkbaar niet. Als je kijkt naar de slavernij en de jodenvervolging. Veel leren we er niet van. Mensen die ‘anders’ zijn, worden nog steeds anders en slecht behandeld, zonder ze echt te leren kennen wordt er al over ze geoordeeld.
  Zelf ben ik een halfbloedje. Ik ben dus zo Nederlands als maar zijn kan. Toch word ik met mijn tint en donkere krullen als anders gezien. Als ‘ het buitenlandse meisje’ wordt er vaak aan me gevraagd waar ik nou echt vandaan kom, waarom ik niet meedoe aan de ramadan, of mijn vriend ook ‘buitenlands’ is. Maar ik ben toch hier geboren en opgegroeid en een ‘buitenlander’ is toch een toerist? Ik hoef geen andere behandeling alleen omdat ik er een beetje anders uitzie. Anders is mooi en anders is leuk! Iedereen is anders, zonder anders zou het saai zijn.
  Er zijn vast veel mensen met een soortgelijk probleem en deze blog geeft hopelijk wat meer begrip.

 364. Lydia February 20, 2014 at 19:58 #

  Dit raakt me wel. Ook ik vel gauw een oordeel als ik een vrouw zie met een hoofddoek. Geef geen commentaar maar denk wel aan een onderdrukte vrouw. Chapeau dat je dit verhaal hebt verteld. Hopelijk haalt het wat uit.. tumbs up..

 365. Ahmed February 20, 2014 at 20:22 #

  Helaas is dit de realiteit waar we dagelijks mee worden geconfronteerd! Ik hoop dat we allen hieruit een les leren.
  Denk na mensen! Voor je onzin uitkraamt!
  We krijgen zoveel van media door onze strot geduwd dat we niet meer (helder) nadenken! Think about it!
  Its not illegal yet!

 366. eva February 20, 2014 at 20:43 #

  Ben helemaal met je eens!

 367. Anma February 20, 2014 at 21:11 #

  Uw ervaringen zijn niet typisch Nederlands. Ik woon in Noorwegen en hier gebeurd het ook. Helaas zijn er overal in de wereld, bekrompen mensen, die ongevraagd hun mening uiten.
  Ik wens u veel sterkte toe.

 368. Silvia February 20, 2014 at 21:37 #

  Helemaal helder! Dank je voor deze uitleg. Vreselijk dat men denkt het recht te hebben dat soort woorden naar je te roepen. Lieve omhelzing van een onbekende (✿◠‿◠)

 369. Gwendelien February 20, 2014 at 21:57 #

  AMEN!!

 370. Ingrid February 20, 2014 at 22:13 #

  Gedeeld op fb. Respect! En blijf vooral jezelf! Niets mooier dan iemand die dicht bij zijn/haar keuzes staat!

 371. krista February 20, 2014 at 22:36 #

  Goed verhaal wat je hier neerzet en ook erg waar. Mensen oordelen veel te snel en mensen worden gemakkelijk in hokjes geplaatst. Moslims, homo’s enz… Er bestaat niet zoiets als een homo- of islam-fobie. Je hebt geen fobie, je bent niet bang; je bent dan gewoon een klootzak.

 372. Vera February 20, 2014 at 22:46 #

  Lieve slimme meid, wat een stomme mensen. Die mensen die zijn dom en kijken niet verder dan hun neus lang is. Ze zullen zich dan ook niet verder verdiepen of inleven in andere mensen, culturen of goddiensten. Dat is een gemis opzich! Blijf schrijven je doet het goed.

 373. Ferdinand February 21, 2014 at 00:12 #

  Hallo met alle respect voor deze vrouw maar ik vind dit totaal kansloos wrm word hiervoor wel een blog gemaakt en voor andere niet die het nog veel zwaarder hebben kijk naar mensen die in een rolstoel zitten en die beroofd worden ga daar wat tegen doen

 374. Jessica Gertenaar February 21, 2014 at 00:47 #

  Salaam alaikum MashaAllah zuster, moge Allah swt het voor je vermakkelijken! Prachtig verhaal het raakt me echt ook als bekeerde nederlandse moslima!

 375. maya February 21, 2014 at 00:47 #

  Geen woord te veel. Dik respect voor jou! TROTS!

 376. Yasmine El Ghadouani February 21, 2014 at 01:09 #

  Je neemt de woorden uit mijn mond meid. Het maakt mij verdrietig dat mensen niet verder kunnen kijken dan een lapje stof.

 377. romora February 21, 2014 at 01:55 #

  Laat men druk maken over de mensen die in Nederland dagelijks voor de trein springen en euthanasie plegen omdat de overheid mensen niet laat leven naar behoren. En de overheid een grote oplichter bende is. ..

 378. Ik February 21, 2014 at 02:03 #

  De blogger doet alsof het slechte beeld wordt gecreëerd door mensen als Wilders of PVV stemmers. Dat is natuurlijk weer zo hypocriet als het maar kan, wat sowieso kenmerkend is voor gelovige mensen. Het slechte beeld van de Islam is ontstaan op 11 september 2011, toen duizenden onschuldige burgers werden vermoord in de naam van de Islam. Vanaf dat moment kwam (voor de wereld, want het moslimterreur was niet nieuw) de Moslim gemeenschap onder een vergrootglas te liggen en wat bleek? Keer op keer kwamen moslims negatief in het nieuws. Ik kan wel een heel boek schrijven over wat voor een verschrikkelijke daden worden gepleegd in naam allah. Ik weet dat dit meisje daar niets mee te maken heeft maar doordat zij een hoofddoek draagt, draagt zij het symbool van dit geloof en voor simpele zielen is 1 plus 1 nu eenmaal 2.

  In plaats van dat dit meisje blij kan zijn dat ze gewoon met een hoofddoek over straat kan lopen in een vrij Nederland, gaat ze lopen zeiken op die paar mensen die wat naar haar roepen. Ik denk dat het wel meevalt met de moslimhaat op straat. Ik zie overal moslima’s rondlopen zonder nagekeken te worden. We zijn het onderhand wel gewend. Maar als dit meisje zich wil concentreren op die paar mafkezen die het nodig vinden haar te beledigen, dan zal ze snel grijze haren krijgen.

 379. el February 21, 2014 at 02:14 #

  DAME RESPECT!

  BEN SPRAKELOOS!!

  EN THOMAS JIJ MOET JE EIGEN GEWOON WEG GOOIEN OF LAAT IEMAND HET VOOR JE DOEN

 380. Rachel February 21, 2014 at 02:18 #

  Wauw, ik ben er stil van!

 381. Kamar February 21, 2014 at 02:31 #

  Pffff mensen mensen, waarom zoveel commentaar ?

  Christendom, jooden of moslims wat maakt het uit? Wat maakt het uit hoe je eruit ziet of wat je draag of wat je huidkleur is? Waarom zoveel haat? Het gaat toch meer om wie je bent en niet wat je draagt of in wat je gelooft?

  Islam dit islam dat!!! Islam is niet het probleem omdat het gewoon een geloof is als andere geloven alleen het verschilt van andere geloven anders bestonden niet zoveel geloven!

  Behandel een mensn om wie hij/zijn is en niet in wat een mens gelooft.

  Een hoofddoek is maar een doek die haren bedekt meer niet, het maakt je niet anders dan andere die het niet dragen! Ik als een moslima zeg ik niet tegen een caissière die veel tatoeages en veel piercings op haar gezicht heeft van sorry ik word bang van je je hoort hier niet te werken omdat ik me niet fijn voel!!! Dan is het ook heel normaal om met een hoofddoek te werken en normaal te leven zonder harde woorden van mensen!

  Beoordeel een mens om wie hij/zij is en niet in wat ze geloven en wat ze dragen.

  Groetjes van een moslima die iedereen respecteert en met joden en christelijke mensen omgaat omdat ze mensen zijn 😉

 382. Roy February 21, 2014 at 02:38 #

  Diegene die dit naar je uitkramen zijn ongemanierde verstandlozen die hopelijk op een dag verrijking van geest ontvangen! Dame, houdt vol, blijf jezelf en het gaat je goed!

 383. Kamar February 21, 2014 at 03:36 #

  Pffff mensen mensen, waarom zoveel commentaar ?

  Christendom, jooden of moslims wat maakt het uit? Wat maakt het uit hoe je eruit ziet of wat je draag of wat je huidkleur is? Waarom zoveel haat? Het gaat toch meer om wie je bent en niet wat je draagt of in wat je gelooft?

  Islam dit islam dat!!! Islam is niet het probleem omdat het gewoon een geloof is als andere geloven alleen het verschilt van andere geloven anders bestonden niet zoveel geloven!

  Behandel een mensn om wie hij/zijn is en niet in wat een mens gelooft.

  Een hoofddoek is maar een doek die haren bedekt meer niet, het maakt je niet anders dan andere die het niet dragen! Ik als een moslima zeg ik niet tegen een caissière die veel tatoeages en veel piercings op haar gezicht heeft van sorry ik word bang van je je hoort hier niet te werken omdat ik me niet fijn voel!!! Dan is het ook heel normaal om met een hoofddoek te werken en normaal te leven zonder harde woorden van mensen!

  Beoordeel een mens om wie hij/zij is en niet in wat ze geloven en wat ze dragen.

  Groetjes van een moslima die iedereen respecteert en met joden en christelijke mensen omgaat omdat ze mensen zijn 😉

 384. Beee February 21, 2014 at 04:08 #

  Dat is niet bij iedereen zo Dunya.

  Mijn vriendinnen vonden het verschrikkelijk dat ze elke dag hoofddoek moest dragen! Ging stiekem zo de schooltas in! Ze wilde gewoon lekker hun haar showen! Kwam papa er achter kregen ze een pak slaag, of zoals een vroeger vriendinnetje angstig zei… ‘Mn vader maakt me dood’.

  Nu kiezen dames er zelf voor maar er zijn zoveel mensen die dagelijks moeten, maar geen zin hebben in een hoofddoekje of een andere verplichting uit een of ander oud boek!

  Iedereen mag het natuurlijk lekker zelf weten! En haters haten nu eenmaal op alles, daar krijgt tegenwoordig iedereen wat wel wat van!

 385. Pieter February 21, 2014 at 09:27 #

  Je boosheid is terecht. Goed dat je het op schrijft. Ik word ook ziedend van dergelijke willekeurige uitingen op straat, naar wie dan ook. Maar nu nog even de 180gr. view. Veel mensen die je cultuur niet heel goed kennen, zoals ik, maken zich ook oprecht zorgen over de positie van de vrouw binnen de Islam. Natuurlijk kiezen vele moslimvrouwen zelf voor b.v. de hoofddoek, maar hoeveel doen dat niet vrijwillig? Hoeveel vrouwen worden er wél onderdrukt?
  Besef me ook meteen dat de positie van de van oorsprong Nederlandse vrouw ook niet altijd geweldig is… dat is waar.
  Ik hoop dat je ook weet dat er velen zijn die zich zorgen maken vanwege positieve redenen.

 386. marc February 21, 2014 at 09:29 #

  Mmmmm eerst geef je aan dat je een hoofddoek hebt omdat je kanker hebt wat ik niemand toewens zelfs moslims niet waar ik een grafhekel aaan heb. Maaar daarna geef je aan dat je goed hebt overwogen hem te dragen omdat je moslim bent. Uuuhhh je had het dus eerder besloten dan dat je kanker had. Ik begrijp de reactie van de mensen Ze kunnen geen kanker zeggen maar ern hoofddoek dragen is gewoon achterlijk

 387. jona February 21, 2014 at 09:29 #

  Misschien moet je het hebben over wat je WEL terug vind in de koran! En hoe moslims het interpreteren.

 388. Refik February 21, 2014 at 11:28 #

  Eindelijk. Dankjewel!

 389. Ik February 21, 2014 at 11:33 #

  Ik vind het dragen van een hoofddoek in een ontwikkeld land zoals Nederland sowieso onzin. In Nederland gaan de mannen niet tegen je aan humpen als ze je nek en schouders kunnen zien. 99% van de vrouwen loopt zonder hoofddoek, zonder probleem. Sterker nog, ik zie heus wel hoe bloedmooi die Marokkaanse meisjes zijn met hoofddoek, dus als je je nu zo wil kleden dat mannen zich niet aangetrokken voelen tot je, trek dan zo’n afghaanse burka aan, met dat gaas voor de ogen. Dan bereik je je doel.
  Wat ik al helemaal niet snap is dat je vaak ook moslima’s zie met hoofddoek terwijl ze make-up op hebben en een strakke broek dragen. Dan heb je het helemaal niet begrepen. Zulke meisjes dragen alleen een hoofddoek om een statement te maken of bij een groep te horen.

  Iedereen is vrij om te doen wat hij/zij wil. Maar mijn tip; doe die hoofddoek af, ik zie zo ook wel hoe mooi je bent…

 390. Raïza February 21, 2014 at 11:51 #

  Maar als zo een vrouw al wordt onderdrukt door haar man, waarom vindt men het dan nodig om haar nog even te kleineren om het feit dat zij een hoofddoek draagt? Men zou elkaar meer lief moeten hebben en zich moeten bemoeien met hun eigen zaken, dan zal het minder snel opvallen wat een ander doet en wel of niet draagt… dus of het nou tegen de hofddoekdragers is of tegen de achterliggende gedachten, maakt geen reet uit. De mensen die het nodig achten om zonodig hun snater open te trekken op het moment dat zij iemand zien die zich anders kleed dan zij zelf, zijn gewoon krom in gedachten en hebben niks te doen.

 391. Esmee February 21, 2014 at 13:01 #

  En zo te horen ben je een mooi persoon en ik vind je een heldin! Dank voor je blog, fijn dat iemand zegt waar het op staat. Ik ben zelf geen moslim dus ik heb de ervaringen die jij beschrijft niet maar ik schaam me rot dat mensen die zo tegen je doen “nederlanders” zijn. En ik krijg veel kracht uit je blog.. kracht, ik denk om zelf niet zo te zijn. Ben ik nooit geweest, zal ik niet worden. Maar wellicht dat als ik nu dit voor mijn neus zie gebeuren, ik er eerder wat van zeg. Sterker nog, ik beloof je dit nu.
  (En wat nou spelfouten en interpunctiefouten? Heb er geen gespot (: en ik ben best wel van de taal hehe)

 392. C Salah February 21, 2014 at 14:02 #

  We hebben te maken met een grote populatie dat zijn of haar eigenwaarde ontleent aan materie/bezit. Voor veel westerlingen is de hoofddoek het symbool van de onderdrukking, vandaar de goedkope aanname dat een hooddoek dragende vast en zeker onderdrukt zal worden.

  Zuster ik ben met jou!! Laat zij hun symbolen hebben zoals wij onze symbolen hebben.

  Zwarte piet is voor mij het symbool van onderdrukking. ” iedereen die sinterklaas viert is eem onderdrukker en racist”.

  Super goedkoop toch deze manier van redeneren.

  Respect zuster voor je tekst en boodschap.

  Salaam van een surinaamse broeder!

 393. Luc van den Berg February 21, 2014 at 14:18 #

  Dank je wel voor je verhaal!

 394. amelle February 21, 2014 at 19:22 #

  Zelf ben ik moslima en draag de hijab ook! Wat mij opvalt op de reacties gebasseerd is dat er veel naar de ‘Nederlanders’ wordt gegooid. Wat ik volkome onterrecht vindt. Laten wij niet iedereen over een kam scheren! Ik ken namelijk genoeg nederlandse mensen die mijn geloof wel accepteren!

 395. sel February 21, 2014 at 20:38 #

  respect ❤

 396. Serkan Agir February 22, 2014 at 00:45 #

  Mag ik als eerst even zeggen; you go girl..respect meid..k vind t al knap dat je je na al die opmerkingen in hebt gehouden…
  En wat jij zegt..echt elk woord, voor zover mogelijk, ben k t absoluut mee eens. Hoewel ik geen hoofddoek draag kan ik mij als jongeman van Turks komaf, enigszins wel indenken hoe je je soms voelt. En t belachelijke is, dat t halve land, onwetend en blind, Wilders zn soms
  achterlijke uitspraken seriues neemt ook..hoe onnozel. Mag ik maks on ook even duidelijk maken dat er tegenwoordig zelden tot nimmer meiden worden gedwongen tot t drage van n hoofddoek! Mijn allerliefste zus draagt geregeld n hoofddoek, uit vrije wil, terwijl ze nota bene prachtig haar heeft, en dat doet zij omdat zij zich ermee comfortabel voelt. Mag k ook nog even duidelijk maken dat t beeld wat men heeft over Moslims & hun gedrag jegens vrouwen to-taal onjuist is. Ik zal t u nog sterker maken, ik durf te beweren dat geen enkel moslim n vrouw (zusters ,moeders,echtgenote,tante etc) dwingt tot iets, of onderdrukt of wat dan ook. Integendeel, de vrouw is ‘heilig’ in onze cultuur..en als die engel ervoor kiest om n hoofddoek te dragen, who the fuck zijn wij om daar commentaar op te geven?? En net wat ze zegt : europa is blut, t midden oosten in oorlog, de cokehandel vanuit de zuid amerikaanse landen is niet te stoppen, maar ‘wij’ maken ons druk om n hoofddoek????!!!???? En spreken we niet altijd over t multi-culturele en tevens tolerante Nederland?? Yeah right! Ik ben ontzettend ‘vernederlands’ volgens mij omgeving, spreek met n zwaar Twents accent foutloos Nederlands en ga veelal ook om met Hollandse jongens, en geloof me, t is bedroevend hoe vaak ik n discriminerende opmerking hoor op n dag. Zwarte dit kankerturk zus, fatma met hoofddoek en snor bla bla bla..nou dan heb k nieuws voor jullie..wij zijn hier nu eenmaal, blijven hier voor altijd, en over 50 tot 100 jaar is iedereen n Nederlander..ook ik en mij zusters met hoofddoek en de generaties na ons..waarom?? Zie USA als vb. De Vs bestaat voornamelijk uit Italianen, Ieren, Polen, Nederlanders enz. die dusdanig veramerikaanst zijn dat ze nu 1 en t zelfde volk zijn..en da gbeurd hier ook langzaam.ma zeker….mark my words..so it shall happen..in God we trust..amen 🙂

  • Ik February 22, 2014 at 12:48 #

   “En t belachelijke is, dat t halve land, onwetend en blind, Wilders zn soms achterlijke uitspraken seriues neemt ook”

   Je geeft Wilders zo wel erg veel eer, alleen bij een klein gedeelte de onderlaag (de sociale lagere klasse) van de NL bevolking is hij populair (juist die mensen die het verschil niet eens zien tussen een Surinamer en een Marokkaan) de meeste Nederlanders vinden hem helemaal niks!

 397. Silvana February 22, 2014 at 01:44 #

  Het stuk over je hoofddoek, kan ik waarderen. Maar waarom het laatste stuk?
  Niet de (niet bestaande) islamisering is een gevaar voor deze samenleving, de groeiende intolerantie is daarentegen wel funest. Wie ben je om te zeggen de NIET bestaande islamisering……….. daar komt misschien wel de intolerantie vandaan.

 398. Mathew February 22, 2014 at 09:27 #

  Respect!

 399. Sonja February 22, 2014 at 10:31 #

  Mooi geschreven. Ik schaam me voor mijn eigen land met dat soort heftige uitspraken. You go woman!

 400. saskia February 22, 2014 at 11:21 #

  Ik kan alleen maar zeggen, you go girl!Supergoed geschreven! Wij Nederlanders zijn zo goed in oordelen en hun ongezouten mening ongevraagd(!) geven! Ik heb vele tattoeages waaronder ook mijn borst,de opmerkingen die ik ‘s zomers af en toe krijg, schandalig! Dat je het niet vrouwelijk, zonde of aso vindt, kan ik best inkomen(mijn eigen vader is ook niet echt fan…), maar